دنیای مادر و دختری پر است از فانتزی‌های صورتی و گل‌گلی. برای شما هم پرورش حیا در دختران‌‎تان مهم است؟ پس تا آخر با ما همراه باشید.

نویسنده: اکرم نجفی

خانواده بزرگ شهید چمران پرورش حیا و عفاف در 7 سال اول زندگی؛ چرا و چگونه؟

مقدمه

احتمالاً شما هم از روزی که خبردار شدید یک قلب دخترانه در وجودتان می‌تپد، در ذهنتان از گل سر و تل‌های رنگارنگ گرفته تا جوراب‌های لب تور برایش قطار کردید.
چند سال اول به همین منوال می‌گذرد. تا اینکه کم‌کم دختر قصۀ ما تصمیم می‌گیرد به دنیای بزرگتر‌ها سرک بکشد و شبیه مادرش بشود. هفت سال اول زندگی کودکان یک بستر بِکر و دست نخورده برای روییدن محصولاتی‌ست که در باقی عمر قرار است دِرو کند. پس احتیاط کنید و با حوصله بستر‌های مناسب برای رشد معنوی را در هفت سال دوم فراهم ‌‌کنید. پرورش حیا در دختران در دینِ ما هم سفارش شده است. قبل از اینکه تصمیم بگیرید دخترک را به سمت حجاب سوق بدهید، بهتر است نکات زیر را باهم مرور کنیم.

پرورش حیا در دختران را از کجا شروع کنیم؟

حجاب نشئت گرفته از درون انسان است. تا درون صیقل پیدا نکند حجاب جلوه‌ای نخواهد داشت. پس باید قبل از هر چیز درون خود را با عبودیت آراسته کنید تا ظاهر و باطنتان همگن و دلچسب باشد. باید آنقدر آماده و آگاه باشید که دلیل حجاب را برای کودکتان، چیزی فراتر از آبروی خانوادگی و وجهه‌ی اجتماعی تعریف کنید!

از کِی شروع کنیم؟

بهترین زمان برای کاشتن بذر محبت و جاذبه نسبت به هر مقوله‌ای، ۷ سال اول است. در این سال‌ها کودک مثل یک موم انعطاف پذیر است. این دوران، به طور خاص از ۴ تا ۷ سالگی، زمان طلایی برای ایجاد این کشش و علاقه است؛ چرا که دخترها از این سن، خیلی علاقه دارند شبیه مادرشان بشوند. اگر می‌خواهید در این باره بدانید به این لینک مراجعه کنید.

خانواده بزرگ شهید چمران پرورش حیا و عفاف در 7 سال اول زندگی؛ چرا و چگونه؟

چگونه پرورش حیا در دختران را شروع کنیم؟

توکل به خدا

اول از همه به خدا توکل کنید. همیشه و در همه حال با خودتان بگویید، خدایا! من دوست دارم فرزندم در مسیر تو قدم بردارد، کمکم کن تا بهترین مسیر را برای این مقصود پیدا کنم.

هدیه و سوغاتی دوست داشتنی

می‌توانید به مناسبت‌های مختلف وسایل مربوط به حجاب از چادر و روسری و گیره گرفته تا جوراب شلواری را با یک هدیه‌ی جذاب دیگر همراه کنید. مثلاً روسری با چند عدد شکلات مورد علاقه به دخترتان تقدیم کنید. یا یک پارچه چادری زیبا که با هم کارهای دوخت و دوز آن را انجام بدهید و از اضافات آن برای عروسک محبوبش هم چیزی بدوزید.

بازی کنید

قبلاً در مورد نقش بازی در زندگی کودکان در مقالۀ بازی هیجانی یا ویتامین شادی صحبت کرده‌ایم. شما با بازی کردن وارد دنیای کودکان می‌شوید. وقتی کودکتان به شما اجازه می‌دهد وارد دنیایش شوید؛ یعنی با شما در یک نقطه‌ی صلح ایستاده و احتمالاً برای پذیریش خواسته‌ی شما آماده‌است.
پس بازی را دستمایه‌ای قرار دهید تا ضمن داشتن یک خلوت والد-‌فرزندی، اعتماد کودکتان را جلب کنید.

