لجبازی و پرخاشگری
نام مشاور : سرکار خانم صارق پور
پرسش
پسر ۳ سال و نیمه ام خیلی زود عصبانی میشه و تو صورت طرف مقابل تف می کنه.
توصیف مسئله
شما می خواهید بدانید در مقابل کودکی که خیلی زود عصبانی می شود و عصبانیتش را به شکل نادرستی بروز می دهد چه باید کرد؟
ریشه
- طبیعی است که کودک در این سن هنوز روی احساساتش کنترل نداشته باشد و هر شکلی بخواهد آن ها را بروز بدهد.
- گاهی دیر پاسخ دادن به نیازها و خواسته های کودک همچنین در نظر نگرفتن احساساتش از سوی والدین، باعث می شود کودک برای رسیدن به خواسته اش از عصبانیت، پرخاشگری یا امثالهم استفاده کند. و در ادامه وقتی می بیند از این طریق توانسته توجه ما را به خودش جلب کند، دفعات بعد هم از همین روش استفاده خواهد کرد.
- غالباً واکنش های بیش از حد ما به رفتارهای منفی کودکان سبب تکرار و تثبیت آن رفتارها می شود.
- گاهی کودک والدینی دارد که با عصبانیت و خشم با او رفتار و گفتگو می کنند. کودک هم در غالب رفتارهایش از آن ها الگو می گیرد.
راهکارها
- با احساسات منفی و مثبت کودک همدلی کنید و هیچ وقت آن ها را تکذیب نکنید.
اگر عصبانی شده، به او نگویید: این که عصبانیت و ناراحتی نداره!!! بلکه با او همدلی کرده و به او کمک کنید دلیل عصبانیت را حل کند. - به مدل رفتاری خود با کودک دقت کنید. تعامل آرام همراه با محبت داشته باشید و حتی اگر از او ناراحت شدید با عصبانیت و خشم با او صحبت نکنید.
- با انجام بازی های حرکتی_هیجانی و بازی های آزاد و بی قانون مثل آب بازی، آرد بازی و… به تخلیه ی هیجانات منفی کودک و رشد او کمک کنید.
برای آشنایی بیشتر با این بازی ها به لینک های زیر مراجعه کنید؛
آب بازیبازی هیجانی
https://chamraniha.com/product/emotional-game/ - محبت خود را به شکل های مختلف به کودک ابزار کنید. البته عمیق آرین راه ابراز محبت به کودک همبازی شدن با اوست.
- به نیازها و خواسته های کودک به موقع پاسخ بدهید. اگر شما را صدا می کند، چیزی را نشانتان می دهد یا خواسته ای از شما دارد، به او توجه کنید.
- ما معمولاً در مقابل رفتارهای منفی کودکان منع مستقیم داریم. مثلاً دربارهی تف انداختن که در صورت سوال آمده است، غالب والدین به صورت مستقیم به کودک می گویند که این کار، کار بدی است و نباید انجام بدهی و…
در صورتی که این مدل برخورد فقط سبب تکرار و تثبیت آن رفتار میشود. - به تف انداختن کودک بی توجهی کنید و سعی کنید نیاز آن لحظه اش را ببینید. هر رفتاری که کودک از خودش نشان می دهد ناشی از یک نیاز برآورده نشده است. بنابراین در پس رفتارهای بیرونی آن نیاز درونی کودک را دریابید.