دست شویی رفتن

نام مشاور : سرکار خانم جعفریان

پرسش

سلام. پسر چهارساله ام خیلی خودش رو نگه می داره و سخت می ره دستشویی. بارها به زبون های مختلف با بی توجهی بهش گفتم. دیگه نمی دونم چیکار کنم. از کار مورد علاقه اش هم بعضی وقت ها گذاشتمش کنار. فایده ای نداره. لطفاً کمکم کنید.

توصیف مسئله

برای پسر چهارساله ای که در دستشویی رفتن مقاومت می کند به دنبال راهکار هستید.

ریشه

  1. یکی از بحران های کودکان زیر هفت سال از پوشک گرفتن و دستشویی رفتن است.
  2.  ممکن است کودک آمادگی لازم برای دستشویی رفتن را نداشته باشد و با اصرار زیاد والدین عمل عکس انجام می دهد.
  3.  گاهی وقت ها والدین به خاطر نگرانی ها و استرس ها نسبت به مسائلی مثل دستشویی رفتن، اقدام به عمل زود هنگام می کنند و این کار باعث ایجاد مشکلاتی مثل نگه داشتن دستشویی می شود.
  4. ممکن است کودک اضطراب درونی اش را با دستشویی نرفتن و نگه داشتن ادرار و مدفوع بروز دهد.
  5.  گاهی وقت ها محروم کردن کودک از علایق اش اثر گذاری موقت دارد و در طول زمان نتیجه عکس می‌دهد و کودک برعکس دست به لجبازی میزند.

راهکارها

  1. برای حل مسائل مربوط به کودک ابتدا مادر باید آرامش کافی داشته باشد. استرس و اضطراب شما به کودکتان منتقل می شود و روند بهبود را کندتر می کند.
  2. سعی کنید اصلا حساسیت نشان ندهید و اصرار بیش از حد نداشته باشید، تنها به او یادآوری کنید که فکر میکنم احساس دستشویی داری و اگر فکر میکنید اضطرابی در کودک تان می باشد که باعث این اتفاق شده، سعی کنید آن را بیابید و حل کنید.
  3. میتوانید از روش هایی مثل قطار شدن و حرکت کردن و رفتن به دستشویی و یک سفر استفاده کنید و به جای اینکه با ناراحتی این شرایط را بگذرانید، فضای شادی را برای دستشویی رفتن فراهم کنید.
  4. فضای دستشویی را برای کودک جذاب کنید. قبل از دستشویی می توانید در آنجا با کودک بازی کنید. رنگ بازی،‌ آب بازی، حباب بازی و… می تواند در علاقه مند کردن کودک به دستشویی موثر باشد.
  5. بازی های دست ورزی می تواند در کاهش اضطراب کودک موثر باشد. خمیر بازی، بازی با گل، و درست کردن خمیر با آرد برای کاهش اضطراب مفید هستند.
    برای شناخت بیشتر بازی های دست ورزی، می توانید از کتاب الکترونیکی دست ورزی در سایت چمرانیها استفاده کنید.
    https://chamraniha.com/product/craftsmanship/
  6. در طول روز از مقدار تذکرات و بکن و نکن ها را به کودک کم کنید و از روش پیشنهاد دادن استفاده کنید. به طور مثال به جای اینکه بگویید “نپر مبل خراب میشه” بگویید “بیا بریم تشک و بالش ها را بیاریم و روشون بپریم.”
    می‌توانید از مقاله امر و نهی در سایت چمرانی ها استفاده کنید.
    https://chamraniha.com/talk-to-kids/
  7. در طول روز زمانی را به بازی های هیجانی اختصاص دهید. دویدن، پریدن، جنگ توپی، آب بازی هیجانی و… برای تخلیه انرژی کودک بسیار مفید است
  8. محرومیت ها اصولاً اثرگذاری کمی دارد و در طول زمان ناکارآمد هستند. بهتر است به جای محروم کردن سعی کنید با پیشنهاد دادن به کودکتان اجازه انتخاب بدهید تا او هم احساس بهتری نسبت به شما و حرف هایتان داشته باشد و لجبازی نکند.
  9. از ابراز علاقه کلامی و فیزیکی غافل نشوید. بغل کردن، بوسیدن، نوازش کودک باعث می شود که کودکتان آرامش بیشتری داشته باشد و اگر رابطه شما با او خیلی خوب باشد، در قبول کردن و پیروی از شما هم تاثیر فراوانی میگذارد.
بخوانید  سوال 317