اضطراب و استرس
پرسش
سلام وقت به خير پسر ٤ساله ايي دارم كه دچار لكنت زبان شده.پارسال مهر اقدام كردم و به مهد فرستادم اما بعد از دوماه نموند و به دلايلی از مهد فاصله گرفت و در اسفند ماه من متوجه لكنتش شدم.و اين هم ذكر كنم كه در خانواده از مهر تا اوايل اسفند درگير مريضي يكي از اعصا خانواده شديم كه پسرم به شدت بهش وابسته است و زماني كه خالش در بيمارستان بود ما مجبور بوديم مهد رو ترك كنيم و باز دوباره شروع كنيم. اما از اسفند ديگه مهد نرفت. اما لكنتش خيلي تشديد شد تا اينكه من اقدام كردم و تحت نظر گفتار درمان قرار گرفتيم.يه سوال داشتم ايا مهد باعث لكنتش شد؟ من ديگه نبايد بفرستمش بره مهد؟
توصیف مسئله
مسئله نگرانی مادر از رابطهی بین مهد و لکنت فرزند و تصمیمگیری برای ثبتنام در مهد است.
ریشه
- بچهها در مواجهه با اتفاقات واکنشهای مختلفی نشان میدهند. فرزند شما در طول این مدت در معرض استرس اطرافیان و بیماری خالهاش و … قرار گرفته است. همین مسئله یکی از ریشه های اضطراب و لکنت زبان اوست.
- ریشه دوم مشغلهی مادر و پدر و عدم فرصت کافی برای تفریح و بازی با کودک است.
- به موازات این اتفاقات، ممکن است در مهد هم مسائلی برای فرزندتان پیش آمده باشد و مزید بر علت شده باشد.
- وابستگی به مادر در ماه های ابتدایی مهد رفتن برای یک بچه 4 ساله طبیعی است. گاهی هم ممکن است بچه بعد از مدتی دچار وابستگی شود.
- اصرار به جدا کردن کودک در مهد یا اصرار به رفتن کار را بدتر میکند و کودک را حساس و مضطرب تر میکند.
- هرگونه ابراز ناراحتی یا حساسیت نشان دادن و یا صحبت کردن اطرافیان در مورد لکنت زبانش در حضور بچه، مسئله کودک را تشدید میکند.
راهکارها
- مادر، مشغلههایتان را کم کنید و برای خودتان زمان باز کنید؛ مثلاً ورزش کنید یا پارک بروید و تفریحات موردعلاقهی خود را انجام دهید. در این زمانها فرزندتان را به پدر بسپارید، تا با هم بازیهای حرکتی و پرهیجانی مانند بدوبدو، دنبالبازی یا… را انجام دهند.
- بهصورت مستمر و مداوم زمانی را برای بازی با فرزندتان در برنامهی روزانه بگنجانید. به خصوص بازی های هیجانی بدو بدو، آب بازی، رنگ بازی هیجانی و …
رفتن به پارک و کوه و … هم خیلی مؤثر خواهد بود. - زمانی برای قصّهگویی اختصاص دهید. کتاب را مقابل فرزندتان باز کنید و بهصورت تعاملی داستان را پیش ببرید؛ مثلاً تصویر را نشان دهید. بپرسید چه میبینی؟ چهکار میکند؟ چرا؟ خودتان هم در این روند مشارکت کنید. هم موقعیتهایی برای سخنگفتن او ایجاد کنید، هم خودتان با قصّهگویی به او انگیزه بدهید.
- اگر موفّق شدید سه ماه بهصورت مستمر و مداوم به این توصیهها عمل کنید، به این فکر کنید که برای پاسخ به چه نیازی میخواهید فرزندتان را در مهد ثبتنام کنید. درطول این سه ماه هم به این مسئله فکر کنید.
این نکته را درنظر بگیرید، که مهد تنها بستر پاسخگویی به نیازهای گوناگون فرزندتان( نیازهای اجتماعی، جسمی-حرکتی، عاطفی-هیجانی و ذهنی ) نیست. - اگر فرزندتان از شما و پدرش جدا میخوابد( مخصوصا اگر جای خواب او را قبل از سه سالگی جدا کرده اید) دوباره پیش خودتان برگردانید تا فرزندتان آرامش کافی را داشته باشد
- بیشتر به او محبت کنید یعنی در طول روز چند بار بغلش کنید ، ببوسیدش و به او بگویید که چه قدر دوستش دارید تا احساس امنیت بیشتری کند.
- سعی کنید از مربی هم در مورد اتفاقات احتمالی در مهد سوال کنید و در صورت لزوم به حل آن اقدام کنید.
- بعد از گذشت سه ماه در صورت تمایل او را به مهد ببرید و تا مدتی در کنارش باشید تا این اضطراب و وابستگی از بین برود. اصلا به زور یا خواهش متوسل نشوید. هر زمان که کودک احساس امنیت کند خود به خود از شما جدا خواهد شد.
- اصلا نسبت به لکنت زبان یا نرفتن به مهد یا … واکنشی نشان ندهید و همه چیز را عادی جلوه دهید. مراقب زبان بدنتان باشید؛ بچه ها بیشتر پیام ها را از طریق زبان بدن دریافت میکنند.
- در مورد بیماری خالهاش سعی کنید جلوی بچه صحبت نکنید و با اینکه کار سختی است ناراحتی را زیاد بروز ندهید.