بخوانید  چگونه پیچیدگی های ساختار آموزش و پرورش را بفهمیم؟
خانواده بزرگ شهید چمران پرورش حیا و عفاف در 7 سال اول زندگی؛ چرا و چگونه؟

بسترهای رشد حیا و عفت کدامند؟

  • مسجد

    مساجد یکی از مهم‌ترین پایگاه‌ها برای دور هم جمع شدن خانواده‌های مذهبی می‌باشد. افرادی که در مسجد جمع می‌شوند معمولاً با یک نیّت الهی در این مکان حاضر می‌شوند. بنابراین فضا به شدت مناسب رشد است.

  • هیئت و مجالس مذهبی

    روح حاکم بر هیئت و نوع پوشش خانم‌ها و بازی با همسالان در این مجالس، حسی خوشایند و هم‌سو با فطرت کودک ایجاد می‌کند. همین امر سبب می‌شود _به گفته‌ی مادران_ معمولاً دختران کوچک برای رفتن به هیئت به طور خودجوش از والدین طلب روسری و چادر می‌کنند و در برابر لباس پوشیده و حجاب مقاومتی ندارند‌.

  • مهدکودک، مدرسه و مراکز آموزشی

    سعی کنید فرزندتان را در مدرسه یا مهدکودکی ثبت‌نام‌ کنید که با نظام فکری شما هماهنگی داشته باشد. حتی اگر شما به چنین مدرسه‌ یا مرکز آموزشی دسترسی ندارید باز هم سعی کنید به مجموعه‌های خنثی روی بیاورید.

  • دورهمی‌ها

    اگر دوستان و اقوام‌خوبی دارید که می‌دانید حضور در جمعشان باعث تاثیر مثبت روی فرزندتان می‌شود، از پیشنهاد دورهمی غافل نشوید. و سعی کنید ارتباط مداوم و مفیدی با ایشان داشته باشید.

از حیا تا حجاب

حیا لازمه‌ی حجاب است و اگر در بستر حیا شکل نگیرد؛ یا یک هیجان زودگذر است و یا یک اجبار دوست‌ نداشتنی و بدون بصیرت.

چند نمونه از مواردی که می‌تواند زمینه‌های رشد حیا و میل به حجاب را فراهم کند را عنوان می‌کنیم:
  1. آیینه‌ای به نام مادر: مادر بالاترین و قشنگترین جایگاه را در قلب کودک دارد. اغراق نیست اگر بگوییم کودک مادر را خدای خود می‌داند! سعی کنید بیشتر و بیشتر دربارۀ حجاب و حیا با فرزندتان صحبت کنید. این کار باعث می‌شود از نظر واقعی‌اش آگاه شوید و جهت‌یابی‌اش را بررسی کنید.
  2. بابای قلب قلبی: پدرها حجم عظیمی از تاثیر را در دنیای کودکان دارند. پدر با علاقه نشان دادن نسبت به ظاهر دخترش و با تعریف و تمجید از کودک (چه در نوع پوششی که در خانه دارد و چه حجاب بیرون از خانه) می‌تواند بخش قابل توجهی از نیاز کودک نسبت به تایید و دیده شدن را برآورده کند.
  3. ورود آقایان ممنوع! حضور در جمع‌های زنانه و دوری از اختلاط غیر ضروری با آقایان خیلی اهمیت دارد. بهتر است کم کم و از حدود ۳ الی ۴ سالگی بیشتر در جمع‌های زنانه و دخترانه حضور داشته باشید.
  4. غولی به نام رسانه: در دو مقالۀ انیمیشن مفید برای کودکان و انیمیشن‌ها چطور نفوذ می‌کنند در این باره صبحت کرده‌ایم.
  5. قاب عکس شخصی: از انتشار عکس بدون پوشش یا پوشش کم حتی از دخترک نابالغ جلوگیری کنید. اگر می‌خواهید عکسی از دخترک به عنوان پروفایل و یا پست منتشر کنید حتماً از فرزندتان اجازه بگیرید.
خانواده بزرگ شهید چمران پرورش حیا و عفاف در 7 سال اول زندگی؛ چرا و چگونه؟

