کاهل نمازی

مشاور: مطهره یعقوبی

پرسش:

سلام. من یک دختر ۱۱ ساله دارم که نماز می‌خواند اما بی انگیزه شده و در این سن کاهلی می‌کند، هر چه به او تذکر می‌دهیم، مخفی کاری می‌کند و می‌گوید خوانده؛ درصورتی که گاهی در اثر بازیگوشی ممکن است نخواند، در این مواقع واقعاً از دستش عصبانی می‌شوم. من و پدرش خیلی به نماز مقیدیم و از ابتدا درباره نماز به بچه‌ها تاکید کردیم که به موقع بخوانند و توجه کنند. دختر بزرگم بهش می‌گوید که نباید انقد تند نماز خواند اما خوشش نمی‌آید، به خاطر همین ترجیح می‌دهد نمازش را در خلوت بخواند و این باعث می‌شود گاهی هم اصل نماز فراموشش شود. واقعاً نمی‌دانم باید چه کنیم، هرچه درباره دیر خواندن نماز بهش تذکر می‌دهیم فایده‌ای نداره. ممکن است با تشویق یا تنبیه درست شود یا اگر مدتی تغافل کنیم اثر دارد؟

توصیف:

نحوه برخورد با دختر خانوم یازده ساله که کاهل نمازی می کند، چگونه باید باشد؟

ریشه:

۱_ حس نوجوان در مورد عبادت با بزرگسال بسیار متفاوت است.
۲_ تذکر های دائم والدین باعث میشود نوجوان کاهل نمازی کند. نوجوان نیازمند همدلی است و اجبار و تذکر های زیاد، تاثیر منفی دارد.
۳_ دوستان نوجوان تأثیر بسزایی در عملکرد او دارند. چنانچه نماز خواندن در گروه دوستانش ارزش باشد، برای او هم تبدیل به ارزش می شود.
۴_ ایده آل گرایی ها و سخت گیری ها در انجام نماز و عبادات، سبب دلسردی و دلزدگی نوجوان می شود.

راهکارها:

1.به این موضوع توجه کنید که اعمال عبادی در اصل امری ست بین هر شخص و خداوند. پس با دخترتان صحبت کنید و به او بگویید که خودش در مقابل خدا مسئول است و… همچنین از مسائلی که تاخیر در نماز یا نماز نخواندن پدید می آورد برایش بگویید. همچنین از خوبی های نماز را برایش توصیف کنید.

بخوانید  سوال 483

2.دایره ی دوستان خیلی در این سن مهم است. اینکه دوستانه داشته باشد که به نماز اهمیت می دهند تاثیر زیادی روی او دارد. پس زمینه ی دوستی با این دوستان را برایش فراهم کنید.
پیشنهاد میکنم حتما وبینار حد و مرز دینداری را از سایت چمرانی ها دریافت کنید و مشاهده کنید.

3.در منزل نماز جماعت خانوادگی بخوانید و بعد از نماز جماعت یک فعالیت و بازی خانوادگی انجام دهید. مثلاً: در کنار هم بنشینید و یک و چایی بخورید و با هم صحبت کنید، یا یک بازی فکری ، مثل: اسم فامیل، منچ، … همه خانواده با هم انجام دهید.

4.از نحوه ی نماز خواندن او ایراد نگیرید این که مدام به او تذکر داده شود و مدام در زیر نظر شما باشد برایش آزار دهنده خواهد بود.

5.تذکرتان فقط در حد یادآوری باشد و بیش از آن چیزی نگویید. زیاد تذکر دادن سبب بی اثر شدن کلام شما می شود.

6.ارتباط با مسجد و دلچسب بودن فضای مسجد خیلی در نمازخوان شدن کودکان تأثیر دارد. اینکه دختر شما دوستانی را در مسجد داشته باشد و به واسطه ی آن ها در مسجد رفت و آمد داشته باشد کمک کننده است. مساجدی که به واسطه برنامه های فرهنگی نوجوانان را جذب می کنند گزینه های مناسبی برای دختر شماست.

7.با فرزند خود همدلی کنید و با او صحبت کنید. مثلاً بگویید: دخترم می‌دونم نماز خواندن برای شما سخت است، مثلاً من هم غذا درست کردن برام سخته ولی چون اعضا خانواده ام را دوست دارم، حتما دو ساعت در روز را برای غذا درست کردن اختصاص میدم. چون با این کار همه خانواده ام خوشحال میشن. شما هم وقتی یک واجب دینی ات را انجام بدی،هم من و هم خدا خوشحال میشیم.

بخوانید  جیغ زدن کودک

8.کارگاه تربیت دینی ۲ را حتماً از سایت «چمرانی ها» مشاهده بفرمایید:

9.به طور کلی مسئولیت پذیر بودن کودک به این موارد هم کمک می کند. دختر شما در سنی است که حتماً باید مسئولیت هایی را روی دوشش بگذارید مانند آشپزی، نگهداری از خواهربرادر کوچکتر، جارو کشیدن و…