وابستگی

نام مشاور : سرکار خانم زهرا شاه حسینی

پرسش

دختر سه سال و نیمه ای دارم که از سه ماهگی انگشتش رو می مکه و الانم حدود یک ساله که بشدت به یک پتو وابسته شده طوری که کوه و صحرا هم میخواییم بریم میگه پتومو بیارین. پتوش هم یه پتوی یک نفره است که حمل و نقلش آسان نیست. البته چند بار بهش اجازه دادیم پتوش رو هم با خودش بیاره اما همینطور تعداد جاهایی که اونو میخواد همراه داشته باشه داره زیاد میشه.
از لحاظ بازی و ارتباط عاطفی هم رابطه باباش و من باهاش خیلی خوبه و انواع بازی هیجانی و نیمه هیجانی مثل آب بازی و گل بازی و … هم باهاش انجام میدیم. از لحاظ عاطفی هم زیاد می بوسمش و بهش میگم دوستت دارم و سعی می کنم زیاد امرو نهی اش نکنم.
حالا به نظرتون علت این دو وابستگی چیه و رفتار ما باید چطور باشه؟

توصیف مسئله

دختر شما از نوزادی انگشت می‌مکد و شدیدا به یک پتو وابسته است. راهکار چیست؟

ریشه

  1. وابستگی بچه ها به اشیایی خاص در بعضی سنین طبیعی است. مثلا در مورد پتو بچه های دیگه ای هم بودند که این‌چنین وابستگی هایی را داشتند و به مرور برطرف شده است.
  2. نکته ای که جای تامل دارد این است که هم وابستگی و هم انگشت مکیدن در بازه ای طولانی دارد تکرار میشود و تصور میشود تذکر دادن و حساسیت نشان دادن در این زمینه‌های خاص زیاد بوده و هست که باعث ماندگاری رفتار شده است.
  3.  نوزاد تازه در حال کشف بدن خود است. انگشت مکیدن در سنین خیلی پایین به نوزادان آرامش می‌دهد و یک واکنش طبیعی است. یکی از ریشه‌های ادامه‌دار شدن آن تبدیل شدن به عادت است.
  4.  سن جدا کردن محل خواب و از پوشک گرفتن هم مهم است.( البته اگر فرزندتان را از خواب جدا کرده اید). اگر دوره از پوشک گرفتن فرزندتان به سختی گذشته یعنی او آمادگی نداشته است. ممکن است کودک برای این دو مرحله آماده نبوده و عوارض آن به شکل تداوم انگشت مکیدن و وابستگی ظهور کرده باشد.
بخوانید  جدیدا ناخن می خوره و لبش رو می کنه

راهکارها

  1. حتی‌الامکان حساسیت نشان ندهید؛ نه در حالات چهره و نه در کلامتان. در خصوص دخترتان با کسی صحبت نکنید به خصوص در حضور خودش. اگر تقاضای آوردن پتو داشت بدون ناراحتی انجام دهید. در مورد انگشت مکیدن هم همین طور. مراقب باشید اطرافیان هم در این زمینه‌ها حساسیتی نشان ندهند.
  2. بهتر است برای انگشت مکیدن در طول روز بیشتر دستش را سرگرم کنید. همیشه خمیر یا گل یا نمک‌رنگی و … در دسترسش بگذارید تا با آرامش با آنها بازی کند.
  3. با پتویش انواع بازی‌ها را با هم انجام دهید. گلوله کنید و به سمت هم پرتاب کنید؛ در خاله بازی به عنوان فرش یا پتوی خانه خودتان یا عروسک ها استفاده کنید؛ روی سر هر دویتان بندازید و زیرش بنشینید و بازی کنید و … . این وابستگی به مرور کمرنگ می‌شود و پتو برای دخترتان غیر از ابزاری برای خوابیدن کارکردهای دیگری هم پیدا می‌کنه.
  4. موقع خواب حتما کنارش بخوابید و اگر آمادگی تنها خوابیدن را ندارد مدتی کنارش باشید تا در آرامش باشد.
  5. همچنان به بازی کردن با فرزندتان ادامه بدهید و بسیار به او محبت کنید و ببوسید.
  6. امر و نهی نکنید حتی در موارد پیش پا افتاده و معمول.