تربیت دینی

نام مشاور : جناب آقای احمدرضا اعلایی

پرسش

من در مورد زمان و نحوه ی اشنایی کودکانمون با اسامی و اشعار و زندگی ائمه سوال داشتم، منظورم بحث امامت نیست!

توصیف مسئله

از چه سنی می‌توان بچه ها را با اسامی و اشعار و زندگی ائمه آشنا کرد؟

ریشه

  1. الگوسازی و پررنگ کردن الگوها و شعائر دینی یکی از دغدغه های مهم خانواده های مذهبی است. یکی از مهمترین مولفه های اثرگذار در تربیت الگوست. 7سال دوم مهمترین دوره در تاثیرپذیری از الگوهاست. در 7سال اول هم البته این تاثیر پذیری هست ولی به نحو گرایشی است.
  2. به طور کلی الگوسازی از ائمه ع برای بچه ها برای زیر 7 سال با رفتار و کردار خود والدین اتفاق می‌افتد. یعنی کودک در خانه باید صرفا شاهد خوبی ها باشد.
  3.  برای زیر 7 سال، آموزش مستقیم و توضیحات مثل حفظ شعر، یادگیری زندگی نامه ائمه (ع) مناسب نیست. بلکه باید کاری کرد که حس خوب از آنها برای بچه ها به وجود آید. برای بالای 7 علاوه بر ایجاد حس خوب باید تا حدی از زندگی‌نامه، خاطرات و … این بزرگواران گفت.

راهکارها

  1. یکی از بهترین بسترها برای تاثیرگذاری احساسی و گرایشی و انس با ائمه، فضای مناسبت های مذهبی است. محرم و صفر، مناسبت‌های شاد مذهبی مثل عید غدیر زمان بسیار خوبی برای برنامه ریزی است. نذری دادن، تزئین و فضاسازی، شرکت در هیئت‌ها و … از جمله فعالیت‌هایی است که برای انس بچه ها با ائمه خیلی مفید است.
  2. داستان های مهربانی ائمه و خیرخواهیشان خیلی مفید است حتی برای بچه های زیر 7سال.
  3. داستان های معجزات ائمه و انبیاء الهی خیلی مفید است ولی بهترین سن برای آن دوره ی 7تا9 سالگیست. و لازم است که ما در مورد معجزات صحبت کنیم.
  4. داستان هایی در مورد حماسه های ائمه نیز خیلی مفید و ضروری است. از رشادت های پیامبر (صلی الله علیه و آله) و امیرالمومنین (علیه السلام) در غزوات و جنگ ها گرفته تا اباعبدالله (علیه السلام) در کربلا بسیار جذاب و مفید است. البته از جزئیات نحوه شهادت این بزرگواران نباید چیزی گفت به خصوص برای بچه های زیر 7.
  5. داستان های فعالیت های اجتماعی و سیاسی ائمه در مقابل حکام جور که برای نوجوانان(از 10سال به بالا) بهترین دوره است.
  6. به طور کلی برای الگوگیری، بچه ها نیاز دارند که زمینه روحی و فکری مناسبی داشته باشند. این زمینه از طریق رفتارهای خود والدین در خانه به وجود می‌آید. یعنی هر چقدر فضای خانه، فضای صمیمانه و مثبتی باشد بچه ها هم آرامش روان بیشتری برای پذیرش حق خواهند داشت.
  7. برای دخترها خوب است از داستان‌های نقش‌های مادری و همسری و اجتماعی حضرت زهرا س و حضرت زینب س برای گفت.
بخوانید  ترس از تنهایی خرید کردن