کنجکاوی جنسی

مشاور: زهرا شاه حسینی

پرسش:

پسرم الان پنج سال و نیمشه. وقتی تازه سه ساله شده بود، یک دوره تربیت مربی مهد می‌رفتم، اونجا در باب تربیت جنسی مطرح کردند که در این سن باید به بچه ها بگیم که بعضی از اعضای بدن خصوصی هست و باید از حریمشون محافظت بشه و‌ در قالب بازی این رو آموزش بدید. مثلاً شما وانمود کنید که می خواهید به بدنش دست بزنید اون باید جلوی شما رو بگیره یا بلند فریاد بزنه. من هم این کار رو انجام دادم و گفتند اسمش رو هم به کودک بگید. گفتند عنوان عورت رو هم به کار ببرید.
بعد از این ماجرا، انگار بچه روی این موضوع حساس شد و دایم اسم اندامش رو می آورد و می‌گفت: اینجا خصوصیه.
خودش دست میزد یا لباسهاش رو کامل درمی آورد و توی خونه میگشت. یکبار هم که توی گوش یک‌ بچه‌ در پارک‌ گفته بود نباید به عورت دست بزنیم چون خصوصیه.
ما خیلی به روش نیاوردیم تا مگر با گذشت زمان این موضوع حل بشه. دست زدن به خودش کمترشد اما الان حدود یک سال هست که کنجکاوی زیادی نسبت به بدن من که مادرش هستم داره، مرتب به من میچسبه و با عرض معذرت به پشت من دست میزنه وحتی سعی میکنه دستش رو داخل شلوار من هم ببره ومیگه من عورت تو رو میخوام ببینم. حتی دیروز دیدم مادرم ایستاده بودند که به پشت ایشون دست زد، مامانم حواسش رو پرت کرد و چیزی نگفت؛ اما این قبلاً هم بوده. واقعا گفتن این مسائل خیلی برام سخته اما دیگه به ستوه اومدم.خیلی به من می چسبه. من در منزل شلوار بلند می‌پوشم و تی شرت بلند آستین‌دار یا تونیک تنم میکنم. از اول نوزادی هم با پیراهن بلند حمامش کردم، از سه سالگی هم فقط با پدرش حمام رفته. در منزل خودمون واقوام هم ماهواره وفیلم و…این چیزها نیست.
یک برادر دوساله هم داره، وقتی پوشکش رو عوض میکنم میخواد نگاه کنه. یک بار هم بدو بدو اومد به بدن برادرش دست زد و رفت.
یک بار هم گفت: دوست دارم بدن لخت یه خانم رو ببینم.
اون زمان که بچه بود و خیلی به خودش دست میزد به یک مشاور بنام موضوع رو گفتم، اون هم سریع گفت: این غیر طبیعیه و بچه مشکل داره، حتما یه چیزی دیده.
من خیلی از حرفشون جا خوردم، چون خیلی زود قضاوت کرد و برچسب زد … بعد از اون دوست نداشتم پیش هر کسی مشاوره برم تا با آقای اعلایی آشنا شدم، احساس کردم ایشون می تونن کمک کنند.
برخورد من هم اکثر مواقع تند بوده، دعواش کردم حتی دو سه بار هم تنبیه بدنی کردم.
خودش فکر می‌کنه پدرش از این موضوع خبر نداره چون وقتایی که پدرش نیست اینطوری می‌کنه. با پدرش به توافق رسیدیم که ایشون به روی خودش نیاره تا با مشاوره حل بشه. پسرم، پدرش رو خیلی دوست داره و پدر برایش ابهت خاصی داره؛ ایشون تا بحال پسرمون رو تنبیه نکرده و خیلی خوب با گفتگو مسائلش رو حل میکنه.
اصلا نمی‌خواد این رابطه با پدرش مخدوش بشه، ما هم صلاح دیدیم فعلا پدرشون وارد موضوع نشن.
راستش یک موضوعی هم هست که منو نگران کرده بعد از حرف اون خانم که گفتن این رفتار غیر طبیعی هست، خیلی فکر کردم که آیا پسرم واقعا چیزی دیده یا نه؟
یک مورد بود این که وقتی فرزندم حدودا یکی دو ماهه بود، ما منزل پدرم بودیم، همسرم اصرار به رابطه داشت، چاره ای نداشتم با کلی بالش و پتو حائل درست کردیم بین خودمون و بچه.
آیا می‌تونه اثر این باشه؟
این رو هم اضافه کنم که خیلی وقته که به بدن خودش دست نمی‌زنم کمی بعد که از پوشک‌ گرفتمش خوب شد.

بخوانید  سوال 489

توصیف:

با توجه آگاهی‌هایی که در سه سالگی راجع به عضو خاص بدن پسرتان به او دادید، نگرانید این کار شما او را دچار مشکل کند. حالتهای او و کنجکاوی‌هایش شما را آشفته کرده و دنبال راه حل هستید.

