عزت نفس و اعتماد به نفس

نام مشاور : سرکارخانم یعقوبی

پرسش

کتاب داستان برای ۴ سال، با موضوع اعتماد بنفس معرفی کنید؟

توصیف مسئله

شما کتاب قصه با موضوع اعتماد بنفس می خواهید.

ریشه

  1. یک باور اشتباهی که در بین برخی از والدین وجود دارد، این است که برای رفع مشکلات رفتاری و یا ایجاد یک رفتار صحیح، به دنبال کتاب قصه با آن موضوع هستند. در صورتی که باید ریشه های این اتفاق را شناسایی و حل کنیم.
  2. کتاب قصه ها، ذاتاً نمی‌توانند یک رفتار را محو کند و یا یک رفتار را جایگزین کند. کودک در مواجهه با والدین و اطرافیان خود رفتارهای خوب و بد را یاد میگیرد و آن رفتارها در او نهادینه می شود.
  3.  خیلی اوقات عدم اعتماد بنفس در کودکان به دلیل سخت گیری ها و چارچوب های فراوان والدین صورت میگیرد. والدینی که تذکرات فراوان و ایراد گرفتن های متعددی از رفتار فرزندشان دارند، کودکان کم اعتماد به نفسی را تربیت می کنند.
  4.  گاهی برخی از رفتارهای ناخواسته ی والدین منجر به کاهش اعتماد بنفس کودک میشود. مثلا: مراقبت دائمی از کودک، کنترل دائمی کودک، عدم استقلال دادن به کودک و …

راهکارها

  1. به فرزند خود محبت کنید. چه به صورت کلامی و چه به صورت لمسی مثل نوازش کردن و در آغوش گرفتن. خیلی مهم است است که روزی چندبار او را ببوسید و به او بگویید که چقدر دوستش دارید.
  2. حتما از تشویق های کلامی توصیفی استفاده کنید. به این شکل که کارهایی که انجام می دهد را هر چند که کوچک باشد، ببینید و جلوی کودک توصیف کنید: مثلاً به او بگویید:
    _آفرین چقدر خوب کفش هاتو پوشیدی!
    _ به به چقدر قشنگ از رنگ ها در نقاشی استفاده کردی!
  3. چهارچوب ها و قوانینی که دارید را شناسایی و یادداشت کرده و سعی کنید کم کم آن ها را حذف کنید. خیلی از قوانین ما برای بچه‌ها مناسب نیستند و فقط باعث کاهش انعطاف پذیری و ریسک پذیری آن ها می شوند.
    خوب است که کارگاه «قالب های ذهنی» را مشاهده بفرمایید.
  4. اگر می خواهید کودک با اعتماد به نفسی داشته باشید، خیلی مهم است که به او استقلال بدهید و اجازه دهید کارهای شخصی اش را خودش انجام دهد؛ هر چند که آن ها را تمام و کمال به انجام نرساند. یا به حد کافی به او حق انتخاب بدهید. مثلاً زمانی که می‌خواهید به مهمانی بروید، از بین سه تا لباس نظرش را بپرسید. یا گاهی از او بپرسید: شام چی درست کنم؟!!
    یا، بنظرت امروز برای بابا که از سر کار می آیند، چه نوشیدنی درست کنیم؟

    مشاهده ی کارگاه « استقلال کودک» را به شما توصیه می کنم.

  5. اگر توجه کنید می بینید که خیلی از پدر و مادرها از صبح تا شب مشغول امر و نهی کودک هستند: غذاتو بخور! برو دستشویی! دستتو به لباست نزن! ندو! و….
    این امر و نهی های روزانه جرأت و ریسک پذیری کودک را از او می گیرد و قطعا چنین کودکی نمی تواند اعتماد به نفس لازم را داشته باشد.
    توصیه می‌کنم مقاله ی تعامل با کودک را مطالعه بفرمایید.
  6. بسترهای گوناگون بازی برای فرزند خود فراهم کنید. بازی های دست ورزی منجر به افزایش اعتماد بنفس کودکان میشود.
    این کتاب انواع بازی های دست ورزی را به شما پیشنهاد داده است.
    بازی های هیجانی و بازی های آبی، حتما در برنامه روزانه خود قرار دهید. کتاب های الکترونیکی زیر به شما کمک زیادی خواهند کرد؛

    هیجان بی دردسر در طبقه ی پنجم خانه ی ما

    قصه های آبی