اشتغال نوجوان

مشاور: مطهره یعقوبی

پرسش:

پسر خواهر من حدوداً ۱۶ ساله است. به شدت دوست دارد درآمد زایی داشته باشد ولی خانواده‌اش مخالفت می‌کنند. کاری که به آن علاقه‌مند است تعمیرات موبایل و لپ تاپ است. پدرش مدتی این کار را انجام می‌داد و درآمد خوبی داشت. پسر هم این کار را دوست دارد، هم دلش می‌خواهد سرگرم باشد و هم کسب درآمد کند. اما پدر و مادرش نگرانند دچار مشکلات اخلاقی شود. معتقدند بچه ساده و خامی است و الان زود است وارد محیط‌های این چنینی شود. پسر دائم شاکی است، پولی که ماهانه به او می‌دهند کافی است اما دلش می‌خواهد بیشتر داشته باشد.

توصیف:

آیا اشتغال درآمدزا برای پسربچه شانزده ساله مناسب است؟ به چه شکل باید باشد؟

ریشه:

۱_ نوجوان، بخصوص آقا پسرها، خیلی علاقه دارند مستقل باشند و در واقع خودمتکی باشند. این یک ویژگی ذاتی آنان است.
۲_ گاهی اوقات والدین در تهیه ی لوازم برای فرزندشان به دلایل مختلف سخت گیری هوایی می کنند و این سخت گیری ها را خیلی قاطع و با ناملایمات اعمال می کنند. این امر می تواند سبب شود فرزندشان علاقه ی بیشتری به پول درآوردن داشته باشد.
۳_ برخی از والدین با توانمندی های نوجوان و ویژگی های این دوره آشنا نیستند. از این رو طبق پیش فرض های خود پیش می روند و اکثراً از ترس اینکه نکند اتفاق بدی بیافتد، اجازه ی ریسک را به فرزندشان نمی دهند.

راهکارها:

1.چنانچه فرزندتان وسیله ای را طلب می کند و شما به دلایلی از خریدن آن امتناع می کنید لازم است در یک فضای آرام و منطقی با او صحبت کنید. دلایل خود را بگویید و دلایل او را هم بشنوید. پسر شما دیگر کودک نیست که بدون دلیل آوردن او را از خرید چیزی منصرف کنید یا در تصمیم خودرأی باشید.

بخوانید  دائما عصبی و نامنظمه!

2.به جای نگرانی از آینده، با فرزند خود همراه شوید و در طی کردن مسیر یار او باشید.
مثلاً راه های رسیدن به این کسب و کار را بررسی کنید، آدم های معتمدی که می توانند به فرزندتان کمک کنند را پیدا کنید و به او معرفی کنید، زحمت تأمین بخشی از هزینه های راه اندازی کسب و کار را به عهده ی خودش بگذارید، در برنامه ریزی کسب و کار به او کمک کنید و…

3.به علاقه ی او توجه کنید و در یک محیط امن اجازه ی تجربه کردن این کار را به او بدهید. او حق دارد کشف کند که آیا به درد این حرفه می خورد یا نه؟!

4.برای اینکه هم به او کمک کنید و هم خیال خودتان راحت تر باشد، در یک گفتگو شرایط و قوانین خود را بیان کنید و با او قرار بگذارید. در این شروط به موارد زیر توجه کنید؛
الف) دایره فعالیت محدود باشد. یعنی گوشی های خانواده و فامیل و آشنایان را تعمیر کند.
ب) حجم زیاد پول در اختیار او قرار داده نشود.
ج) با مشورت با یکدیگر یک برنامه ریزی خوب برای درآمد او داشته باشید تا میزان خرج های متفرقه، پس انداز و…در آن مشخص باشد.
د) زمان مشخص برای این کار اختصاص دهید. مثلاً: هفته ای پنج ساعت
ه) به درس و سایر فعالیت ها لطمه ای وارد نشود.

5.پسر شما در این سن باید مسئولیت های مختلفی را در منزل داشته باشد. مثلاً خرید خانه، تعمیر برخی خرابی های منزل و…