تربیت دینی

نام مشاور : سرکار خانم یعقوبی

پرسش

سلام. با بچه ای که تازه وارد ۹ سال شده است، باید تمام سوالات دینی او را جواب داد؟ یا جواب کامل داد؟

توصیف مسئله

پاسخ دادن به سوالات مذهبی کودک ۹ ساله چگونه باید باشد؟

ریشه

  1. گاهی والدین به دلیل نداشتن شناخت درست از ویژگی های سن کودک‌شان، نمی توانند به این تشخیص برسند که چه حدی از اطلاعات برای کودک خوب است و چه چیز بد و نامناسب!
  2.  به طور کلی هفت سال دوم، سن آگاهی و کسب اطلاعات است. کودکان در این سن ذاتا به دنبال کشف و پاسخ به سوالات گوناگون می باشند و هنگامیکه با یک مسئله مواجه میشوند، سوالات آنان پیرامون آن موضوع بیشتر میشود.
  3.  کودک ۹ ساله هنوز خیلی از مفاهیم انتزاعی را درک نمی کند. بنابراین طبیعی است که به برخی از سوالاتش پاسخ کاملا دقیق داده نشود.
  4.  طبیعتاً کودکی که وارد سن تکلیف شده باید برخی کارها را انجام دهد و در مقابل، برخی کارها را انجام ندهد. همین امر باعث بوجود آمدن سوالات زیادی در سن او می شود.

راهکارها

  1. توجه کنید که جواب هایتان ساده و کوتاه باشد. لازم نیست هرآنچه که میدانید را به او منتقل کنید. کودک به تدریج با افزایش سن اطلاعات بیشتری را دریافت خواهد کرد و لازم نیست که ما مثل یک دانشمند به همه ی سوالات جواب جامع و کامل بدهیم.
  2. سعی کنید سوالات فرزند خود را مستقیم جواب ندهید؛ مثلا از او بپرسید: نظر خودت چیست؟ شما چی به ذهنت میاد؟ به نظر شما چرا باید انجام دهیم؟
    بعد از آنکه حرف های او را شنیدید، در قالب یک مثال، موضوع را بیان کنید.
  3. کتاب داستان راستان شهید مطهری و کتاب تمثیل های تربیتی آقای حائری را مطالعه فرمایید. این کتاب ها ذهن شما را برای بیان داستان و تمثیل های گوناگون برای فرزندتان باز میکند. در زمانهایی که کودک سوالی می‌پرسد، او را به آن داستان ارجاع دهید. مثلاً کتاب را بیاورید و داستان مربوط به سوالش را با هم بخوانید تا سوالش اینگونه به نتیجه برسد.
  4. مشاهده کارگاه تربیت دینی ۲ را پیشنهاد میکنم
    https://chamraniha.com/product/tarbiatdini2/
  5. همراه فرزند خود به مسجد بروید، شرایط را فراهم کنید تا فرزند شما با دوستانی که شبیه خانواده شما هستند آشنا شود. فضای سالم مذهبی، پاسخ خیلی از سوالات کودک را به صورت خود به خودی می دهد.
  6. ارتباط عاطفی والد و فرزند، تاثیر بسیار بسیار زیادی در تربیت دینی او دارد. فرزند خود را زیاد در آغوش بگیرید، او را ببوسید و به او محبت بی حد و اندازه کنید.
  7. در یک روایت از امیرالمومنین آمده است که؛ با فرزند خود با زبان او صحبت کن. مقصود آن است که فرزند شما در هر سنی که قرار دارد متناسب با سن او باید صحبت کنید.
بخوانید  خط قرمز های حیا را چگونه به بچه ها بیاموزیم؟