انگیزه و علاقه
نام مشاور : سرکار خانم صحتی
پرسش
دخترم یک سال و نیمش هست. بازی فکری براش خریدیم ولی چطوری باید باهم بازی کنیم. اول حلقه گرفتم و خودم حلقه ی درست رو بهش میدادم که بذاره بعد فهمیدم روشم اشتباهه و خودش باید اونقدر تکرار که متوجه بشه.
مکعب هوش گرفتیم ولی فقط شکل دایره رو میشناسه و درست میذاره .هوش چین خریدیم.الان چطور باید باهاش کار کنم که یاد بگیره؟ براش کتاب میخونم خیلی علاقه نشون میده ولی بازی رو نمیدونم چکار کنم…
توصیف مسئله
شما میخواهید بدانید چگونه بازی فکری هایی که خریداری کرده اید را با دختر یک سال و نیمهتان بازی کنید.
ریشۀ انتخاب بازی فکری
- والدین معمولا از آغاز تولد نگران فرزندشان هستند تا مهارت های لازم را پیدا کند. به همین علت انتخاب بازی فکری یکی از چالشهایشان میشود.
- کودکان در زیر ۷ سال باید در آزادی کامل باشند؛ یعنی تا جایی که آزادی بهشان آسیبی نرساند.
- گاهی والدین آگاهی کافی در زمینه نیازها و مدل رشد و بازی بچه ها ندارند. همین مسئله باعث میشود که به علت نگرانی خود دست روی خرید بازیهای فکری بگذارند. در بچه های زیر ۷ سال هیچ آموزشی وجود ندارد و آن ها تنها با تجربه و کشفی که میکنند چیزهای فراوانی یاد میگیرند.
- گاهی اوقات خانواده ها تحت تاثیر تبلیغات و جو جامعه سعی میکنند با بازی های فکری هوش بچه ها را افزایش دهند. در صورتی که این بازی ها در زیر ۷سال حتی ممکن است موجب کم شدن خلاقیت و تخیل کودک هم بشوند.
- بچهها در بازیهایی که انجام میدهند که آن بازیها لزوماً بازی فکری هم نمیباشد.
- بازیهای تکبهتک برای تقویت رابطه کودک و والد مهم هستند. اما همزمان باید مهارتهای اجتماعی کودک هم بهبود یابند.
راهکارهای انتخاب بازی فکری
- فرزند شما هنوز خیلی کوچک است. اگر قرار باشد از همان اول ابزارهای بازی فراوانی داشته باشد، کمی که بزرگتر شود هیچ چیز برایش جذابیت ندارد. پس بهتر است با ابزار سادهای که در خانه دارید بازی کنید؛ مثل توپهای رنگی، قابلمهها و…
- میتوانید علاقمندی فرزندتان را بیابید. مثلا اگر می بیند به خواندن کتاب علاقه زیادی نشان میدهد میتوانید مدتی برایش کتابهای مختلف بخوانید و دربارۀ تصاویر آن برایش داستان بگویید.
- در بازیهایی مثل انداختن حلقه میتوانید لزوما آنها را داخل جایگاهشان نندازید و تنها یک مدت به هم قل دهید و بعد بگذارید کودکتان خودش تجربه کند. گاهی هم میشود آن ها را تنها بدون جایگاه شان روی هم چید.
- ما در بازیهای زیر ۷ سال هیچ چارچوب و قالب خاصی نداریم. سعی میکنیم فعالیتی نباشد تا بچهها را محدود کند. به طور مثال میتوانید از بازیهای دست ورزی برای تقویت حس لامسه فرزندتان استفاده کنید.
- یکی از بازی های دیگری که برای کودک شما در این سن جذاب است این است که مانع هایی اندازه قدمهایش درست کنید. دست او را بگیرید تا از آنها عبور کند یا بازیهای هیجانی انجام دهید.
- بازیهای فکری تنوع زیادی دارند. ما برای انتخاب بازی فکری، کارگاه بازی فکری را برای والدین و مربیها تهیه کردهایم تا چالشها و مشکلاتِ انتخاب بازی فکری، کمتر شود.
- بهتر است تنوع بازیها و ابزار را یک دفعه زیاد نکنید و کم کم ابزار خام به بازی ها اضافه کنید.
- درباره بازی هوش چین هم بهتر است آن را در سال های آینده در اختیار فرزندتان قرار دهید.