انگیزه و علاقه

نام مشاور : سرکار خانم صحتی

پرسش

دخترم یک سال و نیمش هست. بازی فکری براش خریدیم ولی چطوری باید باهم بازی کنیم. اول حلقه گرفتم و خودم حلقه ی درست رو بهش میدادم که بذاره بعد فهمیدم روشم اشتباهه و خودش باید اونقدر تکرار که متوجه بشه.مکعب هوش گرفتیم ولی فقط شکل دایره رو میشناسه و درست میذاره.هوش چین خریدیم.الان چطور باید باهاش کار کنم که یاد بگیره؟ براش کتاب میخونم خیلی علاقه نشون میده ولی بازی رو نمیدونم چکار کنم…

توصیف مسئله

شما میخواهید بدانید چگونه بازی فکری هایی که خریداری کرده اید را با دختر یک سال و نیمه تان بازی کنید.

ریشه

  1. والدین معمولا از آغاز تولد نگران فرزندشان هستند تا مهارت های لازم را پیدا کند و به همین علت سراغ بازی فکری های متفاوتی می روند.
  2.  کودکان در زیر ۷ سال باید در آزادی کامل باشند، این آزادی به این معناست که در همه جهات باید آزاد باشند به جز کارهایی که برایشان خطرناک باشد یا برای خودشان انجام دادن آن کار زشت باشد مثلا کارهایی مثل در آوردن لباس جلوی بقیه و …
  3.  گاهی والدین آگاهی کافی در زمینه نیازها و مدل رشد و بازی بچه ها ندارند و همین مسئله باعث میشود که به علت نگرانی خود دست روی خرید بازی های فکری بگذارند.در بچه های زیر ۷ سال هیچ آموزشی وجود ندارد و آن ها تنها با تجربه و کشفی که میکنند چیزهای فراوانی یاد میگیرند.
  4.  گاهی اوقات خانواده ها تحت تاثیر تبلیغات و جو جامعه سعی میکنند با بازی های فکری هوش بچه ها را افزایش دهند در صورتی که این بازی ها در زیر ۷سال حتی ممکن است موجب کم شدن خلاقیت و تخیل کودک هم بشوند.
  5.  بچه ها در بازی هایی که انجام میدهند، که آن بازی ها لزوماً بازی فکری هم نمی باشد، چیزهای مختلفی را کشف و یاد میگیرند.
  6.  بازی‌های تک‌به‌تک برای تقویت رابطه کودک و والد مهم هستند، اما هم‌زمان باید مهارت‌های اجتماعی کودک هم بهبود یابند.
  7.  بازی‌های گروهی علاوه‌بر تقویت مهارت‌های اجتماعی به کودکان، هم‌ذات‌پنداری و مهارت های ارتباطی، شریک شدن با بقیه در وسایلی که دارند، را می‌آموزد.
بخوانید  سوال 458

راهکارها

  1. فرزند شما هنوز خیلی کوچک است و اگر قرار باشد از همان اول ابزار های بازی فراوانی داشته باشد، کمی که بزرگتر شود هیچ چیز برای او آنقدر جذابیت ندارد پس بهتر است با ابزار ساده ای که در خانه دارید بازی کنید مثل توپ های رنگی، قابلمه ها و…
  2. میتوانید علاقمندی فرزندتان را بیابید مثلا اگر می بیند به خواندن کتاب علاقه زیادی نشان می دهد میتوانید مدتی برای او کتاب های مختلف بخوانید و درباره عکس ها و تصاویر آن برای او داستان بگویید و حرف بزنید یا به طور مثال اگر کودکتان به سیم علاقه زیادی نشان می دهد میتوانید سیم های به درد نخور خانه را بردارید و با آن یک بازی یا ریسه برایش درست کنید تا با آن سرگرم باشد.
  3. در بازی هایی مثل انداختن حلقه میتوانید لزوما آن ها را داخل جایگاه شان نندازید و تنها یک مدت به هم قل دهید و بعد بگذارید کودکتان خودش تجربه کند و آن ها را روی هم بگذارد و گاهی هم میشود آن ها را تنها بدون جایگاه شان روی هم چید.
  4. ما در بازی های زیر ۷ سال هیچ چارچوب و قالب خاصی نداریم و سعی میکنیم فعالیتی نباشد تا بچه ها را محدود کند به طور مثال میتوانید از بازی های دست ورزی برای تقویت حس لامسه فرزندتان استفاده کنید. آب بازی، کف بازی ، رنگ بازی، فعالیت هایی مثل لمس نمک سفید یا رنگی و به مرور با بزرگتر شدن او ابزار های خام و مختلفی مثل نی ، چسب و سیخ چوبی و… را به آن اضافه کنید.
  5. یکی از بازی های دیگری که برای کودک شما در این سن جذاب است این است که چون او تازه قدم برداشتن را یاد گرفته و در حال کشف کردن است میتوانید برای او مانع هایی اندازه قدم هایش درست کنید و دست او را بگیرید تا از آن مانع ها عبور کند یا بازی های حرکتی مثل دنبال بازی، توپ بازی، بپر بپر را میتوانید با او انجام دهید.
  6. فعالیت آب بازی برای بچه ها خیلی جذاب می باشد و میتوانید از ابزار مختلفی در حمام برای آب بازی او استفاده کنید از جمله سبد که آب از آن رد میشود، قوطی و کاسه های متفاوت که آب ها از این ظرف به آن ظرف منتقل کنند.
    مطالعه این کتاب پیشنهاد های زیادی برایتان در این زمینه دارد.
    https://chamraniha.com/product/water-play-e-book/
  7. در کنار این فعالیت ها و بازی ها کم کم میتوانید مکعب هوش را هم اضافه کنید ولی بگذارید کودکتان با آزمون و خطا به نتیجه برسد و جای شکل های مختلف را پیدا کند، شما میتوانید در این آزمون و خطا کردن او را همراهی کنید.
  8. بهتر است تنوع بازی ها و ابزار را یک دفعه زیاد نکنید و کم کم ابزار خام به بازی ها اضافه کنید. بچه ها از هوش بالایی برخوردار اند و اگر شما هر بازی فکری با آن ها بکنید، آن ها یاد میگیرند و حفظ میکنند اما این امر ممکن است گاها در آینده مشکلاتی ایجاد کند و بازی هایی که میخواهید با او بکنید مثلابازی های تخیلی، هیجانی و … برای او مسخره به نظر بیاید و هیچ علاقه ای نشان ندهد در نتیجه بهتر است اول با بازی لمسی و دست ورزی و بازی های ساده دیگر شروع کنید و بعد کم کم سراغ فعالیت های دیگر بروید.
  9. درباره بازی هوش چین هم بهتر است آن را در سال های آینده در اختیارفرزندتان قرار دهید.
بخوانید  ارتباط بین خواهر