لجبازی و پرخاشگری

نام مشاور : سرکار خانم جعفریان

پرسش

سلام من پسر ۴ سال ونیمه ای دارم که ازبچگی خیلی شیطون بود وروابط اجتماعی خیلی خوبی داره. باهمه خیلی زود دوست میشه واین برام خیلی سخت بوده چون تومهمونی هاخیلی شیطونی میکرد وبه همه وسایل دست میزد و…یه مدت بهترشده بود اما ازوقتی فهمیده من باردارم بااینکه خیلی خوشحال شده ومیگه آخ جون نی نی برام بیارین ولی درعوض برگشته به دوران ۳ سالگیش که اوج اذیتاش بود وخیلی هم لجبازشده.هرچی هم باهاش مهربونی میکنم فایده نداره.لطفا راهنمایی کنید.ضمن اینکه قبل ازاینکه بفهمه باردارم اتاقشو جداکردم اما می ترسم بچه دومم بیادحسودیش کنه وبدتربشه.

توصیف مسئله

با پسر چهارساله ای که بعد از شنیدن خبر بارداری مادرش شیطنت و لجبازی اش زیاد شده چه باید کرد؟ با به دنیا آمدن فرزند دوم این مسئله که بچه اول می خواهد مثل نوزاد در کنار والدین بخوابد را چطور مدیریت کنیم؟

ریشه

  1. شیطنت و لجبازی برای بچه های زیر هفت سال یک موضوع طبیعی و گذراست،نگران نباشید.
  2.  ممکن است شما در مکالمه روزانه تان زیاد از امر و نهی استفاده کنید و این موضوع باعث لجبازی کودک شما شده باشد.
  3.  اکثرا خبر ورود فرزند جدید برای بچه ها خوشایند است اما ممکن است شنیدن این خبر بستر اضطراب را برای بچه ها فراهم کند.
  4.  گاهی اوقات رفتار بچه ها برای جلب توجه پدر و مادر و بیشتر دیده شدن است.
  5.  گاهی اوقات بازی های هیجانی را که برای بچه ها مفید است، والدین شیطنت تلقی می کنند.
  6.  ممکن است مادرهایی که باردار می شوند به علت شرایط جسمانی خود، نتوانند مثل سابق با کودکشان وقت بگذرانند، اغلب بچه ها این مسئله را به خوبی متوجه می شوند.
  7.  با به دنیا آمدن فرزند جدید چالش هایی به وجود می آید مثل چالش جای خواب.
بخوانید  تقاضای بغل کودک

راهکارها

  1. لجبازی و شیطنت فرزندتان یک مسئله زودگذر است، بچه های زیر هفت سال عموما با این مسائل درگیر هستند پس نگران نباشید.
  2. مکالمه روزانه تان را با فرزندتان عوض کنید، سعی کنید به جای بکن و نکن از روش پیشنهاد دادن استفاده کنید. سعی کنید تعداد تذکراتتان را در روز کمتر کنید.
  3. مقاله امر و نهی در سایت چمرانی ها می تواند در این زمینه به شما کمک کند.
    https://chamraniha.com/talk-to-kids/
  4. سعی کنید گردش در طبیعت را در برنامه های خانوادگیتان قرار دهید. اگر شما به خاطر شرایط بارداری نمیتوانید بازی هیجانی انجام بدهید، فرزندتان با پدرش در طبیعت بازی های هیجاتی مثل پریدن، دویدن، گل بازی و … انجام دهند‌.
  5. در طبیعت با فرزندنتان به کشف چیزهایی که در طبیعت هست بپردازید و با آن ها کاردستی درست کنید.
  6. بچه ها با ورود فرزند جدید توجه بیشتری لازم دارند اما منظور از توجه لزوما توجه مادی نیست. سعی کنید کارهایی که فرزندتان انجام میدهد را بیشتر توصیف کنید و جزئیات کارهایش را بگویید، مثلا: چقدر خوب کفش هات رو میپوشی. این کار باعث می شود تا کودک اعتماد به نفس بهتری داشته باشد.
  7. سعی کنید نسبت به رفتارهایی که به نظر شما مناسب نیست: مثل دست زدن به وسایل در مهمانی بی تفاوت باشید و حساسیتی ایجاد نکنید.
  8. بازی های هیجانی بستر مناسبی برای تخلیه انرژی هستند. رنگ بازی های هیجانی، آب بازی هیجانی، دویدن، پریدن باعث می شود که انرژی فرزند شما تخلیه شود.
    کتاب الکترونیکی هیجان بی دردسر در طبقه پنجم ساختمان ما می تواند برای شما مفید باشد.
    https://chamraniha.com/product/emotional-game/
  9. سعی کنید با ابراز علاقه کلامی یا فیزیکی (درآغوش گرفتن، بوسیدن) اضطراب فرزندتان را برای آمدن خواهر یا برادر جدیدش کمتر کنید.
  10. می توانید با پسرتان اتاق فرزند جدیدتان را آماده کنید و در این حین با او گفتگو کنید. صحبت کردن در مورد شرایط جدید می تواند آمادگی ذهنی فرزندتان را بیشتر کند.حتما حواستان باشد که جایگاه او را یادآوری کنید تا نگران نشود، مثلا بگویید: تو همیشه بزرگترین پسر من هستی.
  11. می توانید از مقاله وقتی فرزند جدید قرار است به خانه بیاید استفاده کنید.
    https://chamraniha.com/second-child/
  12. پس از به دنیا آمدن فرزندتان مدتی را همه با هم در یک اتاق بخوابید، بگذارید خیالش راحت شود که او همچنان برای شما مهم است‌.
  13. مراقب باشید با به دنیا آمدن فرزندتان پسرتان را با برچسب برادر بزرگتر نبینید ، او هنوز یک کودک ۴ ساله است و در همان حد از او توقع داشته باشید، به این تربیت حساسیت ها و گاه حسودی های اوایل به دنیا آمدن نوزاد به سرعت از بین میرود.
  14. درمورد نوزاد یکسری مسئولیت ها به او بدهید، مثلا رخت خواب نوزاد را پهن کند ، شیشه شیر را بیاورد و …
  15. اگر گودکتان خواست به نوزادتان نزدیک شود حساسیتی نشان ندهید و با مراقبت اجازه دهید.
  16. با پسرتان عکس‌های کودکی‌اش را ببینید، از خاطرات نوزادی‌اش تعریف کنید. این کار به آرامش فرزندتان کمک می‌کند.
بخوانید  سوال 501