وابستگی

نام مشاور : سرکار خانم زهرا مهدیان

پرسش

ببخشید برای بچه های زیر ۷ سال که میگن امر و نهی نکنین ؛و به اونها نه نگید،
مثلا در مورد خوابیدن روی تخت پدر و مادر و یا نشستن در بغل مادر در صندلی جلو ماشین و یا اینکه هر شب میخواد من پیشش باشم تا خوابش ببره و یا… که باعث میشه بچه ها عادت کنن و بخوان همیشه انجام بدن ،چه باید کرد؟‌
در مسئله خوابیدن میتونن راحت تنها بخوابن
ولی دوست داره پیشش باشم
و اینکه عادت هر شبش بشه از تواانم خارجه و سختمه.

توصیف مسئله

حد و مرز آزادی برای بچه‌های زیر 7 کجاست؟ آیا پاسخگویی به خواسته آنها باعث نمی‌شود تبدیل به عادت شود؟

ریشه

  1. بچه ها وابستگی هایی به مادر دارند. برای همین دوست دارند هنگام خواب یا مواقع دیگر در کنار او باشند. ما به اشتباه تصور می‌کنیم آنها می‌توانند از پس خود بربیایند و دیگر نیازی به ما ندارند.
  2. امر و نهی در کودکان زیر هفت سال باعث لجبازی کودک و در طولانی مدت بی اثر شدن امر و نهی هاست.
    اما آزاد گذاشتن کودک یک نیاز کودک است که باید به موقع و درست پاسخ داده شود. این تفکر که اگر به کودک بها دهیم و یا او را در کارها آزاد بگذاریم، عادت می کند، تفکری صحیحی نیست. اگر نیاز کودک به موقع پاسخ داده شود، بعد از مدتی آن رفتار از سرش می افتد. مثلا وقتی سن کودک بالاتر می روند، کودک به سمت استقلال گرایش پیدا می کند و از اینکه در کارهایش مستقل شود، خوشحال می شود.
  3.  انتظارات بالا از کودکان باعث می‌شود نتوانیم به خوبی احساس و نیاز بچه ها را تشخیص بدهیم که این در درازمدت عوارضی مثل لجبازی، طولانی شدن روند مشکلات، پرخاشگری و … دارد.
  4.  اینکه کودک در هر موقعیتی از مادر خواسته‌ای دارد نشان دهنده آن است که نیاز به توجه و دیده شدن دارد و نیازش هم به درستی تامین نشده. بنابراین حساسیت و ابراز ناراحتی و یا پاسخگویی مقطعی به او، باعث می‌شود این نیاز به سال‌های بعد هم کشیده شود.
بخوانید  خلوت پدر و مادر

راهکارها

  1. حساسیت خود را مبنی بر این رفتار ها به کودک نشان دهید.
  2. اجازه دهید مدتی روی تخت شما بخوابد. چندبار هم شما در اتاق او بخوابید. حتی می توانید شب هایی پیشنهاد دهید همگی باهم در هال بخوابید. روند جدا شدن محل خواب کودک باید تدریجی و با میل و علاقه ی کودک صورت بگیرد.
  3. یکی دوبار اجازه دهید کنار شما بنشیند. اما به زبان کودکانه برایش توضیح دهید مثلا دوست داری کنار من باشی؟ میخوای من با شما عقب بشینم؟
  4. می توانید بازی هایی برای ماشین در نظر بگیرید. مثلا یک کاغذ روی صندلی عقب بچسبانید تا با پاستل روی آن نقاشی بکشد.
  5. پیشنهاد می کنم مقاله ی استقلال و جدا شدن محل خواب را در سایت چمرانی ها بخوانید.
  6. اصلا در خصوص درخواست‌هایش ابراز ناراحتی نکنید. همچنین رفتاری که او را حساس کند را انجام ندهید. تا مدتی هر موقع درخواستی داشت، بدون واکنش خاصی اجابت کنید و او را منتظر نگذارید تا خیالش از جانب شما راحت شود.
  7. حتما حتما به فرزند خود توجه کنید و به او بسیار محبت کنید تا نیاز به دیده شدن از جانب شما تامین شود. او را ببوسید.
  8. در خصوص مسائل مختلف امر و نهی و دعوا نکنید و اجازه دهید در روند بازی ها تا حد امکان آزاد باشد.