مضامین اخلاقی و آداب دانی

نام مشاور : سرکار خانم جعفریان

توصیف مسئله

شما می‌خواهید بدانید کودک ۴ ساله‌تان، در انجام کارهای خود چه میزان می‌تواند مستقل باشد؟

ریشه

  1. یکی از نیازهای بچه های زیر هفت سال نیاز به استقلال است.
  2.  گاهی وقت ها والدین نگران این هستند که بچه هایشان در آینده مستقل نشوند و سعی میکنند بچه ها از سن کم مستقل شوند.
  3.  آموزش مستقیم برای بچه های زیر هفت سال ممکن است تاثیر درستی روی کودک نداشته باشد و حتی در بعضی موارد تاثیر عکس خواهد داشت.
  4.  بچه ها در این سن تازه وارد دنیای شناخت نسبت به خود می‌شوند مثلاً معنی خود را می‌فهمند و خودشان برایشان موضوع می‌شوند.
  5. ممکن است والدین در طول روز به طور ناخودآگاه امر و نهی داشته باشند و کودک با مشاهده، این رفتار را تقلید کرده است.
  6.  گاهی وقت ها والدین تمام کارهای شخصی کودک را انجام می دهند و این کار باعث می شود که کودک بعد از مدتی تحرک نداشته باشد و از بقیه درخواست کند کارهایش را انجام بدهند‌.
  7.  ممکن است والدین دوره‌ای روی یک موضوع اصرار و سختگیری انجام دهند که برعکس باعث باعث لجبازی بچه‌ها شود.
  8. گاهی اوقات کودکان سعی می‌کنند برای جلب توجه والدین، بعضی کارهایی که توانایی انجامش را دارند انجام ندهند.

راهکارها

  1. سعی کنید آرامشتان را حفظ کنید. آرامش شما کاملا به فرزندتان منتقل می شود و او هم احساس آرامش پیدا می کند.
  2. اگر دوست دارد کاری را خودش انجام بدهد، اجازه بدهید آن کار را تنهایی انجام دهد.
  3. سعی کنید تا زمانی که کودک از شما کمک نخواسته، در روند کار وارد نشوید. وقتی از شما کمک خواست تنها کاری که از شما خواسته را انجام بدهید، مثلا اگر می خواهد کفشش را بیاورید همین کار را انجام بدهید و مسئولیت بقیه کارها را به او بسپارید.
  4. بهتر است اجازه بدهید که زمان انجام کارهای مختلف را خودش انتحاب کند. این که اجازه می دهید زمان غذا خوردن و بازی کردن و خوابیدن را انتخاب کند، به او حس خوبی می دهد.
  5. اینکه چه زمانی کودک می تواند کارهایش را انجام بدهد، در کودکان متفاوت است و هر زمانی که کودک بخواهد کارهایش را انجام بدهد زمان شروع استقلال اوست.
  6. سعی کنید از آموزش مستقیم استفاده نکنید. به جای جمله ی: تو بزرگ شدی و خودت باید کفشات و بپوشی و من کمکت نمیکنم، از جمله ی : می خوای امتحان کنی و این دفعه خودت کفشت رو بپوشی، استفاده کنید.
  7. سعی کنید تعداد جملات دستوریتان را کم کنید و تعداد پیشنهاد هایتان را بیشتر کنید‌. از جمله هایی مثل: به نظر تو چطوری می شه؟ تو چی فکر می کنی؟ دوست داری چطوری انجامش بدیم و … استفاده کنید.

    کارگاه استقلال برای بچه های زیر هفت سال می تواند مفید باشد. حتما از آن استفاده کنید.
    https://chamraniha.com/product/esteghlalworkshop

  8. اجازه بدهید کارهایی که توانایی انجام آن ها را دارد،خودش انجام بدهد و بدون توجه به نتیجه، آن ها را ببینید و توصیف کنید.
  9. زمانی که از شما چیزی می‌خواهد یا به عبارتی دستور می‌دهد، بخشی از آن را انجام دهید و مابقی را به خودش واگذار کنید مثلاً اگر می‌گوید: غذامو بده بخورم، شما بگویید من دو سه تا قاشق اول رو بهت میدم تا موتور تو روشن بشه و بقیه‌ش رو بخوری..
  10. حتما در طول روز به او توجه کافی داشته باشید. بچه‌ها توجه و محبت مورد نیازشان را از طریق بازی دریافت می‌کنند. پس هم شما و هم پدر، روزانه حداقل یک ساعت با او بازی کنید.
  11. زمینه‌ای فراهم کنید تا فرزندتان با بچه‌های هم‌سن و سال خود ارتباط داشته باشد. یا هفته‌ای دوبار به خانه هم بروید یا در ساعات خلوت، با هم به پارک بروید. صرف ارتباط با همسالان، برای بچه‌ها رشد زیادی دارد.