اردو با بچه های زیر 7 سال در ظاهر کار سختی است اما تاثیرات فوق العاده ای روی ذهن آنها دارد. نکات این مقاله را رعایت کرده و برای یک بار هم که شده امتحان کنید.
نویسنده : فاطمه حاجی بیگی
مقدمه
به یادماندنیترین خاطراتی که از دوران کودکیمان داریم، طبیعتگردیها و سفرهایی بوده که همراه خانواده یا با دوستان مان رفتیم. بازیهایی که در حرم امام رضا تجربه کردیم یا پارکی که با دوستان رفتیم، لب دریا چادر زدیم یا به زیارت امامزادهها رفتیم.
بنظرتان چرا باید بچهها را به اردو ببریم؟ در اردوهای چمرانی که یکی از مهمترین نقاط عطفمان به شمار میرود، به مکانهای سادهای میرویم که فرصت کشف و جستجو داشته باشند و بتوانند خلاقیت شان را رشد بدهند.
در این مقاله به مباحث زیر می پردازیم:
- اتفاقات اردو
- مقدمات اردو
- چالشهای اردو
- وسایل مورد نیاز
چه اتفاقات خوبی در اردو انتظارمان را می کشد؟
اردو و در کل تفریح فواید زیادی دارد. این فواید را در 4 دسته اصلی تقسیم کردهایم:
- تقویت ویژگیهای شخصیتی مثبت
- بهبود مهارت های فردی
- رشد فرهنگی
- رشد دانشی
تقویت ویژگیهای شخصیتی مثبت
- افزایش نشاط و انگیزه: همین که بگویید یک هفته بعد قرار است به اردو بروید، بچهها تا آن روز شاد و خوشحال میمانند.
- انعطاف پذیری: بچههایی که در ارتباط گیری سخت عمل میکنند، در اردوها تعامل با یکدیگر را یاد میگیرند. همچنین دفاع از حق خود را میآموزند و ناخودآگاه توانایی تعامل مسالمت آمیز با دوستان شان را به دست میآورند.
- ریسک پذیری: باتوجه به وضعیت زندگی آپارتمان نشینی، این فرصت ریسکپذیری از بچهها گرفته شده است. پس باید این گردشها و طبیعت گردیها را غنیمت بدانیم تا کودکان در سنین بالاتر شخصیت ریسک پذیر و موفقی داشته باشند.
- جستجوگری: کنشگری و جستجوگری یکی دیگر از فواید اردو رفتن است. بعد از کنشگری، کشف میکنند و سوال میپرسند. قدرت تخیلشان بالا میرود و برای چالشهایی که در اردو به وجود میآید، ایدههای جدیدی به ذهنشان میرسد.
- خلاقیت: کسی که در محیطی ساده قرار میگیرد و ابزار و وسایل خاصی در اختیارش نیست، ناخودآگاه بر حسب نیاز، راه حلی خلق میکند. این از مزیتهای بزرگ درک محیط خارج از خانه است.
بهبود مهارتهای فردی
- رشد کلامی: قبل و بعد از اردو، و حتی در خودِ اردو بچهها با والدین و دوستان خود صحبت میکنند. نیازهایی که به هم پیدا می کنند و در حین بازی با یکدیگر تعامل دارند، همگی باعث تقویت رشد کلامی آنها می شود.
- رشد جسمی: بازی کردن، دویدن، بالا رفتن از درخت و… باعث میشود که جسم شان تقویت شود و بدن بیتحرکی نداشته باشند. محیط خانه این اجازه را نمیدهد این طور کارها را انجام دهند ولی بیرون از خانه فضای بیانتها و آزادی هست که میتوانند انرژی شان را تخلیه کنند و حال خوبی داشته باشند.
- رشد حسی: در طبیعت انواع و اقسام اجسام را لمس می کنند، مثل زبری تنه درخت یا سرمای برف. صداهای مختلفی که وجود دارد را گوش میکنند مثل صدای قطرات باران یا آواز پرندگان و با چشمان تیزبین شان اشکال مختلف برگها، درختها، حیوانات و… را میبینند.
رشد فرهنگی
ارتباط گرفتن با انسان ها با فرهنگ های متفاوت و از قشرهای مختلف رشد فرهنگی را ایجاد می کند. بچه ها باید یاد بگیرند با افرادی که شبیه خودشان نیستند چگونه رفتار کنند. لازم است که هویت ایرانی و مذهبی شان را به طور غیر مستقیم به آنها نشان بدهیم. ما نمی توانیم با کودکان زیر 7 سال هیچ صحبتی در این باره نداشته باشیم و یکباره بعد از 7 سالگی این داده ها را به آنها بگوییم. بهتر است کم کم از سن 4 سالگی آماده بشوند. اگر به اماکن مذهبی و انقلابی مثل گلزار شهدا، جماران، حرم امام و… می رویم آنها را فقط با اسم افرادی که آنجا دفن هستند آشنا کنیم و سعی کنیم اتفاقات مثبتی از آنجا در ذهنشان بماند.
رشد دانشی
در مجموعه ما ورود دانش و آموزش های مستقیم صورت نمی گیرد و حداقلی ترین دانشی که لازم است و به آن پرداخته می شود، علوم و ریاضی می باشد. در ریاضی اعداد و ارقام را یاد می گیرند و به خاطر وجود مباحث زیست شناسی که در طبیعت وجود دارد، بستر خوبی برای یادگیری ملموس علوم است.
