دست شویی رفتن

نام مشاور : سرکار خانم صادق پور

پرسش

پسرم ۴ ساله است و دستشویی اش را خیلی نگه‌ می‌دارد. با زبان مختلف و حتی بی توجهی سعی در رفع داشتیم اما نشد!

پرسش

با بچه 4 ساله ای که خیلی دستشویی اش را نگه می دارد چه باید کرد ؟

ریشه

  1. گاهی ما می‌خواهیم به تمام مسائل بچه ها ورود کنیم. از این رو بچه‌ها حتی نسبت به نیاز های فیزیولوژیک خود مثل خوابیدن، دستشویی رفتن، غذا خوردن هم شناخت کامل به دست نمی آوردند و مدام نیازمند یادآوری ما هستند.
  2.  گاهی والدین به درک کودک از بدن خود اعتماد ندارند و معتقدند نیازهای کودک را از خود کودک بهتر تشخیص می دهند و به تشخیص های کودک اعتماد ندارند.
  3. گاهی کودکان وقتی درگیر کارهای جذابی مثل بازی با همسال، تلویزیون دیدن و … می شوند، نیازهایشان (مثل دستشویی رفتن) را فراموش می کنند یا نادیده می گیرند. این حالت ممکن است برای خود ما هم به عنوان بزرگسال اتفاق بیافتد.
  4.  گاهی ممکن است که کودکان با این قبیل رفتارها قصد جلب توجه داشته باشند.

راهکارها

  1. به پسرتان اجازه ی مستقل شدن دهید. اجازه دهید هر وقت که گرسنه است غذا بخورد، هر وقت نیاز دارد به دستشویی برود و کارهای شخصی اش مثل لباس پوشیدن، کفش پوشیدن و… را خودش انجام دهد.
    پیشنهاد می کنم کارگاه استقلال کودک را گوش دهید. از طریق لینک زیر می توانید به این کارگاه دسترسی پیدا کنید؛
    https://chamraniha.com/product/esteghlalworkshop/
  2. به احساسات و درک کودک از بدن خودش اعتماد کنید. گاهی ما فکر می کنیم که الان وقت دستشویی رفتن است در صورتی که کودکمان واقعا نیاز به دستشویی را در خود حس نمی کند.
  3. احساسات و درک پسرتان از خودش را زیر سوال نبرید و فکر نکنید که شما بهتر از او احساس نیازش به دستشویی رفتن را درک می کنید؛ کودکانی که با انکار احساسات مواجه می شوند در آینده شناخت درستی از روان و جسم خود نخواهد داشت و تا بزرگسالی نیاز به یادآوری ها و کنترل گری های والدین دارند.
  4. در مواقعی که احساس می کنید به دلیل مشغول بازی بودن و … به دستشویی نمی رود، یکبار به او یادآوری کنید. به این شکل که : فکر کنم الان دستشویی داری، میخوای سریع تا دستشویی بدویم، بعدش هم زود برگردی که ادامه ی بازیتو انجام بدی؟
  5. می توانید برخی از بازی های زمینی یا دیواری را در مسیر دستشویی قرار دهید. مثلاً تصویر دست و پا را روی مقوا بکشید و ببرید و روی زمین بچسبانید. یا روی دیوار منتهی به دستشویی یک رول کاغذ بچسبانید برای نقاشی و رنگ بازی و ماز.
  6. از برخی صابون های بچگانه و جذاب میتوان در دستشویی استفاده کرد.
  7. چنانچه دارای حساسیت هایی مثل تمیزی_کثیفی یا نجاست و پاکی دارید، آن ها را کنار بگذارید. چون یکی از عوامل فاصله گرفتن بچه‌ها از حمام و دستشویی تذکرات و حساسیت های فراوان پدر و مادر است.
  8. برخی از آب بازی ها و رنگ بازی ها و حباب بازی ها را در فضای دستشویی انجام دهید. اجازه دهید دستشویی یکی از فضاهای بازی کودکتان باشد.
    برای آشنایی بیشتر با این بازی ها توصیه می کنم به کتاب الکترونیکی زیر مراجعه کنید؛

    «کتاب الکترونیکی قصه های آبی»
    https://chamraniha.com/product/water-play-e-book/

  9. به فرزند خود به اندازه کافی توجه کنید، کودکان توجه مورد نیازشان را از طریق بازی کسب می‌کنند؛ پس برای بازی‌های متنوع با فرزندتان، برنامه روزانه داشته باشید.
  10. سعی کنید کمتر به فرزندتان امر و نهی کنید. بیشتر کارهای مثبتش را ببینید و از کارهای منفی‌اش چشم پوشی کنید.
  11. این رفتارها تا حدی طبیعی‌ست و تنها شما نیستید که این مسأله را دارد؛ پس آرامش خود را حفظ کنید و بدانید این دوره هم گذراست