لجبازی و پرخاشگری

نام مشاور : سرکار خانم صادق پور

پرسش

با بچه ی لجباز و پرخاشگر چه جوری رفتار کنیم؟

توصیف مسئله

با کودک لجباز و پرخاشگر چگونه باید رفتار کرد؟ (رده سنی کودک در پاسخ دقیق به این سوال مهم است)

ریشه

  1. گاهی کودک از مسئله ای در اذیت است و این سبب پرخاشگری هایی در رفتارش می‌شود.
  2.  اضطراب و استرس یکی از والدین یا هر دوی آنها، به طور مستقیم روی آرامش کودک تاثیر می گذارد و می تواند دلیلی برای بروز خشم و پرخاشگری باشد.
  3.  گاهی خود والدین با همه چیز سخت کنار می آیند و پذیرش کمی دارند یا امور ساده را زیادی سخت می بینند. این حالت می تواند سبب شود که کودک هم با پدیده ها به همین شکل مواجه شود.
  4.  چنانچه پدر و مادر رفتارهای پرخاشگرانه از خود بروز دهند، کودک نیز آن ها را الگوی خود قرار می دهد. حال این پرخاشگری های پدر و مادر چه در تعامل با کودک باشد و چه با خود یا دیگران!
  5.  گاهی سخت گیری و امر و نهی زیاد والدین باعث شکل گیری لجبازی در کودکان می شود.
  6.  کودکانی که انعطاف پذیری پایینی دارند، با مسائل مختلف کنار نمی آیند و همین سبب پرخاشگری و لجبازی آنان می شود.

راهکارها

  1. سخت گیری نسبت به کودک، بتدریج او را تبدیل به کودک سختی می کند که با مسائل کنار نمی آید و دچار لجبازی می شود.بنابراین ببینید که در طول شبانه روز چه سخت گیری ها و موانعی را جلوی پای کودک می گذارید و آن ها را حذف کنید. ما فقط زمانی می توانیم مانع کودک شویم که در حال آسیب زدن واقعی به خود باشد.
  2. چنانچه حساسیت هایی نسبت به مؤدب بودن و آداب دانی کودک دارید، آن ها را حذف کنید. کودکان به تدریج آداب اجتماعی، سلام کردن، تشکر کردن و… را می آموزند و نیازی به تذکر و سخت گیری در این موارد نیست.
  3. گاهی والدین زمان کافی برای بازی با کودک یا حتی شنیدن حرف های او قائل نمی شوند. همه ی این ها باعث جمع شدن هیجانات کودک و بروز ناراحتی، خشم و نهایتاً پرخاشگری کودک می شود. چون او برای آرامش و رشد، به ارتباط سازنده با ما نیاز دارد.
    حتما در طول روز زمان کافی برای بازی با او بگذارید.
  4. بازی های دست ورزی، آب بازی، رنگ بازی و از این قبیل بازی های بی قاعده و آزاد به رشد انعطاف پذیری کودکان کمک می کنند. حتما این بازی ها را در برنامه ی روزانه تان قرار دهید.
    کتاب های الکترونیکی زیر شما را با این بازی ها آشنا می کند و به شما ایده می دهد:

    قصه های آبی

    بازی های دست ورزی با خانواده
    https://chamraniha.com/product/craftsmanship/

  5. چنانچه نسبت به تمیزی یا نجس_پاکی و هر مقوله ی دیگری حساسیت دارید، این حساسیت ها را کنار بگذارید و اجازه دهید کودک در یک محیط آزاد به رشد طبیعی خود ادامه دهد.
  6. زمانی که کودک پرخاشگری می کند، شما همراه او وارد این دایره ی عصبانیت و پرخاش نشوید: آرام و مهربان به او بگویید (از چیزی ناراحتی؟ میشه به من بگی چرا ناراحت شدی؟ و..) و با گفتگوی با او به حل مسئله اش کمک کنید.
  7. کودکان به رابطه ی عاطفی قوی با ما احتیاج دارند و اگر این رابطه دچار خدشه شود به شدت کودک را به هم می ریزد. در طول روز چندین بار او را در آغوش بگیرید، ببوسید، نوازش کنید و به او بگویید که چقدر دوستش دارید.
    «کارکاه تاثیر محبت بر تربیت فرزند» می تواند در این زمینه به شما کمک کند:
    https://chamraniha.com/product/کارگاه-تاثیر-محبت-بر-تربیت-کودک/
  8. اگر به خواسته ها و نیازهای کودک به موقع توجه کنید، او کمتر نیازمند پرخاشگری می شود.
  9. گاهی وضعیت نابسامان خانوادگی سبب می شود کودکان دچار پرخاشگری های مقطعی شوند. چنانچه تغییرات ناگهانی در روند زندگی تان اتفاق افتاده یا هر اتفاقی که آرامش کودک را به هم زده، آن را کنترل کنید.
  10. حواستان باشد که خودتان درگیر لجبازی نباشید. گاهی ما در روابط بین پدر و مادرها، یا بین والد و فرزند شاهد لجبازی های بی مورد از سمت بزرگسالان هستیم. بچه‌ها از ما الگو‌ می گیرند و مدل رفتاری ما را تکرار می کنند.
  11. از قدرت بازی های هیجانی برای تخلیه ی هیجانات منفی کودک غافل نشوید. کودک شما روزانه به بازی حرکتی_هیجانی نیاز دارد؛
    بازی‌هایی مثل بپر بپر، بالش بازی، دنبال بازی و…