دنیای کارتن‌ها در ذهن کودکان 2 تا 5 سال چه شکلی است؟!

کودک از حدود یک ماهگی حرکات، نور، رنگ و صدا را تشخیص و نسبت به آن واکنش نشان می‌دهد و از یک سالگی تصاویر متحرک برای او جذابیت بیشتری پیدا می‌کند.

انیمیشن مجموعه‌ای از حرکات تصاویر، رنگ، نور و صداست و همه آنچه می‌تواند برای کودک جذاب باشد را در خود دارد.

خانواده بزرگ شهید چمران دنیای کارتن‌ها در ذهن کودکان 2 تا 5 سال چه شکلی است؟!

همچنین داستانی را روایت می‌کند که لذت‌بخش‌ترین عنصر در دنیای کودکان است. پس طبیعی است که کودک به آن گرایش داشته باشد.

ما در اینجا به 5 نکته درباره سطح ادراک و دریافت کودک از انیمیشن، فیلم و تبلیغات تلویزیونی اشاره می‌کنیم که می‌تواند برای برنامه‌ریزی بهتر در جهت مدیریت مصرف رسانه‌ای کودک شما کمک کند.

حالا چی کار می تونیم انجام بدیم؟

1) کودکان در این سن رخدادها را به صورت مجزا ازهم درک می‌کنند و قادر به پیگیری داستان‌های دنباله‌دار نیستند پس انیمیشن‌هایی که نیاز به پیگیری داستان ندارد و در لحظه، اتفاقی را خلق می‌کند برای آنها مناسب‌تر است.

2) کلیشه‌ای به موضوعات نگاه می‌کنند یعنی اگر یک قالب مشخص را در انیمیشن ببینند، تعمیم به کل می‌دهند! مثلا اگر از کسی که لباس سیاه بر تن داشته بترسند ممکن است در دنیای واقعی با دیدن فردی که لباس تیره دارد احساس ترس کنند. پس دیدن انیمیشن‌های ترسناک، تاریک و… در این سن می‌تواند آسیب‌‌های جدی همچون احساس ناامنی به همراه داشته باشد.

3) تفاوت بین واقعیت و دنیای خیال را درک نمی‌کنند. مثلا فکر می‌کنند مرد عنکبوتی در دنیای واقعی وجود دارد و اگر بسیار خیال‌پرداز باشند ممکن است بخواهند حرکات خیالی انیمیشن‌ها مثل پرواز، پریدن از ارتفاع و… را امتحان کنند. انجام بازی‌های خیالی بدون خشونت به تقویت قوه خیال آنها کمک می‌کند و آسیب‌زا نیست البته به شکل واقعی نه در قالب بازی‌های رایانه‌ای.

بخوانید  نکته های تربیتی به سبک چمرانی!! برای پدرها، مادر ها و معلم ها

4) تاثیر تبلیغات روی آنها زیاد است و از صوت، تصاویر و حرکات تبلیغ بیشتر از محتوای آن تاثیر می‌گیرند. مثلا اگر در تبلیغ تلویزیونی، کودکی با خوردن یک کیک به فضا سفر کند تا آن کیک را امتحان نکنند بیخیالِ شما نمی‌شوند! پس اگر می‌خواهید به خوردنی‌های مضر گرایش پیدا نکند بهتر است برای زمانی که تبلیغات پخش می‌شود برنامه‌ی ویژه‌ای برای کودک داشته باشید تا توجهش به تلویزیون جلب نشود.

5) درک کودکان با آنچه ما تصور می‌کنیم متفاوت است. ممکن است از دیدن تصاویر و شخصیت‌های موجود در برنامه کودک و انیمیشن، چیزی را تصور و دریافت کنند که به ذهن ما هم خطور نمی‌کند پس برای اینکه بهتر با دنیای ذهنی آنها آشنا شوید متناسب با سن او درباره داستان انیمیشن‌ها صحبت کنید.

از این پس می‌توانید برای تلویزیون دیدن کودک خود به صورت هدفمندتر برنامه داشته باشید؛ طبق علایق کودک خود لیستی از انیمیشن‌هایی که می‌توانید همراه او مشاهده کنید تهیه کنید.

همچنین داستان‌های خیالی او را تبدیل به نمایش عروسکی کنید؛ شخصیت‌های نمایشی خلق کنید و از بازی کردن با عروسک‌ها کنار او لذت ببرید.