گالیور، بچههای مدرسه والت، فوتبالیستها، ملوان زبل، مهاجران، حنا دختری در مزرعه، رامکال، ایکیوسان، خانواده دکتر ارنست، پسر شجاع، بل و سباستین و… این نامهای آشنا، رفیق دوران کودکی ما بودند. اگر همه را به یاد نیاوریم، برخی از آنها، بخش اعظمی از دنیای کودکی ما را ساختند.
نویسنده: مائده مرادی
مقدمه
این روزها از هر طرف پیامی از سوی رسانهها به سمت انسان روانه میشود. رسانهای که آنچه را میخواهد، خواه واقعی یا غیرواقعی یا تلفیقی از هر دو در بستهبندی جذاب و موردپسند برای ما میفرستد و اگر ما گیرندههای خوبی نباشیم و پیام فرستنده را به درستی پردازش نکنیم، رفته رفته تبدیل به چیزی میشویم که کیلومترها از خودمان فاصله دارد! اینجاست که با اندکی دخل و تصرف میتوان گفت: «گیرنده باید عاقل باشه!»
البته قصد داریم به صورت اختصاصی درباره «انیمیشن» صحبت کنیم؛ رسانهای که بیشترین تاثیر را روی کودکان و نوجوانان دارد و میتواند دنیای آنها را متحول کند.
آنچه میخوانیم:
- چرا انیمیشن مهم است؟کودکان و نوجوانان در گروههای سنی مختلف چه دریافتی از پیامهای رسانهای (انیمیشن) دارند؟
- چگونه مصرف رسانهای کودکان را مدیریت کنیم؟!
- چگونه مصرف رسانهای نوجوانان را مدیریت کنیم؟!
- کمی درباره سواد رسانهای…
چرا انیمیشنها مهم هستند؟!
- انیمیشنها جزء اولین رسانههای تصویری هستند که به دنیای کودک وارد میشوند و مورد توجه او قرار میگیرند. کودک مانند یک زمین خالی آماده بذرافشانی است و هرچه در این دوره در این زمین کاشته شود، روزگاری قابل برداشت خواهد بود. پس مهم است چه بذری در سرزمین وجود کودک کاشته میشود.
- بچهها به علت تلقینپذیری بالا، قدرت تعقل، تجزیه و تحلیل پایین در مقابل پیامهای رسانهای که در قالب انیمیشن، بازی، داستان، نمایش و… دریافت میکند، منفعل است و هر آنچه را دریافت میکند میپذیرد. پس گزینش پیامهای دریافتی کودک برعهده ماست تا شاکله شخصیت او به درستی شکل بگیرد.
- جذابیت حرکات، حالات چهره، نوع پوشش، ویژگیهای ظاهری و… شخصیتهای انیمیشنی موجب میشود کودک بیشترین میزان تاثیرپذیری را از آنها داشته باشد.
- کودک نمیتواند تفاوت دنیای واقعی و خیال را درک کند و با شخصیتهای داستانی همذاتپنداری میکند. رفتارهای آنان را همانندسازی کرده و اصول و شیوه زندگی کردن را از آنها یاد میگیرد. پس مهم است سبک زندگی که کودک از طریق انیمیشنها میآموزد مطابق ارزشهای ما باشد.
- انیمیشنها میتوانند روی مهارتهای اجتماعی، رشد شناختی، سلامت هیجانی کودک تاثیر داشته باشند.
کودکان و نوجوانان در گروههای سنی مختلف چه دریافتی از پیامهای رسانهای انیمیشن دارند؟
در اینجا به بررسی اجمالی میزان درک کودکان و نوجوانان از انیمیشنها در 4 بازه سنی مختلف میپردازیم:
گروه سنی کودکان پیش از دبستان 2 – 5 سال:
1) رخدادها را به صورت مجزا از یکدیگر درک میکنند و قادر به پیگیری داستانهای دنبالهدار نیستند. انیمیشنهایی که در لحظه اتفاق میافتند مانند کارتون تام و جری، پلنگ صورتی، میگ میگ، مورچهخوار و… برای آنها مناسبتر است.
2) نگاه کلیشهای به موضوعات دارند و هر آنچه در انیمیشن میبینند را به کل تعمیم میدهند. مثلا اگر در کارتونی، از کسی که لباس سیاه بر تن داشته بترسند ممکن است در دنیای واقعی با دیدن فردی که لباس تیره دارد احساس ترس کنند.
3) تمایزی بین واقعیت و دنیای خیال قائل نیستند و شخصیتهای کارتونی را واقعی میپندارند. مثلا فکر میکنند شخصیتهای کارتونی در دنیای حقیقی وجود دارند یا داخل تلویزیون زندگی میکنند.
