انیمیشن‌ها چگونه در دنیای کودک 6 تا 12 سال نفوذ می‌کنند؟!

کفش بِن‌تِن، جامدادی مینیون، پتوی مرد عنکبوتی، تیشرت پاندای کنگ‌فوکار، کیف السا و آنا، عروسک باربی، دفتر نقاشی تینکربل و…
چه بخواهیم و چه نخواهیم شخصیت‌های کارتنی از پشت قاب شیشه‌ای وارد دنیای واقعی ما شده‌اند و در وسایل و اسباب‌بازی‌های کودکان تجلی پیدا کردند. اینکه کودکان تحت تاثیر کاراکترهای انیمیشن قرار بگیرند و آنها را الگو قرار دهند طبیعی است.

خانواده بزرگ شهید چمران انیمیشن‌ها چگونه در دنیای کودک 6 تا 12 سال نفوذ می‌کنند؟!

اما اگر شناخت والدین از کودکان در این سن کافی نبوده و به برنامه‌ریزی دقیقی منجر نشود، می‌تواند آسیب‌های غیرقابل جبرانی به همراه داشته باشد.

همان‌طور که دیدن یک انیمیشن خوب می‌تواند از خواندن صد کتاب هم برای کودک موثرتر باشد، دیدن یک انیمیشن با محتوای نامناسب می‌تواند نگرش و سبک زندگی کودک را به سمت آنچه مطلوب ما نیست سوق دهد.
در اینجا به 5 نکته که دانستن آن می‌تواند ما را به درک بهتری از تاثیرات انیمیشن در کودکان 6 تا 12 سال برساند می‌پردازیم:

حالا چی کار می تونیم انجام بدیم؟

1) در سن 6 تا 8 سال ارتباط بینایی و شنوایی کودک تکامل پیدا کرده و درک بهتری از طرح داستان‌ پیدا می‌کند و روی حرکت شخصیت‌ها دقیق‌‌تر می‌شود. در سنین بالاتر به علت توانایی به خاطرسپاری محتوا، در زندگی عادی نیز درگیر انیمیشن‌ها می‌شوند؛ شخصیت‌ها را وارد بازی‌های خود می‌کنند یا علاقه به انجام بازی‌های رایانه‌ای آنها دارند.

2) در این بازه سنی، ارتباط انیمیشن‌ها با دنیای واقعی برای کودکان بسیار مهم است. معمولا به داشتن و استفاده از وسایل شخصیت‌های کارتنی گرایش پیدا می‌کنند و دوست دارند همه لوازم آنها شبیه شخصیت مورد علاقه‌شان باشد. استفاده از وسایلی با طرح های شخصیت‌های کارتنی موجب ورود آنها از دنیای کارتون به محیط پیرامونی فرد شده و میزان اثرگذاری را چندبرابر خواهد کرد.

بخوانید  در خانواده‌های چندفرزندی چگونه استفاده از تلویزیون را مدیریت کنیم؟!

3) اعتماد به تبلیغات در این سن بیشتر است و می‌توانند محتوای آن را به خوبی درک ‌کنند و از آن تاثیر بگیرند و نسبت به کودکان زیر هفت سال درک واقعی‌تری نسبت به تبلیغات دارند.

4) ممکن است در ساعاتی که انیمیشن نمی‌بینند نیز به آن فکر کنند و در دنیای ذهنی خود به حل گره‌های داستان و چالش‌هایی که شخصیت انیمیشن درگیر آن است بپردازند و در خیال خود به او کمک کنند. اگر با کودک درباره انیمیشن گفتگو کنید این ویژگی می‌تواند به فرصتی برای تقویت مهارت حل مسئله تبدیل شود.

5) محتوای پنهان یا اشاره نشده در انیمیشن را نیز به خوبی درک می‌کنند. پس فقط از آنچه به صورت پیام مستقیم دریافت می‌کنند تاثیر نمی‌پذیرند، بلکه سبک زندگی شخصیت‌های کارتنی که به صورت مستقیم در داستان به آن اشاره نمی‌شود نیز روی آنها تاثیر می‌گذارد. مثلا ممکن است بخواهند شبیه کاراکترهای مورد علاقه خود لباس بپوشند و…

اگر انیمیشن‌ها و شخصیت‌های کارتنی به بخش بزرگی از دنیای کودک شما تبدیل شده، کافی است از امروز به علایق فرزند خود توجه بیشتری داشته و به فکر پیدا کردن جایگزین‌های جذاب برای او باشید.

بازی‌های هیجانی، فکری، انجام فعالیت‌های مهیج و ساخت کاردستی، سرگرمی‌های مناسب سن و… می‌تواند جایگزین‌های خوبی برای کاهش مصرف رسانه‌ای کودک باشد.

همچنین می‌توانید او را به قهرمان زندگی خودش تبدیل کنید و هر روز فعالیتی برای او تدارک ببینید تا با انجام آن احساس بهتری را نسبت به خود تجربه کند.

از همین لحظه شروع به برنامه‌ریزی کنید!