حجاب آزاد

دقت کنید پیراهن، چادر، روسری و… هیچ‌کدام نباید مانع آزادی حرکت کودک بشود. سعی کنید لباس راحت و آزاد، روسری هم قواره‌ی کودک و اگر به داشتن چادر علاقه نشان می‌دهد، چادر آستین‌دار برای دخترتان انتخاب کنید. این دقت نظر در انتخاب، باعث می‌شود کودک هیچ مانعی سر راه بازی کردن که بالاترین نیازش در این دوران است نباشد.

حجاب کولردار

در فصل گرما در انتخاب پوشش کودکتان دقت کنید. معمولاً تحمل بچه‌ها در مقابل گرما پایین است. بنابراین سعی کنید لباس‌های پوشیده‌ای انتخاب کنید که بتوانند خنکای لازم را برای کودک تامین کنند.

در پرورش حیا در دختران چه کارهایی را انجام ندهیم؟

  • اجبار ممنوع: در سنین زیر هفت سال اجبار معنایی ندارد. شما تنها می‌توانید از طریق تشویق یا پیشنهاد، کودک را به سمت حجاب سوق بدهید. اجبار در دینداری فایده‌ای ندارد.
  • حساسیت ممنوع: حتماً بارها برایتان پیش آمده که داخل خانه روسری زیبای دخترتان را با یک گیره‌ی کودکانه‌ی جذاب بسته‌اید و روی سرش کامل مرتب کرده‌اید. اما همین که سر برگرداندید دیدید که روسری روی سر کودکتان یک دور قمری زده و دیزاینتان کُن فَیکون شده. در این لحظه چه می‌کنید؟ بهترین راه سکوت و لبخند است.
  • تحقیر ممنوع: شاید از خودتان بپرسید چرا با وجود اینکه من حجاب دارم فرزندم به این موضوع علاقه نشان نمی‌دهد؟ شخصیت کودکان با هم متفاوت است. فقط می‌توانید زمینه‌ها را برای دخترتان فراهم کنید؛ اما اگر همراهی نکرد از راه تحقیر و سرکوب شخصیتش وارد نشوید.
  • سرزنش ممنوع: اگر کودک می‌دود و چادرش خاکی می‌شود، اگر روسری خیلی زود از سرش می‌افتد، اگر گرمش می‌شود و روپوش کوچکش را در می‌آورد، شما به هیچ عنوان اجازه ندارید از راه سرزنش وارد شوید. سرزنش از کارهایی ممنوعه در پرورش حیا در دختران است. فقط حواستان باشد که کودکتان از خط قرمزها عبور نکند.

نتیجه‌گیری

درست است که خداوند متعال شروع سن تکلیف را برای خانم‌ها از ۹ سالگی قرار داده؛ اما به این معنی ‌نیست که پیش از نُه سالگی ما هیچ کاری نباید انجام بدهیم و منتظر روز موعود بنشینیم تا به دخترمان امر کنیم روسری سر کند و حجاب داشته باشد.
برای اینکه در ۹ سالگی کمترین میزان چالش را داشته باشید و دختر‌کتان را نسبت به حجاب علاقه‌مند کنید، زودتر از اینها باید اقدام کنید؛ حتی شاید قبل از اینکه فرزند شما به دنیا بیاید!
پرورش حیا در دختران زمینه‌ی اقبال به حجاب را فراهم ‌می‌کند. اگر شما هم جزو والدینی هستید که بحث‌های حجاب و حیا و در کل تربیت دینی برایتان مهم است، ما بستۀ جامع تربیت دینی برایتان فراهم کرده‌ایم. این بسته را می‌توانید از طریق سایت کاچی (کارگاه‌های چمرانی) و یا از طریق همین لینک خریداری کنید. کلام آخر اینکه در این مسیر با توکل و توسل به خدا پیش بروید.

دوست داری فرزندت رو در برنامه‌های فرهنگی و مذهبیِ ما شرکت بدی؟

همین حالا کلیک کن.