4) اثرپذیری آنها از تبلیغات زیاد است؛ زیرا شیفتهی اصوات، رنگها، تصاویر و حرکات تبلیغها میشوند و به محتوای آن توجه کمتری دارند. به همین علت هنگامی که تبلیغات پخش میشود کمترین میزان ارتباط را با دنیای پیرامون خود دارند و احتمالا اگر آنها را صدا کنید متوجه نمیشوند.
گروه سنی کودکان خردسال 6 – 8 سال:
1) از اواخر 5 سالگی میتوانند طرح داستان را پیگیری و دنبال کنند.
2) ارتباط بین بینایی و شنوایی تکامل پیدا کرده و تاثیر بیشتری روی دریافت آنها از پیامهای انیمیشن دارد.
3) به داشتن و استفاده از وسایل شخصیتهای کارتونی گرایش پیدا میکنند و دوست دارند همه لوازم آنها شبیه شخصیت مورد علاقهشان باشد.
4) اعتماد به تبلیغات در این سن بیشتر است؛ زیرا کم کم علاوه بر توجه به رنگها و صداها نسبت به محتوای آنها نیز ادراک پیدا میکنند.
گروه سنی کودکان 9 تا 12 سال:
1) در این سن به علت توان بهخاطر سپاری محتوا، کودک اثرپذیری بیشتری از انیمیشنها پیدا کرده و در زندگی روزمره درگیر شخصیتها میشوند.
2) محتوای پنهان و گفته نشده در انیمیشن نیز آنها را درگیر میکند و قادر به درک آن هستند.
3) به شخصیتها و چالشها یا گرههای آنها در طول داستان توجه ویژهای دارند. ممکن است مدتها به آن فکر کنند یا برای حل مسائل آنها راهحل پیدا کنند.
4) قالب تبلیغات را از سایر قالبهای تصویری به خوبی تشخیص میدهند.
گروه سنی نوجوانان 13 تا 18 سال:
1) به دنبال منابع مهم اطلاعاتی هستند و با توجه به دسترسی نامحدود به فضای اطلاعاتی، دنیا را از نگاه رسانهها میفهمند و تصویر رسانهای برای آنها مهم است.
2) به پیامدهای رفتار خود توجهی ندارند و به جذابیتهای آن اتفاق، بیشتر از سرانجام آن فکر میکنند. پس بعید نیست متاثر از انیمیشنها دست به هر کار جالب و البته خطرناکی بزنند!
3) با توجه به تغییرات فیزیولوژیکی، پرخاشگری در این سن با تاثیرپذیری از رسانهها بروز و ظهور بیشتری پیدا میکند.
4) میتوانند محتوای ناگفته انیمیشنها را نیز استنتاج کنند و درنتیجه آسیبپذیری آنها نسبت به پیامهای جنسی بسیار زیاد است.
5) به حجم وسیعی از اطلاعات دسترسی دارند؛ اما از آنجا که به پختگی لازم برای تجزیه و تحلیل اطلاعات نرسیدهاند، این موضوع میتواند برای آنها خطرآفرین باشد.
چگونه مصرف رسانهای کودکان را مدیریت کنیم؟!
1) استفاده مشروط و محدود
از سنین پایین باید با مشارکت کودک به برنامه مشخصی برای میزان استفاده روزانه از تلویزیون برسیم.
2) جایگزین جذاب
بچهها باید لذت فعالیتهای دیگر را نیز تجربه کنند. بازی، نمایش، قصه، کتاب، ورزش، کاردستی و… میتواند جایگزینهای جذابی برای انیمیشن باشد.
3) حافظه مشترک رسانهای
مشاهده انیمیشنهای نوستالژیک یک راه جذاب برای این تجربه مشترک است که کمک میکند مدیریت بهتری روی محتوای مصرفی کودک داشته باشیم.
4) تعریف هویت مستقل خانوادگی
از سن 7 سالگی میتوان درباره سبک زندگی خانواده با کودک وارد گفتگو شد. کودک باید بداند در خانواده چه چیزهایی به عنوان ارزش رعایت میشود و کم کم با هویت مستقل خانوادگی آشنا شود.
5) گفتگو
گفتگو باید صمیمی، جذاب و به زبان کودک باشد و با توجه به میزان کشش و علاقه او به ادامه آن تنظیم شود تا خسته کننده نباشد
چگونه مصرف رسانهای نوجوانان را مدیریت کنیم؟!
1) حفظ ارتباط عاطفی
نوجوانی که با والدین خود ارتباط عاطفی نزدیک و صمیمانهای دارد، گفتگوپذیرتر است و انعطاف بیشتری برای شنیدن حرفهای آنها دارد.
