دست شویی رفتن ،اضطراب و استرس

نام مشاور : سرکار خانم زهرا شاه حسینی

پرسش

پسرم دو سال ونیمشه ویک برادر یازده ساله داره ؛ حدود دو سه هفته ایست که لب پایینش رو حالت گاز گرفتن میگیره و رها هم نمیکنه شده عادتش گاهی هم میمکه، گاهی بازوی منم میگیره تو دستش ؛ قبل از این هم گاهی بازوم رو می‌گرفت ومیمکید. لطفا راهنمایی کنید چه کنیم برا ترک این عادت ونیز روش از دستشویی گرفتن رو بفرمایید.
(ضمنا از شیر گرفتن بچه دو سالگی انجام شد در یک پروسه یک ماهه)

توصیف مسئله

پسر دو سال و نیمه شما اخیرا رفتارهایی مثل گاز گرفتن لب پایین، گرفتن بازوی مادر دارد. علت آن چیست؟
شما در مورد از پوشک گرفتن هم سوال دارید.

ریشه

  1. در مورد بچه ها یک سری عادتهایی از جمله این چیزی که فرمودید اتفاق میفتد. ممکن است استرس و اضطرابی باعث به وجود آمدن این حالت بشود. مثلا: امر و نهی کردن زیاد، نداشتن آزادی کافی برای بازی، حساسیت خانواده روی تمیزی و کثیفی و آداب دانی و …، اطلاعات و آگاهی دادن و …
  2. چیزی که مهم است تذکر دادن، به روی کودک آوردن، این حالت او را به بقیه نشان دادن و از این دست کارها باعث تثبیت این کار شده و اتفاقا این حالت را سخت از بین می‌برد.
  3. به طور کلی در مورد اینکه بازوی شما را میگیرد این کار طبیعی است. بچه ها هر کدام به روشی میخواهند وابستگیشان به مادر را نشان بدهند. اما توازی آن با مسئله اضطراب، ممکن است از همین اضطراب باشد.
  4. کودکان در زیر 7، سه بحران مهم در زندگی دارند. از شیرگرفتن، از پوشک گرفتن و جدا کردن محل خواب.
    فاصله زمانی هر کدام از این سه فرآیند باید طولانی باشد.
بخوانید  پرخاشگری کودک

راهکارها

  1. بیشتر دقت کنید که چه زمان هایی این کار را انجام میدهد. بعضی بچه ها وقتی به آنها توجه کافی نمی‌شود، بعضی وقتی تلویزیون نگاه می کنند و هیجانشان بالاتر می‌رود و خلاصه هر کسی به دلیلی ممکن است این کارها را انجام بدهد.
    بهتر است خودتان ریشه یابی کنید و آن عامل خاص را به مرور برطرف کنید.
    بیشتر در طول روز بغلش کنید، بیشتر ببوسیدش، به او ابراز علاقه کنید. اگر در طول روز مشغله ا‌ی دارید زمانی را به پسرتان اختصاص بدهید که نیاز عاطفیش پاسخ داده بشود.
    اگر برای خواب از خودتان جدایش کرده اید دوباره پیش خودتان برگردانید تا با آرامش بخوابد و بتواند شما را بغل کند.
  2. اقدام در خصوص از پوشک گرفتن پسرتان، ممکن است شرایط را سخت‌تر کند چون هم‌اکنون فرزندتان درگیر مسئله اضطراب است.
    در مورد از پوشک گرفتن برای پسرها زیر ۳ سال را توصیه نمی کنیم و حتی اگر بچه آمادگی نداشت باید این قضیه را به تاخیر هم انداخت. ترجیحا این کار در فصل گرم باید اتفاق بیفتد. وقتی کودک آمادگی لازم را پیدا کرد ظرف یک هفته این کار انجام می‌شود.
    البته در این خصوص به او سخت نگیرید. صرفا یادآوری کنید آن هم نه زیاد.
    برایش فضاهای آب بازی، رنگ بازی و … را در حمام یا دستشویی فراهم کنید.
    برای این کار از تشویق و تنبیه های بیرونی ابدا استفاده نکنید. کارهایی مثل ستاره دادن، جایزه خریدن یا عصبانی شدن و محروم کردن برای هیچ کاری در مورد کودک توصیه نمیشود.
    نسبت به نجس و پاکی حساسیت نشان ندهید تا کودک با آرامش این مرحله را هم سپری کند.
  3. اصلا این قضیه را به رویش نیاورید و حساسش نکنید؛ نه با چهره و نه با کلام.
    اشاره کردن به این مسئله به هر نحوی، باعث اضطراب و ماندگاری بیشتر می‌شود.
  4. روزانه هم شما و هم پدرش با پسرتان بازی کنید. می‌توانید بازی های خانوادگی ترتیب بدهید و با هیجان بالا آن ها را انجام بدهید.
    بازی زبان بچه هاست و از این طریق خیلی از احساسات مثبت را دریافت می‌کنند. انواع بازی های هیجانی مثل بدوبدو، پرتاب توپ‌های کاغذی ، دست ورزی(گل بازی، خاک بازی، آب بازی، خمیربازی و …)، نقاشی و …
  5. اگر جزو افرادی هستید که زیاد به قانونمندی، نظم، آداب دانی، دانستنی یا … اهمیت می‌دهید. بهتر است در مورد فرزندانتان این کار را کنار بگذارید تا با خیال آسوده کودکی کنند.
  6. ارتباط با طبیعت و پارک‌های بزرگ در کنار همسن و سال ها بسیار توصیه می‌شود. دویدن؛ غلت زدن روی چمن ها، آب بازی، قایم شدن پشت درختان و … از جمله بازی های مفید در این فضاهاست.
بخوانید  سوال 503