وابستگی
نام مشاور : سرکار خانم فاطمه شامیری
پرسش
پسرم 4سال و وابستگی زیادی به مادرش پیدا کرده ، متاسفانه از بچه های دیگر وتلویزیون کلمه مرگ را شنیده حالا میپرسه مامان ما هم میمیریم.یا گفته من میدونم کسی بمیره دیگه پا نمیشه؟
توصیف مسئله
با کودکی که مفهوم مرگ برایش سوال شده چطور برخورد کنیم؟
ریشه
- گاهی اوقات یک مسئله ای پیش می آید وابستگی بچه ها فراتر می رود و تبدیل به اضطراب جدایی می شود. به گونه ای که دائما نگرانی دور شدن و از دست دادن مادر را دارد. مسایلی مانند : مریضی مادر، شرایط روحی نامناسب مادر (مثلا افسردگی و غم از دست دادن عزیزان) تهدید به ترک کردن، تنها گذاشتن در اتاق به عنوان تنبیه، زود جدا کردن محل خواب، تغییرات مهمی چون تغییر خانه، به دنیا آمدن فرزند جدید، برنامه های تلویزیونی و داستان هایی که بین کودک و والدین جدایی افتاده و …
- گاهی دیدن فیلم ها و سریال ها وحتی برنامه های مخصوص کودکان برای بچه ها آسیب هایی را به دنبال دارد.
- اطلاعات دادن زیاد به کودکان و پاسخ های علمی، واقعی و طولانی به سوال هایشان موجب میشود بچه ها زودتر از سن و رشد عقلی شان برخی مسائل را متوجه شوند درحالی که ظرفیت دانستن شان را ندارند.
- مرگ، خدا، بهشت و جهنم و… مفاهیم انتزاعی هستند و کودکان زیر هفت سال ذهنشان هنوز انتزاعی نشده و درکی از این مسائل ندارند.
- مرگ اطرافیان و نزدیکان و حضور طولانی مدت در مجالس مربوطه همراه فرزندان، موجب میشود سوالات اینچنینی در ذهن بچهها به وجود بیاید و موجب نگرانی و ترس آنها شود.
راهکارها
- حساسیت خود را در این زمینه از بین ببرید بدین ترتیب این حالت ها ماندگار نمیشود و پس از طی شدن دوره اش به پایان میرسد.
- در مورد مرگ اصلا به او آگاهی ندهید و اگر سوالی پرسید با یک فعالیت هیجان انگیز حواسش را پرت کنید.
- اگر روی سوالاتش درمورد مرگ خیلی پافشاری کرد برای جواب دادن عجله نکنید ، ابتدا از خود او بپرسید: تو چی فکر میکنی؟ و طبق همان تصورش پاسخ ساده و تخیلی بدهید.
- درمورد مسایل انتزاعی مانند خدا ،بهشت ، جهنم، مرگ و …اصلا با او صحبت نکنید.
- به هیچ وجه نسبت به خواسته ی کودک در زمینه ی وابستگی واکنش منفی نشان ندهید. کاملا در همه جا به او اطمینان بدهید که در کنارش هستید.
- شب ها حتما او را کنار خودتان بخوابانید.
- با او بازی کنید. به خصوص مادر. بازی های هیجانی مانند بدو بدو، بپر بپر، بزن بزن(با بالشت هم دیگر را بزنید)، کشتی گرفتن، توپ بازی کردن، آب بازی.
کتاب الکترونیکی زیر پر از ایده های بازی هیجانی در منزل است:
https://chamraniha.com/product/emotional-game/ - تنبیه را به طور کلی حذف کنید و او را سرزنش نکنید.
- سعی کنید برای بالا بردن نشاط خود و خانواده تان برنامه های تفریحی فردی وجمعی به صورت مستمر (حداقل هفتگی) داشته باشید.
- برای مدتی مادر اصلا اورا تنها نگذارد.
- برای دیدن برنامه های تلویزیون محدودیت هایی را برای فرزندتان داشته باشید. میتوانید برنامه های مورد علاقه اش را با لب تاب در ساعات مشخصی برایش پخش کنید. و بهتر است کودکتان فیلم وسریال های مخصوص بزرگترها را نبیند یا کمتر ببیند.
- کارگاه نقش رسانه در تربیت میتواند برای شما مفید باشد
https://chamraniha.com/product/media-workshop/