خواهر و برادر

نام مشاور : سرکار خانم یعقوبی

پرسش

سلام من یه پسر ۱۰ ساله و یه دختر ۵ ساله این دو تا اصلا با هم نمیسازند و پسرم خیلی لجبازی میکنه من تو خونه همیشه باهاشون درگیری دارم! لطفا راهنمایی کنید چه جوری باید باهاشون رفتار کنم.

توصیف مسئله

نحوه برخورد با خواهر و برادر پنج ساله و ده ساله که دائم با هم درگیر هستند، چه می باشد؟

ریشه

  1. یکی از دغدغه ها و ناراحتی های والدین، درگیری و ناسازگاری فرزندانشان می باشد. متناسب با رفتار والدین، این درگیری در یک مقطع سنی آغاز می شود و باعث بروز مشکلاتی می شود.
  2.  یکی از دلایل ناسازگاری خواهر و برادرها، تفاوت سنی و نیازهای متفاوت آن ها می باشد. مثلا: کودک پنج ساله هنوز در مرحله کودکی اول است و بیشترین نیاز را به محبت و بازی دارد و کودک ده ساله، وارد مرحله دوم کودکی شده است و نیازهای جدید و متفاوتی برای او به وجود آمده است.
  3. مهم ترین دلیل برای ناسازگاری خواهر و برادر، نوع رفتار و تعاملات والدین می باشد.
    الف) در خانواده هایی که خود والدین با هم تعارض دارند و دائما در مقابل بچه ها با هم دعوا می‌کنند.
    ب) والدینی که چارچوب های فراوانی دارند. باید ها و نبایدهای زیادی به کار می برند.
    ج) والدینی که به نیازها و سن رشد فرزندان خود توجه ندارند.
    د) والدینی که دائما فرزندان خود را با هم مقایسه می‌کنند.
    ه) والدینی که فرزند خود را در مقابل دیگر فرزندشان، دعوا می کنند، سرزنش میکنند، تحقیر میکنند.
    و) والدینی که محبت کافی را به فرزند خود عطا نمی کنند و ویژگی های خوب او را در نظر نمی گیرند.
بخوانید  سوال 310

راهکارها

  1. اولین نکته این است که بدانید، این ناسازگاری در بین خواهر و برادر، امری طبیعی است و با دوراندیشی و رفتار خوب شما در یک مقطع سنی قطع می شود.
  2. کودکان نیازهای متفاوتی دارند و با ورود به هر مقطع سنی این نیازها، بسیار تغییر می کنند. کودکان زیر هفت سال به محبت بسیار احتیاج دارند. توجه والدین به نیازهای فرزندان، زمینه ساز رفتارهای مطلوب با آنان می باشد.
    مثلاً: در نظر گرفتن آزادی عمل، محبت، بازی، احترام، مشورت،….
    این نیازها در کودک وجود دارد، اما شکل و نحوه تامین آن در مقاطع سنی مختلف، متفاوت می باشد.
  3. هیچ گاه نکته و ویژگی منفی فرزندتان را نام نبرید. بجای آن، ویژگی های مطلوب او را نام ببرید. مثلا: داداشی مهربان، داداشی که همیشه هوای خواهرش داره، داداشی که همیشه مراقب خواهرشه، …
  4. هر فرزند جایگاه خودش را دارد. نباید انتظار داشت که فرزند بزرگ تر همیشه کوتاه بیاید و از خود گذشتگی کند. هر بچه، جایگاه خودش را دارد. ما در قبال فرزندانمان همانند قاضی هستیم که هر طرف دعوا به دنبال کسب حقوق شان می باشند. نباید توقع داشت فرزند بزرگ از خواسته هایش کوتاه بیاید.
  5. خوب است نحوه تعامل با فرزندان، متناسب با سن آنها باشد. کودک ده ساله هم نیاز به محبت دارد، بخشی از محبت کردن به او از طریق گوش دادن به حرف ها و خواسته های او تامین میشود. کودک پنج ساله هم از طریق در آغوش گرفتن و بوسیدن تامین محبت خود را به دست می آورد.
    مثلاً: کودک پنج ساله را حداقل روزی ده بار ببوسید و کودک ده ساله خود را پنج بار ببوسید و نیم ساعت، به حرف های او گوش دهید.
    https://chamraniha.com/product/accompanying-the-child/
  6. لجبازی بچه ها از نحوه برخورد و تعامل والدین به وجود می آید. سعی کنید کمتر به آن ها امر و نهی کنید، چارچوب های خود را کم کنید.
    https://chamraniha.com/product/mental-format/
  7. زمان هایی را در نظر بگیرید که فرزند پسر شما با پدرشان تفریح و ورزش بروند. حتما هفته ای دو بار استخر، باشگاه، زمین فوتبال، پارک، کوه و… بروند. در خانه با هم کشتی بگیرند، مچ بیندازند.
    از طرفی شما هم با دختر خود، زمانی برای فعالیت های دخترانه بگذارید. مثلا: پارک، خرید، آشپزی، خیاطی، باغبانی،…
  8. حتما حتما کتاب خواهر و برادر سازگار را مطالعه کنید.
  9. هنگام دعوای خواهر و برادر، تا جایی که به هم صدمه نزدند، دخالت نکنید.
  10. به هر دو فرزند خود محبت فراوان بکنید، آنان را ببوسید، در آغوش بگیرید و در خانه متناسب با سن آنها مسئولیت بدهید. مثلا: به پسرتان بگویید: پسرم که اینقدر آقا شده و بزرگ شده، وقتی همراه هم داخل مغازه هستیم، شما پول بده یا شما میتونی نان بخری و…
بخوانید  می ترسم تو دستشویی هیولا بیاد