لجبازی و پرخاشگری

نام مشاور : سرکار خانم جعفریان

پرسش

پسر ۸ ساله دارم
موقع عصبانیتش چی کار کنم ؟
موقعی که برای کاری اجازه می گیره من بهش میگم نه ولی بعد کار خودش انجام میده ؟
اگر تو جمع شروع کنه به لجبازی چی کار کنیم؟
اگر به بزرگ تر بی احترامی کنه باید براش محرومیت بذارم؟

توصیف مسئله

در مقابل واکنش های پسر ۸ ساله که شامل عصبانیت، لجبازی و خود رای بودن است چه باید بکنیم؟

ریشۀ واکنش منفی کودک

  • والدین در بیشتر مواقع با تغییر رفتار در فرزندشان احساس خطر می کنند و ممکن است واکنش های نامناسب با موقعیت داشته باشند.
  •  بچه ها در هفت سال دوم به دنبال تقویت استقلال و پیدا کردن هویت‌شان هستند و هنگامی که به استقلال کودک توجه نمی شود، مشکلات این چنینی ایجاد می شود.
  •  ممکن است مکالمه والدین با کودک همراه با امر و نهی باشد و در خانه دائما کودک زیر ذره بین باشد، به همین منظور هنگامی که کودک در جمعی غیر از خانواده قرار می گیرد، ممکن است لجبازی کند.
  •  بچه ها در این سن تصوری از مفاهیمی مثل احترام را به طور کامل متوجه نمی شوند و ممکن است رفتارها و حرف هایشان تقلیدی باشد.

راهکارهای مدیریت واکنش منفی کودک

  1. بهتر است آرامش خودتان را حفظ کنید. وقتی از کودکتان عصبانی هستید، با نفس عمیق کشیدن یا آب خوردن سعی کنید آرامشتان را حفظ کنید و به این موضوع فکر کنید که پسر شما ۸ سال بیشتر ندارد و کمتر از شما تجربه دارد.
  2. سعی کنید به جای جملاتی که امر و نهی دارند از جملات پیشنهادی استفاده کنید؛ مثلا به جای «الان وقت خوابت گذشته، برو بخواب» از جمله «به نظرم یه داستان هیجان انگیز منتظرمونه، میخوای بهش گوش بدی؟» استفاده کنید. تعامل بدون امرونهی را آموزش ببینید.
  3. بعد از آرام شدن بهتر است به این موضوع فکر کنید، که نیاز فرزندتان دقیقا چه چیزی بوده است. گاهی وقت ها والدین نیاز به احترام را در بچه ها لجبازی تلقی می کنند و از این موضوع عصبانی می شوند.
  4. بهتر است موقع حرف زدن با کودک هم قد او شوید و در چشمانش نگاه کنید. این کار به او حس بهتری می دهد و ارتباط شما را بهتر می کند.
  5. برای چند ماه تذکراتتان را کمتر کنید و اجازه بدهید فرزندتان قدرت انتخاب بیشتری داشته باشد.
  6. حتما زمانی را برای بازی های هیجانی که تخلیه کننده انرژی کودک است، اختصاص دهید.
  7. اجازه بدهید کم کم خودش در مورد مسائل شخصی مثل: زمان غذا خوردن، بازی کردن، انتخاب لباس و … تصمیم بگیرد. این کار باعث می شود خیالش از این که شما به انتخاب او احترام می گذارید، راحت شود.
  8. زمانی که با کار او موافق نیستید به جای مخالفت کردن مطلق، در عوض به او چند گزینه جایگزین بدهید.
  9. در خانه به او محبت کنید و او را در آغوش بگیرید، بگذارید بداند که چه اندازه او را دوست میدارید.
  10. خوب است به فرزندتان مسئولیت های مختلف بدهید و اجازه دهید که کارهای مختلف را در خانه انجام دهد. به طور مثال در انداختن سفره و شستن ظرف و …
بخوانید  قهر زیاد بچه ها