خواهر و برادر
نام مشاور : سرکار خانم حبیب پور
پرسش
یک دختر 6ساله دارم که با خواهر 2سال و نیمش خیلی لجبازی میکنه و هر موقع خواهرش کاری انجام میده یکدفعه داد میزنه به نظرتون چکار باید بکنم؟
توصیف مسئله
با دختر ۶ ساله ای که با خواهر کوچکترش لجبازی می کند ، چگونه باید رفتار کرد؟
ریشۀ لجبازی خواهر و برادر
- از ۳ سالگی که بچه ها درکی از خود و دیگران پیدا می کنند نسبت به این مساله حساس می شوند . برخی زمینه ها در خانواده و رفتارهای والدین این حس را تشدید می کند: از جمله حساسیت و امرونهی ها روی نظم، تمیزی و کثیفی، بهداشت، مراقبت از خود و به طور کلی محافظه کاری و مراقبت زیاد والدین.
- شاید بسیاری مواقع والدین بگویند: ما بین بچه ها فرق نمی گذاریم و یا بچه ها برای ما فرقی ندارند و همه را به یک چشم نگاه می کنیم؛ اما گاهی اوقات فقط فکر می کنید که فرق نمی گذارید. اما کودکان حساسند و خیلی سریع همه چیز را درک می کنند.
- فرزندانتان از شما الگوبرداری می کنند. اگر آنها ببینند که پدر و مادرشان اختلافات را به شیوه ای مسالمت آمیز حل می کنند و هرگز با هم بحث و دعوا نمی کنند. یا همواره به هم احترام می گذارند و به هم توهین نمی کنند. می آموزند که باید از همین روش برای حل اختلافاتشان استفاده کنند.
- همانطور که می دانید هر سنی شرایط خاص خودش را دارد. همین شرایط در صورتی که فرزندان شما در دو گروه سنی مختلف باشند، می تواند موجب بروز اختلافات و دعواهای متعددی شود.
- ورود فرزند جدید یکی از بحران های مهم برای بچه ها است، ممکن است این بحران از ابتدا به خوبی مدیریت نشده باشد.
راهکارهای لجبازی خواهر و برادر
- فعالیتهای جالب، جذاب و بدون قالب طراحی کنید. خودتان در آنها شرکت کنید و او را هم تشویق به شرکت کردن، بکنید. فعالیت هایی مانند آب بازی، آرد بازی، رنگ بازی و … .با این فعالیت ها ذهن او باز شده و قالبهای ذهنی اش شکسته می شود.
- روی حساسیت هایتان کار کنید. و سعی کنید تا حد زیادی آن ها را حذف کنید یا بروز ندهید.
- بازیهای هیجانی برای تخلیۀ انرژی بچه ها به شدت مفید هستندو.
- روزانه حداقل یک بازی را به صورت دسته جمعی با همه اعضا خانوده انجام دهید مثلا جنگ توپی، خاله بازی، اشپزی و…
- می توانید با او کنار بیایید و از هرگونه لج بازی و امر و نهی کردن نسبت به او، جز در موارد خطر ساز بپرهیزید.
- سعی کنید تا میتوانید احساسات و محبتتان را به هردو کودکتان بیان کنید.
- با حس قوی مادرانه خود نیاز ها و حس های دو کودک خود را زودتر از آنها تحلیل کنید و قبل از وخیم شدن چالش هایشان آن ها را مدیریت کرده و حواسشان را با بازی های مختلف پرت کنید تا از درگیری های احتمالی جلوگیری شود.
- علت دیگر، نیاز به توجه است. به خصوص که بچه کوچکتر زمان زیادی را از شما گرفته است. پس برای فرزند بزرگتان، زمان ویژه ای بگذارید. با او حد اقل ۱تا ۲ساعت در روز بازی کنید.
- چند مسئولیت درمورد دختر کوچکتان، به دختر بزرگتر بدهدو بابت انجام مسئولیت او را تشویق کنید.
- بسیار مهم است که والدین به تفاوت های میان فرزندانشان واقف باشند و آنها را با تمام ویژگی های شخصیتی شان دوست داشته باشند و آنها را بپذیرند. هرگز سعی نکنید فرزندانتان را مشابه یکدیگر بار بیاورید و از آنها نخواهید مانند خواهر و برادرشان رفتار کنند.
- برخی مسائلی که میتواند اختلاف ساز شود را ابتدا حل کنید. مثلا خوب است از هر وسیله ای دوتا داشته باشید ، و یا برای بعضی بازی ها هر کس روی یک ملحفه بنشیند.
- کتاب خواهر و برادرهای سازگار برای آگاهی از نحوۀ حل چالشهای بین بچه ها، کتاب بسیار خوبی است.