وابستگی و ناخن جویدن

مشاور: فاطمه مزارعی

پرسش:

سلام. من یه دختر چهار و نیم ساله دارم که خیلی بهم وابسته هست. اینم بگم ما فقط هفته‌ای یه بار خونه مادرم میریم. و بعد خیلی ناخن می‌خوره. صبح که از خواب بلند میشه باید تا شب باهاش بازی کنم. با زور میزارن به کارای شخصی و خونه برسم. چیکار کنم ناخن نخوره و خودش با خودش بازی کنه. ممنونم.

توصیف:

گویا دختر چهار سال و نیمه شما، ویژگی‌هایی از جمله وابستگی به شما، ناخن خوردن و تقاضای زیاد برای بازی دارد و تنهایی کمتر بازی می‌کند.
شما اکنون به دنبال راهکار هستید.

ریشه:

۱. معمولا چیزی که این جور کارهای بچه ها ( ناخن خوردن و وابستگی) را ماندگار می‌کند، حساسیت نشان دادنِ والدین است؛ چرا که ما فکر می‌کنیم این کارها تا سالها با بچه‌ها می‌ماند، درصورتیکه اینطور نیست.
۲. ناخن خوردن مداوم با پرت کردن حواس از بین نمیرود، و اگر زیاد حساسیت نشان ندادیم ممکن است نشان دهنده ناراحتی یا اضطرابی در وجود بچه باشد.
۳. شرایط زندگی‌های این دوره، قطعا پر از اضطراب است، پس نباید خیلی خودمان را ملامت کنیم.
زندگی‌های آپارتمانی، نبود هم‌بازی و محصور ماندن در خانه، حساسیت‌های زیاد خانواده‌ها روی مسائلی مثل نظم، نجس پاکی و … و سرعت تند زندگی‌ها، همه از عواملی هستند که می‌توانند کم‌ یا زیاد آرامش بچه ها را به هم بریزند.
۴. آگاهی دادن‌های زیاد، بچه ها را در معرض اخبار بد قرار دادن، ترساندن بچه ها و انتظارات زیاد از حد هم معمولا باعث ایجاد نگرانی در بچه‌های کوچک می‌شود.
۵. اتفاق‌هایی مثل بارداری یا مریضی مادر، به دنیا آمدن بچه جدید، عوض کردن خانه، از پوشک گرفتن زودهنگام، جدا کردن جای خواب وقتی کودک آماده نیست، ممکن است باعث آشفتگی کودک شود که منجر به کارهایی مثل ناخن خوردن می‌شود.
۶. در خصوص درخواست بازی از شما، تا حدی این درخواست طبیعی است چرا که فرزندتان هنوز خیلی کوچک است و کاملا نمی‌تواند مستقلانه بازی کند، به علاوه طبق فرمایش شما، فقط هفته‌ای یک‌بار منزل مادرتان می‌روید و فرزندتان در خانه خیلی تنها است و طبیعی است که بیشتر از سایر بچه‌ها به شما وابسته شود.
۷. یکی از ریشه‌های ناخن خوردن و وابستگی، عدم توجه خودجوش ما بزرگ‌ترها به بچه‌هاست. و هرگاه که آنان از ما درخواست بازی یا توجه دارند ما سعی می‌کنیم به نحوی از این کار امتناع کنیم.

بخوانید  هرچی میگم لج می کنه

راهکارها:

1.هر روز با خودتان مرور کنید و به همسرتان هم می‌توانید یادآوری کنید که فرزند ما فقط یک بچه ۴/۵ ساله است پس سطح انتظاراتمان را باید از او پایین بیاوریم؛ با توجه به شرایط کرونا و شرایط آپارتمان ‌نشینی و سن کم فرزندتان، نمی‌تواند کاملا به تنهایی بازی کند .
البته انتظار نیست که شبانه روز درخدمت فرزندتان باشید.

2.در طول روز شما و پدرش چند بار دخترتان را بغل کنید، ببوسید و به او اظهار علاقه کنید.

3. بازیهای هیجانی خیلی برای کاهش اضطراب بچه ها مفید است. با هم در خانه بدوید، روی رختخواب‌ها غلت بزنید و باهم شعر بخوانید.

4.با فرزندتان روزانه ۱ ساعت متمرکز به صورت خودجوش با او بازی کنید و از بازی لذت ببرید. بازی‌های هیجانی، آب بازی، نقاشی ، دست ورزی و …
کتاب‌های الکترونیکی دست ورزی و بازی هیجانی و آب بازی به شما ایده های جالبی می‌دهد.
https://kachi.chamraniha.com/product/craftsmanship/

5.نسبت به نظم و نجس پاکی، به هم ریختگی و … تا حد امکان حساسیت نشان ندهید.
بچه ها درکی از این مفاهیم پیچیده و انتزاعی ندارند.

6.سعی کنید مادریتان با آرامش و در عین حال خوشحال بودن خودتان باشد. ان شاءالله موفق باشید.

7.در کل نسبت به ناخن خوردن و درخواست بازی از جانب فرزندتان تذکری به او ندهید چرا که کار را بدتر می‌کند و او حساس‌تر می‌شود.

8.اگر با همسرتان اختلاف نظری یا مسئله‌ای دارید بهتر است که حل شود یا به فرزندتان منتقل نشود.

بخوانید  فرزند جدید و لجبازی

9.در خصوص اتفاقات اجتماعی، کرونا یا دیگر مسائل جهان، جلوی فرزندتان صحبت نکنید.

10.بازی با همسال و ارتباط با طبیعت، بسیار بسیار در رفع اضطراب و همچنین در کم‌شدن وابستگی به شما مؤثر است.
می توانید در سایت چمرانی در مورد کارهایی که می توانید در پارک انجام دهید، بیشتر بخوانید:

kachi.chamraniha.com/girls-school/camp/#طبیعت

11.حتما در هفته برنامه‌هایی برای تعاملات خانوادگی و تعامل با دوستانتان (ترجیحاً کسانی که بچه همسن با فرزندتان دارند) داشته باشید.
تنهایی و محصور ماندن در خانه آسیب‌هایی دارد از جمله اضطراب، وابستگی، ناخن خوردن و … .
ابزاری مثل رول کاغذ، خمیر و گل بهداشتی برای مشغول کردن کودکان مفید است. برای تهیه این ابزار می‌توانید به فروشگاه هاچین ( haachin@ ) مراجعه کنید.
ان شاء الله موفق و موید باشید.