دست شویی رفتن

نام مشاور : سرکار خانم صادقی

پرسش

سلام پسر من ۵ سال تمام دارد از ۳ سالگی از پوشک گرفتمش. هیچ وقت خارج از دست شویی ادرار یا مدفوع نکرد. ولی شب ها همیشه و حتما ادرار میکنه و شب ها کلا پوشک پاش میکنم. از طرفی تو این دوسال اکثرا کمی ادرار روی لباس زیرش هست. مشکل اینجاست که در یک ماه اخیر مدفوع هم اضافه شده و وقت هایی که مدفوع داره اولش رو در شورتش انجام میده و بقیه ش رو میره دست شویی. ناراحتم و نمیدونم باید چیکارکنم. از راه تغافل، مهربانی، صحبت و تشویق وارد شدم جواب نگرفتم. الان همش دعواش میکنم و تهدید میکنم که اگه دفعه بعد ببینم، پوشک پاش میکنم اونم ابراز ناراحتی میکنه ولی دفعه بعد انگار نه انگار و دوباره لباسش کثیفه. اینم اضافه کنم که اکثرا موقعی که دورش بچه زیاد باشه بیشتر اینطوری میشه. لطفا راهنماییم کنید ممنون.

توصیف مسئله

با پسر ۵ ساله ای که از ۳سالگی از پوشک گرفته شده و هنوز هم در مسئله دستشویی کردن مشکل دارد چه کنیم؟

ریشه

  1. گاهی بزرگتر شدن بچه ها، این ذهنیت را برای خانواده ها ایجاد میکند که توانایی گرفتن از پوشک را دارند. و میتوانند آن را کنترل کنند.
  2.  معمولا این شرایط به وجود می آید که بچه ها آنقدر درگیر بازی و هیجان هستند که ممکن است آن لحظه فراموش کنند هنگام استفاده از دستشویی است.
  3.  متاسفانه تشویق ها و تنبیه ها از طریق انگیزه های بیرونی فقط نتایج مقطعی دارد و در طولانی مدت هیچ تاثیری نخواهد داشت.
  4.  متاسفانه فشار جامعه و اطرافیان باعث میشود که والدین برای از پوشک گرفتن فرزندشان زودتر اقدام کنند.
  5.  خوب است که به این نکته توجه کنیم که از پوشک گرفتن، جای خواب جدا کردن و از شیر گرفتن ۳ مسئله ی مهم زندگی کودک است که باید برای ان زمان کافی بگذاریم.
  6. حساسیت‌های ما روی نجس پاکی، کثیفی تمیزی و… باعث می‌شود بچه‌ها حساستر شده و روند از پوشک گرفتن برایشان طولانی‌تر شود.
  7.  بکن نکن های زیاد ما، انتظارات زیاد، ایراد گرفتن و ندیدن نکات مثبت کارهای بچه‌ها در طول روز باعث می‌شود در بچه‌ها اضطراب ایجاد شده و نتوانند ادرار یا مدفوع شان را کنترل کنند.
بخوانید  جدا شدن هنگام خواب و بدخوابی

راهکارها

  1. گاهی وقت ها وقتی فرزندمان در حال بازی در جمع دوستانش است، میتوانیم قبل از اینکه این اتفاق  بیافتد.به او یاداوری کنیم مثلا: لحظه ای وارد بازی اش شویم و به حالت بازی بگوییم حالا وقته اینکه برویم دستشویی بعد بریم سراغ بازی.
  2. این مسئله را فراموش نکنیم که تنبیه کردن و تذکر باعث میشود نه تنها مسئله حل نشود بلکه بیشتر طول بکشد.
  3. پدر و مادر هم در شرایط منزل خوب است که وقتی میخواهند کاری انجام دهند یا به دستشویی بروند اعلام کنند که فرزندشان بشنود.
  4. بهتر است که مادر در چنین شرایطی آرامش خود را حفظ کند و کمتر عصبانی شود.
  5. میتوانید علامتی بامزه و خنده دار را با نظر و علاقه خود فرزندتان برای اعلام رفتن به دستشویی مشخص کنید.
  6. میتوانید از ابزار هیجان انگیز برای جداب تر کردن دستشویی استفاده کنید. مثلا رنگ انگشتی یا ابزار مورد علاقه کودکتان.
  7. وقت های اختصاصی بازی بیشتری را با فرزندتان در نظر بگیرید و تا جای ممکن امر و نهی خود را نسبت به دستشویی رفتن کودک به حداقل ممکن برسانید.