همسالان

نام مشاور : سرکار خانم جعفریان

پرسش

پسرم چهارسال و دوماه داره
وقتی با دوستاش بازی میکنه اگر کتک بخوره و دردش بگیره گریه میکنه. یا اسباب بازیشو به زور ازش بگیرن گریه میکنه. وقتی زورش نمیرسه تلافی کنه گریه رو ترجیح میده.
چیکار کنم گریه نکنه در این‌موارد؟

توصیف مسئله

برای بچه‌ ای که هنگام برخورد با هم سالان، از خود دفاع نمی کند و گریه میکند چه راهکاری دارید؟

ریشه

  1. یکی از مسائلی که بچه های زیر هفت سال درگیر آن هستند بی دفاعی در برابر دیگر همسالان شان است.
  2.  گاهی وقت ها پدر و مادر ناخوداگاه ارزش‌های خوب و بد را به کودک القا می کنند که در طول زمان باعث می‌شود کودک تاکید بیشتری روی آن داشته باشد. به طور مثال زدن کار بدیه و …
  3.  گاهی وقت ها تذکرات و بکن نکن های والدین باعث می شود تا کودک نسبت به مسائل مختلف محتاط شود و واکنش دیگری را جایگزین کند.
  4.  والدینی که اجازه نمی‌دهند کودک کارهای شخصی اش را انجام دهد و خودشان مسئولیت آن را قبول می کنند، باعث می شوند که کودک استقلال کمتری داشته باشد و در مقابل هم سالانش نتواند به درستی از خود دفاع کند.
  5.  ممکن است کودک در شرایط مختلف با گریه کردن به خواسته هایش رسیده و از هر شرایطی برای تحقق خواسته اش از این ابزار استفاده می کند.

راهکارها

  1. بهتر است در این شرایط آرامشتان را حفظ کنید و نگرانیتان را به کودکتان منتقل نکنید. گریه کردن برای بچه ها طبیعی است و احساسات شان را با آن بیان میکنند، پس سعی کنید حساسیت زیادی نشان ندهید.
  2. با کودکتان بازی های خراب کردنی انجام بدهید. بازی های خراب کردنی انعطاف پذیری کودک را بالا می برد. شما می توانید با کودک تان یک نقاشی بکشید و بعد به او بگویید: بیا کاغذ مون رو پاره کنیم و نقاشیمون رو تبدیل به یه بارون کاغذی کنیم یا با استفاده از لگو برج بسازید و با توپ برج ساخته شده را خراب کنید.
  3. وقتی کسی او را زد بگویید: خیلی دردت گرفت؟ میخوای به دوستت بگی که دوست نداری از این بازی‌ها کنی؟ یا وقتی دوستش اسباب بازی اش را می گیرد به او بگویید: میدونم که ناراحت شدی، میتونیم بهش بگیم که برای گرفتن اسباب بازیت از تو اجازه بگیره.
    این کار باعث می شود کودک متوجه شود که شما احساس او را درک می کنید و یاد میگیرد که احساسات خودش را مقابل هم سالانش عنوان کند.
  4. در لیست بازی های تان، بازی های هیجانی قرار بدهید. مشت زدن به بالش، پریدن از ارتفاع، جنگ توپی با کاغذ کمک می کند تا کودک شما به راحتی احساسات و هیجاناتش را تخلیه کند.
    برای شناخت بیشتر بازی های هیجانی می توانید از ای بوک هیجان بی دردسر در طبقه پنجم ساختمان ما استفاده کنید.
    https://chamraniha.com/product/emotional-game/
  5. اجازه بدهید کودکتان کارهای شخصی اش را خودش انجام بدهد. انتخاب زمان غذا خوردن، انتخاب لباس و… را بر عهده خودش بگذارید. این کار باعث می شود کودک شما انتخاب گر باشد و استقلال بیشتری داشته باشد.
    کارگاه استقلال در این زمینه می‌تواند به شما کمک کند.
    https://chamraniha.com/product/esteghlalworkshop/
  6. برای گذراندن ساعت خوش و پرورش قدرت خیال می توانید بازی با گل، رنگ بازی و خمیر بازی را با کودک تان انجام دهید. این بازی ها می‌تواند نشاط و انرژی خوبی به شما و کودکتان بدهد و انعطاف پذیری کودک را بالا ببرد.
  7. سعی کنید در طول روز تذکرات تان را کم کنید و به جای آن به کودک کارهای مختلف را پیشنهاد بدهید. مثلاً می‌توانید به جای اصرار به غذا خوردن به کودکتان پیشنهاد بدهید تا اسباب بازی هایش را سر سفره بیاورد و به آنها غذا بدهد.
    بهتر است مقاله امر و نهی در سایت چمرانی ها را مطالعه کنید.
    https://chamraniha.com/talk-to-kids/
  8. خوب است به جای ویژگی های منفی و نقاط ضعف، ویژگی های خوب و نقاط مثبت فرزندتان را ببینید و به زبان بیاورید، تا کودک تان متوجه شود قابلیت های مختلفی دارد. مثلا بگویید چه دست های قوی داری، خیلی خوب این وسایل را جا به جا کردی.
  9. زمان هایی که او گریه می کند و ناراحت است می توانید به او بگویید هر زمان آرام شدی، آغوش من برای شما باز است تا او متوجه شود که شما احساسات او را متوجه میشوید و اهمیت قائل می شوید.
  10. سعی کنید بگذارید خود فرزندتان کارهایی که میتواند را انجام دهد و به او نگویید نکن تو نمیتوانی، تو بلد نیستی و … بگذارید مسئولیت انجام کارها را برعهده بگیرد تا اعتماد به نفس در برخورد با هم سالان هم تقویت شود.
بخوانید  سوال 492