لجبازی و پرخاشگری

نام مشاور : سرکار خانم حبیب پور

پرسش

پسر ۵ ساله ای دارم که مدام با برادرش که ۷سالشه دعوا میکنند و کتک میزنه اگر کوچکترین خواسته ش برآورده نشه من یا باباشو کتک میزنه حتی پدر خودم که بوسش کنه بشدت کتک میزنه اصلا براش عادت شده ،چکار کنم؟

توصیف مسئله

با پسر ۵ ساله ای که برای درخواست ها و ناراحتی هایش دیگران را میزند چه برخوردی باید کرد؟

ریشه

  1. گاهی اوقات این زدن ها به خاطر جلب توجه است. آن زمان نیاز به توجه دارد. و فقط شما در این موارد به او توجه می کنید.
  2. وقتی شما به فرزندتان یاد بدهید زدن بد است، و دعوا خوب نیست او را بی دفاع کرده اید.
  3. بکن نکن کردن، توضیح کارهای خوب و بد، اصرار به آداب دانی بچه های کوچک، تلویزیون زیاد دیدن و با موبایل بازی کردن باعث بی حوصلگی کودک می شود، نوع رفتار ما والدین با بچه ها در واکنش های او موثر است.
  4. همانطور که می دانید هر سنی شرایط خاص خودش را دارد. همین شرایط در صورتی که فرزندان شما در دو گروه سنی مختلف باشند، می تواند موجب بروز اختلافات و دعواهای متعددی شود، این مسئله طبیعی ست و گاهی بچه ها با هم دعوایشان میشود.
  5.  نداشتن همبازی و انجام ندادن بازی های هیجانی نیز از دلایل به وجود آمدن این پرخاشگری می‌باشد.
  6.  اگر کودک نتواند منظورش را به شما برساند و احساساتش نادیده گرفته شود، ناگزیر تبدیل به خشم و پرخاشگری در کودک می شود.

راهکارها

  1. در ارتباط با کتک زدن برادر بزرگ تر، به هیچ وجه نباید برخورد مستقیم کنید. در این موارد اصلا نباید به روی خود بیاورید که متوجه شدید که او دارد برادرش را می زند. بلکه آن موقعیت را به بازی تبدیل کنید.
  2. ضمن اینکه قبل از هر کاری، باید دنبال علت این مساله باشید. بچه ها با رفتارشان، حرف هایی را که نمی توانند بزنند، بیان می کنند.
  3. تعامل پدر با پسر به خصوص در قالب بازی های هیجانی مبارزه ای، به تقویت روحیه ی بچه ها کمک می کند. شب ها باهم کشتی بگیرند. شمشیربازی کنند. با بالش همدیگر را بزنند.
  4. با او بازی به خصوص بازیهای هیجانی بکنید. مثلا خط خطی کردن روی رول کاغذ با سرعت زیاد تا جایی که کاغذ پاره شود، آب بازی، رنگ بازی( در حمام)، پریدن از روی مبل روی باشت، بالشت به هم پرتاب کردن و …
    کتاب الکترونیک قصه های آبی زیر می تواند کمک کننده باشد.
    https://chamraniha.com/product/water-play-e-book/
  5. سعی کنید نیازهایش را سریعتر برطرف کنید و توجه بیشتری به او نشان دهید. برای مثل: هدیه های کوچک بی مناسبت ، کارهای کوچکی که خوشحالش میکند، توصیف کارهایش هرچند جزئی و…
  6. در شرایط فعلی میتوان با بردن به پارک و بازی کردن با همسالان یا ارتباط گرفتن با یک خانواده ای که فرزند همسن دارند و مثل خود شما پروتکل های بهداشتی را رعایت میکنند، این نیاز کودک را برطرف کنید.
  7. روزانه حداقل یک بازی را به صورت دسته جمعی با همه اعضا خانوده انجام دهید به نحوی که محوریت بازی توانایی و علاقه های فرزند کوچک شما باشد. و همه اعضا در حد او بازی کنند. مثلا اگر با هم لگو بازی می کنید، همگی چیزهای ساده ای که در توان او هست بسازید.
  8. به او محبت بیشتری بکنید. در روز برای ابراز احساسات به او برنامه داشته باشید. روزانه او را در آغوش بگیرید و ببوسید. به او اعلام کنید چقدر دوستش دارید.
  9. می توانید با او کنار بیایید و از هرگونه لج بازی و امر و نهی کردن نسبت به او، جز در موارد خطر ساز بپرهیزید .
    مقاله زیر می تواند کمک کننده باشد.
    https://chamraniha.com/talk-to-kids/
  10. کتاب* خواهر و برادرهای سازگار*” نوشته ی آدل فابر و ارلین مازلیش ، برای آگاهی از نحوه ی حل چالشهای بین بچه ها، کتاب بسیار خوبی است.
  11. کودکتان هنوز راه درست نشان دادن احساسات را بلد نیست پس وقتی مسئله ای بین او و دیگر اعضای خانواده پیش می آید و او شروع به زدن می کند، بدون نشان دادن ناراحتی و یا واکنش منفی مترجم احساسات او باشید و راه درست ابراز احساسات را در رفتار خود به او نشان دهید مثلا بگویید: فکر کنم از اینکه داداش مدادش رو بهت نمیده ناراحت شدی یا اگر از چیزی ناراحتی میتونی بهش بگی
    و بعد میتوانید راه های مختلفی را برای برطرف شدن ناراحتی ش به او پیشنهاد دهید مثلا میخوای برای تو یکی دیگه بیارم؟ دوست داری بریم از داداش بخوایم که مدادش رو به تو بده؟
بخوانید  چه جوری عادت ناخن کندن رو از بین ببریم؟