ریشه:

۱- بچه ها زیر ۷ سال درکی از مفاهیمی مثل عضو خصوصی و … ندارند. آگاه کردن آنها به هر طریقی واقعا بچه ها را دچار مشکل میکند، چون قدرت تجزیه و تحلیل این مطالب رو ندارند.
۲- آموزش محافظت از بدن و اعضایشان، چه مستقیم و چه غیرمستقیم بچه ها را دچار اضطراب و استرس زیادی میکند. به خصوص این بازیِ اشتباه که خود من واقعا نمیفهمم کجای این کار به بازی شباهت دارد و چه موقعیت دردناکی را به اسم بازی به خوردِ بچه ها می‌دهیم.
۳- امنیت و آرامش بچه ها در ۷ سال اول، جزء مهمترین عوامل است‌.‌ هیچ چیزی نباید این عوامل را از بین ببرد. با آگاهی دادن، ما آرامش بچه ها را به هم می‌ریزیم.
۴- فضای زندگی های امروزه، خانه های آپارتمانی، آگاهی‌های والدین و فضای مجازی، همه باعث شده خانواده ها روی بچه ها تمرکز زیادی داشته باشند و این حد از تمرکز، بچه ها را دچار مشکلاتی کرده.
۵- کم تحرک بودن بچه ها، همبازی دائمی نداشتن، برنامه های تلویزیونی و … در کنارآموزشهای والدین باعث آگاه تر و به تبع حساس‌تر شدن بچه ها شده است.

راهکارها:

1.شما همه دوران سختی را پشت سر گذاشتید.‌ قطعا به عنوان مادر فشار زیادی رویتان بوده ولی به هر حال آموزشی که نباید
داده می‌شده، داده شده. دیگر به این قضیه فکر نکنید و از خدا بخواهید در این مسیر به شما کمک کند.

2.مهمترین کار، آرامش شماست. قطعا برای شما خیلی سخت است که به این قضیه فکر نکنید. ولی الان مهمترین نکته، نوع ارتباط شما با پسرتان است. مادریتان را با آرامش انجام دهید، با اوبازی کنید و با هم مشغول باشید.

3.تا حد امکان نسبت به این موضوع واکنش نشان ندهید. حتی شده اگر چیزی دیدید فضا را چند دقیقه ترک کنید، نفس عمیق بکشید و آرامشتان را حفظ کنید.

بخوانید  وسواس کودک

4.بازیهای هیجانی برای کنجکاویهای جنسی، مثل آب روی آتش است. بدو بدو، بپربپر، پرتاب توپ و کاغذ به سمت هم، قلقلک دادن، پریدن روی رختوابها، خندیدن و آواز خواندن دو نفره، همه به کمرنگ شدن این ماجراها کمک می‌کند.

5.بازیهای دست ورزی برای پرت شدنِ حواس پسرتان خیلی مفید است؛ گل بازی، خمیربازی، آرد بازی، آب بازی و … کمک میکند فرزندتان به آرامش هم برسد.

6.حتما برای بازی و همبازیهایش برنامه داشته باشید. حتما حضور هم‌بازی برایش مفید خواهد بود، ولی خودتان کنارشان باشید. همبازی‌هایش حتما از خانواده هایی باشند که حساسیت کمی داشته باشند، که اگر مشکلی ایجاد شد با کمترین واکنشها مواجه شوید.

7.حتما و حتما روزانه تحت هر شرایطی شما یا پدرش نیم ساعت هم شده او را بیرون ببرید، به خصوص پارک؛ و تشویقش کنید با هم بدوید و کاری کنید که انرژی اش تخلیه شود.

8.نسبت به عوض کردن برادرش اصلا واکنش نشان ندهید. بگذارید فعلا هر وقت خواست بیاید و ببیند. با توجه به اینکه هم‌جنس هستند حساسیت نشان دادن در این مورد کار را خرابتر خواهد کرد، ولی دوراور مراقب تنهایی‌شان باشید، فقط مواظب باشید اصلا متوجه مراقبتهای شما نشود.

9.اگر درباره دیدن شما صحبت کرد و یا دوباره خواست دست بزند، با اینکه می‌دانم خیلی سخت است ولی صبور باشید و بحث را عوض کنید. دستش را آرام گرفته و مثلا روی دست خودتان بکشید. کم کم فضا را به سمت بازی و قلقلک دادن و این مدل بازیها پیش ببرید تا آن لحظه حواسش پرت شود.

10.هم شما و هم پدر، حتما روزانه چندبار او را در آغوش بگیرید و ببوسید و به طرق مختلف مثل گفتن، پانتومیم، نقاشی کشیدن، به او ابراز علاقه کنید.
پدر حتما روزی نیم ساعت با او بازی هیجانی کنند، مثل کشتی گرفتن.

11.برای کسانی که در جریانند مثل مادرتان توضیح دهید که تنها و تنها راه حل ممکن، بی تفاوت بودن و پرت کردنِ حواس بچه و انجامِ بازیهای هیجانی با او است. هر کار دیگری به حل نشدن ماجرا و چه بسا بدتر شدنش کمک می‌کند.

12.در طول روز حتما به شیوه های مختلف مشغولش کنید.‌ در آشپزی، در کارهای مربوط به برادرش و هر کاری که نسبت به آن تمایل دارد.

13.هر نوع حساسیتی اعم از نشان دادن ناراحتی در صورت، تهدید، تنبیه و خلاصه کارهای سلبی از این دست وضعیت را پیچیده تر خواهد کرد.

14.دیدن فایل کارگاه تربیت جنسی را حتما توصیه میکنم

15.روزی چند بار به خودتان بگویید پسر من فقط ۵ سال دارد. این کارها را کارهای یک پسر نوجوان یا جوان نبینید. تمام اینها گذراست اگر صبودی کنید و در انجام راه حلهای بالا استمرار داشته باشید.

16.ابزاری مثل گل، وردنه، کاغذ رولی و خمیر، برای مشغول کردن فرزندتان مفید است.

17.کتاب الکترونیک هیجان بی‌دردسر در طبقه پنجم ساختمان ما، پر از ایده‌های بازی هیجانی مخصوص زندگی آپارتمانی است که می‌تواند به شما کمک کند.