انگیزه و علاقه

نام مشاور : سرکار خانم جعفریان

پرسش

من دختر ۱۲ ساله ای دارم که بیشتر دوست دارد بازی کند با موبایلش و فکر می کنم که نمیتونم کنترلش کنم که به درسش آسیبی نزند و دخترم هم مدام در مورد این موضوع با من بحث می کند طوری که واقعا خسته شدم از این بحث های تکراری و نمیدانم چه کنترلی مناسب است ممنون از راهنماییتان.

توصیف مسئله

برای دختر ۱۲ ساله تان که بیشتر وقتش را به بازی با تلفن همراه جداگانه اش اختصاص می دهد به دنبال راهکار هستید.

ریشه

  1. احساس نیاز به استقلال و تصمیم گیری راجع به مسائل روزمره مانند:خواب،تغذیه،انجام تکالیف مدرسه یکی از نیاز های طبیعی این سن است.
  2.  گاهی وقت ها امر و نهی های والدین باعث خشمگین شدن فرزند می شود و والدین با تذکر بستر بحث و جر و بحث برای فرزندشان فراهم می کنند.
  3.  استفاده از جملاتی مانند:خسته ام،کلافه ام و جملات مشابه ممکن است این احساس را به فرزند شما بدهد که شما او را درک نمی کنید.
  4.  گاهی والدین زمان صحبت با نوجوان به جای همدلی کردن با او و صحبت در یک فضای صمیمانه، با قدرت طلبی با او صحبت می کنند و همین مورد مسائل را پیچیده تر می کند.
  5. گاهی وقت ها والدین قوانینی را برای فرزندشان وضع می کنند که انعطاف کمی دارد و بعد از مدتی اثرگذاری خودش را از دست می دهد و شرایط به حالت قبلی یا حتی بدتر از حالت قبلی بر می گردد.
  6.  گاهی اوقات برنامه روزانه بچه ها خالی از فعالیت های جالب است و او به همین دلیل به سمت موبایل و تبلت و …کشیده می شود.
  7.  با وجود این بیماری کرونا بچه ها اغلب خانه هستند و از فضای مدرسه و دیدار با دوستان دور هستند و همین امر موجب بی انگیزگی ایشان می شود؛ اما دسترسی های کودک در گوشی باید محدود باشد.
  8.  تهیه کردن زود هنگام گوشی موبایل شخصی و یا تبلت و لپتاب و … ممکن اس مشکلاتی را پدید آورد.
  9.  ممکن است والدین به انتخاب ها و سلایق نوجوان احترام نگذراند ولی درمقابل از او توقع احترام به نظرات خودشان را داشته باشند.
بخوانید  سوال 510

راهکارها

  1. بهتر است ابراز علاقه کلامی و فیزیکی بیشتری نسبت به دخترتان داشته باشید. او را در آغوش بگیرید و راجع به موضوعات مورد علاقه اش با او گفتگو کنید. این کار باعث می شود که دخترشما احساس نزدیکی بیشتری به شما داشته باشد و تعامل شما بهتر شود.
  2. میتوانید زمان های مشترکی برای ارتباط بهتر با دخترتان ترتیب بدهید، مثل:زمان های مادر دختری یا پدر دختری. این برنامه های اختصاصی باعث می شود که فرزند شما به تعامل با خانواده بیشتر از بازی با تلفن همراه تمایل داشته باشد.
  3. سعی کنید حساسیت کمتری نسبت به بازی کردن با گوشی نشان بدهید. حساسیت های والدین کنجکاوی بچه ها را افزایش می دهد. سعی کنید از تذکر دادن های مکرر پرهیز کنید.
  4. بهتر است به جای جملاتی که حالت منفی دارد و باعث واکنش فرزندتان می شود از جملاتی استفاده کنید که نشان دهنده نگرانی شما باشد و حالت مثبت داشته باشد، مثلا به جای این که بگویید:《بسه دیگه. چقدر با گوشی بازی میکنی،الان میام ازت می گیرمش. 》 از جملاتی مثل:به نظرت چقدر از زمان بازیت با گوشی گذشته؟میخوای استراحت کنی؟
  5. می توانید برای بازی با گوشی یک قانون منعطف بگذارید، مثلا روزی ۱ ساعت میتونی بازی کنی. حالا این یک ساعت هروقت که دوست داشتی می تونه باشه.
  6. همراه به خود او لیستی از فعالیت های مورد علاقه اش، مهارت هایی که دوست دارد یاد بگیرد ، کتاب هایی که دوست دارد بخواند ، فیلم های مورد علاقه اش و …را بنویسید و در طول هفته برای انجام آنها برنامه ریزی کنید. بدین ترتیب وقت های خالی کمتری برایش باقی میماند و کمتر سراغ گوشی میرود.
  7. وجود این بیماری کرونا ارتباط بچه ها با همسالانشان کم رنگ شده است، خوب است برنامه ای برای دیدار با دوستانی که مورد تاییدتان هستن ، بچینید .
  8. کارهای او را ببینید و توصیف کنید : مثلا خیلی برام جالبه که همیشه لباس های مرتب و آراسته میپوشی و …و اگر رفتار مناسبی از او دیدید تشکر کنید و نشان دهید که برای این کار ارزش قائلید ، مثلا خیلی خوشحال شدم که دیدم اتاقت را مرتب کرده ای.
  9. می توانید دسترسی های تلفن همراهش را کم کنید. برایش توضیح بدهید که تلفن همراه فقط برای رسیدگی به تکالیف و فعالیت های درس اش است و اگر می خواهد بازی کند می تواند در زمان مشخص با گوشی شما بازی کند.
بخوانید  عاشق تفنگ و اسلحه و چاقوئه!