لجبازی و پرخاشگری

نام مشاور :سرکار خانم زهرا شاه حسینی

پرسش

دختر خواهرم نزدیک ب سه سالشه و بسیاار شخصیت مستقل و خود اتکایی داره
اتفاقا مادرش هم خیلیی به موقع بهش آزادی میده و ب دلش راه میاد مثلا پا برهنه دلش میخواد یه جاهایی راه بره و مامانش اجازه میده و البته ب موقع هم جدیت لازم رو داره
با بچه اش وقتش رو میگذرونه و باهاش خیلی هم بازی میکنه
اما اون‌ شخصیت بسیااار یه دنده ای داره و سرحرفش عجییب غریب وایمیسه
مثلا تا حدی ک دلش‌ میخواد بدون‌ شلوار بره بیرون یا اینکه پنبه ریزش‌رو درآره
آیا پیشنهادی در این رابطه دارین؟
این روهم اضافه کنم
گاهی تا حدود یک هفته تا ۱۰روز میکشه…
ولی به هیچ وجه اجازه نمیده حمامش کنن
حتی به همراه بازی وخوراکی هم نمیپذیره

توصیف مسئله

در واکنش به بچه‌ای که رفتارهایی نظیر لجبازی و یکدندگی دارد چه کار باید کرد؟

ریشۀ ریکدندگی در دخترها

  • خیلی از ما تصور می کنیم داریم به بچه ها آزادی می‌دهیم، به دلشان راه می‌آییم و خیلی مفاهیم مشابه دیگر.
    ولی باید ببینیم آیا واقعا آزادی می دهیم؟ اگر برای بچه ای خیلی زیاد اسباب بازی بخریم چون دوست دارد آیا این نشانه آزادی دادن است؟
  • نکته مهم همینجاست که اشاره کردید جاهایی که لازم است جدیت را هم دارند. ما فکر می کنیم لازم است ولی آیا بچه به این جدیت در ۳ سالگی احتیاج دارد؟
    اصولا ما این تذکرها را روزی چند بار به هر بچه ای میدهیم: «بپا نیفتی، دستت رو بشور بعد غذا بخور و…»
    اینها فقط گوشه ای از چیزهایی‌ست که ما به بچه ها میگوییم و این یعنی در طول روز تمام صحبتمون بر مبنای تذکر دادن است.
  • بچه ای که لجبازی زیادی دارد قطعا زیاد بکن نکن می‌شود. و یک نمود لجبازیش مقاومت در حمام رفتن است. معمولا این بچه ها والدین مقاوم و سرسختی هم دارند و به اصطلاح پادشکنندگی ندارند.
  • قالب‌های ذهنی یعنی چارچوب هایی که ما برای خودمان در زندگی داریم و به آنها اهمیت می‌دهیم. خیلی از این ها در ارتباط با بچه ها، مانع کودکی کردن آنها می‌شود؛ در نتیجه بچه ها این ناراحتی را به نحوی نشان میدهند.
  •  حساسیت نشان دادن و مقابله مستقیم با یکدندگی در دخترها، آنها را نسبت به رفتارش آگاه کرده و باعث بدتر شدن شرایط می‌شود.
بخوانید  شیطنت کودک و بی توجهی

راهکارهای یکدندگی در دخترها

  1. برای اینکه ببینیم چقدر به بچه ها آزادی می‌دهیم و در مقابلش چقدر تذکر، باید رفتارهایمان را در طول روز مشاهده و ثبت کنیم. همچنین باید حد و مرز آزادی را بشناسیم.
  2. بهتر است نسبت به کودک نرمش نشان داده و حتی الامکان با دلش راه بیایید. سعی کنید کمتر به او نه بگویید. تعامل بدون امرونهی با بچه ها را آموزش ببینید؛ چرا که با دانستن آن، رابطه تان با کودک صمیمی‌تر می‌شود..
  3. سعی کنید چارچوب‌های ذهنی را که مانع کودکی کردن فرزندتان است را بشکنید. مواردی مثل: تمیز و مرتب بودن همیشگی منزل، تناسب رنگ لباس ها، اصرار بر جمع کردن اسباب بازی ها توسط کودک و…
  4. مطالعه کتاب به بچه ها گفتن از بچه ها شنیدن را به شما توصیه میکنیم.
  5. با اینکه در ان لحظه کار سختی است اما سعی کنید نسبت به رفتارش اصلا واکنش نشان ندهید. جملاتی مثل: «چرا این قدر پرخاشگری؟ همین الان باید بری حموم، داد نزن» کار را بدتر می‌کند.
  6. از سرزنش پرهیز کنید؛ چرا که با این کار، لجبازی بچه ها بیشتر میشود. یکدندگی در دخترها طبیعی است و اگر مدارا کنید، به زودی خاموش می‌شود.