نظم
نام مشاور: سرکار خانم یعقوبی
پرسش
دخترم پنج ساله است و به حرف من بها نمی ده ،خیلی برای من ناراحت کننده س،درضمن بسیار شلخته است،چه کنم؟
توصیف مسئله
شما می خواهید بدانید در مقابل حرف گوش ندادن دختر۵ ساله تان و نامنظم بودنش چه کاری انجام دهید.
ریشه
- معمولا کودکان زیر هفت سال خودمحور هستند و خودشان را مرکز توجه می دانند و این طبیعی است که بسیاری از خواسته های والدین را درک نکنند و هرکاری که خودشان دلشان می خواهد را انجام دهند.
- نظم، آداب دانی، نظافت،…. برای کودکان بالای هفت سال است و کودکان زیر هفت سال مفهوم نظم و مرتب بودن را به درستی نمی توانند درک کنند و وسیله ها را در جای خودشان بگذارند.
- توقعات مختلف از کودکان زیر هفت سال و دادن مسئولیت هایی که کودکان از پسشان
برنمی آیند، باعث ناامیدی پدرومادرها می شود. - گاهی امرونهی زیاد باعث می شود که کودکان لجباز شوند و دیگر به صحبت ها و خواسته های والدین توجه نکنند.
راهکارها
- شرایط کنونی(کرونا) باعث شده کودکان انرژی هایشان تخلیه نشود و رفتارهایی از قبیل حرف گوش ندادن و لجبازی و ….درآن ها بیشتر دیده شود.
- اینکه فرزندان به حرفهای پدر و مادر اهمیت ندهند، قطعا ناراحت کننده است، این چالش برای بسیاری از پدرومادرها اتفاق افتاده است اما این را هم در نظر بگیرید که دختر شما تنها ۵ سال دارد و نمی توان از او توقع داشت که دیگران را مرکز توجه قراردهد زیرا دنیای کودکی، دنیای خودمحوری است یعنی کودکان در این سن تنها خودشان مرکز توجه هستند و دوست دارند که خواسته هایشان برآورده شود.
- مفهوم مسئولیت پذیری برای کودکان زیرهفت سال معنایی ندارد، به همین خاطر بچه ها خودشان را در مقابل ریخت و پاش هایشان مسئول نمی دانند و خوب است که با بازی های مختلف کودکان را ترغیب به جمع کردن وسیله هایشان کنیم؛
مثلا می توانید هرکدام کیسه هایی در دست بگیرید و وسیله ها را باهم جمع کنید و یا برای جاروبرقی کشیدن می توانید پیشنهاد بدهید که به جاروبرقی غذا بدهید و یا سبدی در گوشه ای از پذیرایی بگذارید و با نشانه گیری، وسیله ها را داخل آن پرتاب کنید. - از جملاتی مانند وسیله هایت را جمع کن، وسیله هایت را داخل کمدت بگذار که امرونهی کردن را منتقل می کنند خودداری کنید و فقط وضعیت موجود را توصیف کنید، مانند: چقدر اتاق بهم ریخته شده؛ اسباب بازی ها اینجا ریخته شده، اصلا دوست ندارم وسیله ها اینجا باشند.
- می توانید از مقاله ی تعامل با کودکان بدون امرو نهی از داخل سایت چمرانی ها هم کمک بگیرید.
- سعی کنید نقاط مثبت دخترتان را ببینید، هرچند کوچک و در مقابل خودش و دیگران بیان کنید، مانند چقدر خوب که جوراب هایت را خودت پوشیدی، چقدر خوب که توانستی موهایت را شانه کنی، دکمه هایت را خودت ببندی… به مرور همین حس خوب، روحیه ی مشارکت را در دخترتان بالا می برد.
- مطالعه ی کتابهایی نظیر: به کودکان گفتن و از کودکان شنیدن /کودک خانواده انسان میتواند در این زمینه به شما کمک کند.
- کودکان معمولا با کسانی که بیشتر با آنها بازی میکنند و یا به آنها محبت می کنند ارتباط بهتری دارند و حرفشان را بیشتر گوش میدهند، سعی کنید در طول روز برای فرزندتان وقت بیشتری بگذارید، با او بازی کنید، باهم به گردش بروید، به او محبت کنید، او را زیاد ببوسید و بگویید که چقدر دوستش دارید.