اگر تا الان مباحث را دوست داشتید، بسته تخصصی مهد کودک حتما برای شما جذاب است.
رازهای یک اردوی شاد و هیجان انگیز برای کودکان
در مرحله اول کمی گفتگو میکنیم مثلا در مورد امکانات آن پارک یا حیواناتی که در آنجا هست خیالپردازی میکنیم.
شعرخوانی:
یک شعر ثابت برای اردو داشته باشید که همه با هم بخوانید. خود بچه ها هم تک تک شعرهای پیشنهادی شان را می توانند بخوانند.
کتابخوانی:
از کتاب های بزرگ استفاده کنید که تصاویر بزرگ و واضحی داشته باشد تا بچه ها بتوانند به خوبی ببینند. در مورد تصاویر از آنها سوال بپرسید. زمانِ داستان گفتن از آنها کمک بگیرید تا تصویرسازی ذهنی داشته باشند.
خیالپردازی:
بازی هایی که باعث شود حواس شان از خستگی، تشنگی یا طولانی بودن راه پرت شود. مثلا غذاهای خیالی درست کنید و با هم بخورید یا به سفرهای خیالی بروید.
بازیهای حدس زدنی:
حدس زدنیهای خیلی ساه بپرسیم که جوابش را به راحتی پاسخ دهند. مثلا بپرسید: «کدوم حیوان رنگش زرده؟» یا «کدوم حیوان هست که روی گل می شینه و یه خوراکی خوشمزه درست می کنه؟»
مکانهای مناسب اردو:
مکانی را انتخاب کنید که بچه ها آزادی داشته باشند و تذکر زیادی نگیرند. بتوانند خوشحال باشند و بدون ناراحتی بازی کنند. ترجیحا محیط هایی را انتخاب کنید که یک خاطره ی لذت بخش از آن مکان داشته باشند مثل:
پارک ها: بهترین مکان، طبیعت و پارک است که هم کم هزینه است و هم معمولا نزدیک محل زندگی مان وجود دارد. پارک ها فضای آزاد و بزرگی هستند که خوشحالی و راحتی را برای بچه ها به ارمغان می آورد.
محله گردی: گشت و گذار در محله، رفتن به خانۀ اقوام و دوستان، بازی کردن بچهها با هم همسایهها و دوستانشان مفید است. تقویت روابط اجتماعی و آشنایی با امکانات محله از جمله فواید انتخاب محله برای اردو است.
مکان های زیارتی: رفتن به امامزادههایی که حیاط بزرگ برای بازی بچهها دارند پیشنهاد خوبی است. داخل امام زاده یا شبستان ها می توانید بازی های نشستنی انجام دهید که سر و صدای کمتری داشته باشد و مزاحم بقیه نباشید.
اردوی مشاغل: بارها شده که بچهها را به اردوهایی مثل کارخانه بستنی، کتابخوانی، مدرسۀ تاریخی (دارالفنون)، موزه حیات وحش، باغ موزه دفاع مقدس، امامزاده بیبیخاتون و مکانهای جذاب دیگر بردهایم.
ابزارهای مورد نیاز برای اردو دو دستهاند:
1_ وسایلی که به همراه خودمان می بریم:
- طناب برای طناب کشی
- بیلچه و سطل برای درست کردن خانه و اشکال مختلف با خاک و شن
- گچ و زغال برای نقاشی کشیدن روی زمین
- درب سطل ماست بزرگ برای بازی بشقاب پرنده
- خوراکی، بطری آب و یک دست لباس اضافه
- کیسه بزرگ: میتوانید برای جمعآوری زبالهها استفاده کنید.
2_ وسایلی که در خود محیط وجود دارد:
از طبیعت میتوان ایده گرفت. پلهها، برگها و درختها، تپه و کوه، مجسمهها، حیوانات و… ابزارهایی برای بازی هستند.
چالشهای اردو چیست؟
خطرات احتمالی اردو:
در هر مکانی همه جور خطری وجود دارد. اگر بخواهیم فقط به این موضوع فکر کنیم، هیچ جایی نمی توانیم بچه ها را ببریم و دیگر تجربه ای به دست نمی آید. اگر عوامل خطرناکی هم در محیط اردو وجود داشت سعی کنیم به آن ها نزدیک نشویم و حواس بچه ها را به کار دیگری مشغول کنیم.
نظرات اطرافیان:
چرا به خاطر حرفهای اطرافیان آزادی فرزندانمان را بگیریم و محدودشان کنیم؟ در عوض بهتر است آن محیط و رابطه را کنترل و محدود کنیم یا آن افراد را قانع کنیم که بچهها حق بازی و آزادی دارند.
تغذیه:
خوراکیهای سبک اما مقوی به همراه داشته باشید. همچنین از خوراکیهایی استفاده کنید که جابجایی راحتی دارند. زیاده روی در خوردن در آنها باعث دلدرد و بیماریهای دیگر می شود.
جا گذاشتن وسایل:
احتمال پیش آمدن این اتفاق زیاد است و ممکن است بچهها درگیر بشوند و ناراحتی کنند اما با صبر و حوصله و حواس پرتی به راحتی حل شدنی است.
جمعبندی
به یاد داشته باشیم کودکانی که تجربه هایی ازمحیط های مختلف دارند و دنیای وسیع پیرامون شان را درک کرده اند از دیگر کودکان دید متفاوت تری دارند و آینده درخشان تری در انتظار شان می باشد.