2) نداشتن حیاط خلوت رسانهای
حیاط خلوت رسانهای و داشتن اکانت مستقل تا پیش از سن 15 سالگی برای نوجوانان توصیه نمیشود.
3) تعادل یا توازن دیجیتال
اگر والدین برای استفاده از رسانهها برنامهریزی مشخصی داشته باشند، همه اعضای خانواده نیز مدیریت زمان در مصرف رسانههای دیجیتال و فضای مجازی را یاد میگیرند.
4) جایگزین جذاب
اگر نوجوانان جایگزینهای جذابی برای رسانههای دیجیتال مثل انیمیشن، بازیها و… داشته باشند، راحتتر میتوانند استفاده از آن را مدیریت کنند.
5) آشنایی با قهرمانهای واقعی
قهرمانهای واقعی از اسطورههای ایرانی باستانی و قهرمانهای ملی مذهبی در دورههای مختلف تاریخ انقلاب، دفاع مقدس و قهرمانهای معاصر میتواند به عنوان بهترین الگوها به نوجوانان معرفی شوند.
6) آشنایی با سواد رسانهای
نوجوان باید کم کم بیاموزد که پیش از استفاده از هر رسانهای به سه پرسش اساسی درباره آن پاسخ دهد. آشنایی با سواد رسانهای مهمترین اصل برای زندگی در دنیای دیجیتال است.
چرا انیمیشن ببینیم؟!
دیدن این انیمیشن یا فیلم چه تاثیری در زندگی من دارد؟! چه چیزی به من اضافه میکند؟! الان چه نیازی به دیدن آن دارم؟! چه کار مفید دیگری به جای آن میتوانم انجام دهم؟ و…. سوالاتی از این قبیل که کمک میکند لزوم استفاده از یک رسانه ]که در اینجا انیمیشن است[ به خوبی مشخص شود و به تصمیمگیری و انتخاب بهتر نوجوان منجر میشود.
چه انیمیشن مفیدی ببینیم؟!
انیمیشنها را به لحاظ محتوایی به سه دسته تقسیم کنیم:
محتوای سبز: محتوایی که برای ما مفید است و به رشد ما کمک میکند. یعنی صرفاً سرگرمی نیست و پیامهای مثبت آن موجب یادگیری و پندگیری میشود.
محتوای زرد: محتوایی که آسیب جدی ندارد یعنی مغایر با ارزشها نیست اما دیدن آن چیزی به ما اضافه نمیکند و صرفاً برای سرگرم شدن است و رشدی به همراه ندارد. اگر محتوای زرد گاهی صرفاً برای سرگرمی در سبد مصرف رسانهای باشد آسیب جدی تربیتی ندارد؛ اما مصرف آن نباید تبدیل به عادت همیشگی شود.
محتوای قرمز: محتوایی که به علت استفاده از الفاظ نامناسب، بالا بودن جنبههای ترسناک، استفاده از موضوعات جنسی و مغایرت با ارزشها، خط قرمز محسوب میشود و نباید آن را مصرف کرد.
چگونه ببینیم؟!
تنها یا در جمع خانواده؟ با رایانه شخصی یا خانوادگی و تلویزیون؟ با کدام دوبله؟
تا پیش از رسیدن به سن جوانی، کودک و نوجوان باید یاد بگیرد که تنها میتوانند از طریق تلویزیون یا رایانه خانوادگی و در جمع خانواده انیمیشن ببیند یا بازی کند. همچنین دوبله انیمیشنها و سایتی که از آن دانلود انجام میشود در سلامت محتوایی آن بسیار موثر است.
برای ارتباط موثر با کودکان و تعامل با نوجوانان نیاز است قالبهای ذهنی خودمان را کنار بگذاریم، کارگاه شکستن قالبهای ذهنی میتواند گزینه مناسبی در این زمینه باشد که کمک میکند به دنیای ذهنی فرزندتان نزدیکتر شوید.
اگر به کسب اطلاعات تخصصیتری درباره انیمیشنها علاقه داشتید میتوانید کتاب دانش فنی تخصصی رشته پویانمایی (انیمیشن) پایه دوازدهم شاخه فنی و حرفهای را دانلود کنید.
کتاب کودکان و نوجوانان عصر هزاره ترجمه آقای فرج حسینیان و خانم نزاکتی از انتشارات علمی فرهنگی نیز به به آگاهی شما در زمینه رابطه خانواده و رسانههای جمعی، سواد رسانهای، دریافت مخاطب و… کمک میکند.
برای اینکه مناسبترین راه گفت و شنود با کودکان و نوجوانان را بیاموزید خواندن کتابهای به بچهها گفتن از بچهها شنیدن و به نوجوانان گفتن از نوجوانان شنیدن اثر آدل فابر و الین مازلیش را از دست ندهید.