وسواس، انگیزه و علاقه

نام مشاور : سرکار خانم یعقوبی

پرسش

دختری سه و نیم ساله دارم که خیلی علاقمند جمع کردن وسایل خودش و دیگران در گوشه های خانه است.
حتی گاهی برای دیگران مشکل ایجاد میشود چون ممکن است وسایل شخصی شان را داخل وسایل خود بگذارد.
نمیدانم به حس مالکیت برمیگردد یا کدام مساله ی دیگری است.

توصیف مسئله

نحوه برخورد با دختر سه و نیم ساله که وسایل خود و دیگران را دائما جمع میکند، چیست؟

ریشه

  1. برخی از کودکان در یک مقطع سنی، علاقه به جمع کردن وسایل و ابزار دیگران دارند. این امر کاملا طبیعی است اما اگر با برخورد سخت والدین مواجه شود، این رفتار ادامه پیدا میکند.
  2.  کودکان علاقه به وسایل بزرگسالان دارند. خیلی اوقات از بازی کردن با آن لذت می برند چون به وسیله این ابزار، نقش پذیری میکنند. مثلا: پسر بچه ای که بازی با ابزار پدرش را دوست دارد، یا دختر بچه ای که دوست دارد پیراهن و روسری مادرش را بپوشد.
  3.  گاهی اوقات وسواس والدین منجر به بروز رفتارهای وسواس گونه در کودک میشود. مثلا: مادری که از صبح تا شب مشغول جمع کردن و مرتب کردن خانه است. همه وسایل همیشه باید سرجایش قرار بگیرد. به مرور این رفتار را در کودک خود نهادینه میکند.
  4.  چارچوب ها و قالب های ذهنی والدین منجر به بروز چنین رفتاری می‌شود. والدینی که برای فرزند خود، باید ها و نباید های زیادی در نظر میگیرند، ممکن است با مشکلات این چنینی رو به رو شوند.
  5.  از حدود سه سالگی، مالکیت کودک آغاز می شود و در برخی کودکان شدیدتر و طولانی تر است. والدین با محبت کردن و پذیرش استقلال کودک می‌توانند به خوبی این مرحله را طی کنند.
بخوانید  سوال 481

راهکارها

  1. مدتی نسبت به این رفتار فرزندتان بی تفاوت باشید.
  2. روی یک کاغذ، چارچوب ها و قالب های ذهنی خود را بنویسید. چه اموری خط قرمز شما می باشد؟ در طول روز چند بار به فرزند خود، بکن و نکن می گویید. تلاش کنید در هفته، حداقل یکی از آن ها را حذف کنید.گوش کردن به کارگاه مجازی قالب‌های ذهنی به شما توصیه می‌شود.
  3. به فرزند خود بی حد و اندازه محبت کنید. او را زیاد در آغوش بگیرید، زیاد ببوسید و با عناوین زیبا او را خطاب کنید.
  4. استقلال فرزندتان را در نظر بگیرید. متناسب با سن و علایق او، مسئولیت هایی را به او بدهید. مثلا: آب دادن به گلدان ها، گذاشتن لباس ها داخل کشو…
  5. با فرزند خود بازی های دست ورزی انجام دهید. بازی های دست ورزی با به کار بردن حواس پنجگانه منجر به رشد کودک در جوانب مختلف می شود. مثلاً: گل، خمیر، نمک رنگی، ..
    و هم چنین بسترهای گوناگون بازی را فراهم کنید.
  6. سعی کنید حداقل یک روز در میان با فرزند خود آب بازی کنید.کتاب الکترونیک بازی‌های آبی، ایده‌های زیادی برای شما دارد.