دست شویی رفتن
نام مشاور : سرکار خانم صادقی
پرسش
یک دختر 5 ساله دارم که شب ادراری دارد و اینکه رفتارهای بدی از خودش نشان میدهد و همش در حال غر زدن است. و یا الکی جیغ میزند و هرچی میخواهد باید براش تهیه بشود. در رستوران انقدر غر میزند و کارهایی میکند که بیزار میشویم و اصلا دوست نداریم باهاش بیرون برویم.
توصیف مسئله
با دختر 5 ساله ای که شب ادراری دارد و خواسته هایش را با جیغ و غر زدن ابراز میکند چه کنیم؟
ریشه
- شب ادراری مسئله ای ست که ممکن است برای برخی از کودکان در این سنین پیش بیاید، باید به دنبال ریشه ای باشید که این مسئله را بوجود آورده است.
- شب ادراری میتواند نشان از وجود اضطراب و استرس در کودک باشد.
- ممکن است که محیط زندگی، محیط پر تنشی باشد؛ برای مثال: درگیری و اختلاف والدین یا تغییراتی اساسی مانند: نقل مکان، تولد فرزندی دیگر و بیماری مادر و… نیز از جمله عوامل استرس زا هستند که موجب شب ادراری در کودکان میشوند.
- گاهی زمان نگذاشتن والدین برای کودک، محبت نکردن به اندازه ی کافی، بازی نکردن با او و تنها بودن او میتواند ناراحتی و عصبانیت کودک را به دنبال داشته باشد.
- اهمیت ندادن به خواسته ها و نیاز های کودک میتواند یکی از عوامل پرخاشگری او باشد. ممکن است والدین فقط زمانی به کودک توجه کنند که او ناراحت و عصبانی ست و کودک متوجه این مسئله شده است و میخواهد از این طریق توجه والدین را نسبت به خود جلب کند.
- گاهی ممکن است دیدن فیلم و کارتون های نامناسب موجب ترس در کودک و در نتیجه موجب شب ادراری و پرخاشگری او شود.
راهکارها
- سعی کنید روی ریشه مشکل تمرکز کنید و کودک را تنبیه نکنید و او را مقصر ندانید. گاهی کودک توان کنترل ادرار را ندارد و تنبیه و سرزنش فقط باعث وخیمترشدن مشکل برای تمام اعضای خانواده خواهد شد.
- بهتر است همراه و صبور باشید و اغلب به او اطمینان خاطر بدهید و به او بگویید هربار که رختخواب او خیس میشود، اصلا اتفاق بدی نیفتاده است و ممکن است برای کودکان دیگر هم گاهی این اتفاق پیش آمده باشد.
- بهتر است کودک قبل از خواب مایعات و سردی جات مثل هندوانه، خیار و… مصرف نکند.
- برای راحتی بیشتر خودتان و کودک میتوانید از ملحفههای جاذب قابل شستوشو، رو تختی های ضد آب استفاده کنید. و به کودک اطمینان خاطر دهید که بعد از پهن کردن آن ها دیگر نگران خیس شدن تخت و یا تشکش نباشد.
- زمانی که کودکتان شروع به جیغ زدن می کند، صبور بوده و زود از کوره در نروید. از چنین فرصت هایی برای آموزش کودک خود بهره گیرید. با آرامش با او صحبت کنید و به او بگویید چگونه باید برای به دست آوردن خواسته های خود عمل کند. مثلا بگو اگر غذای دیگه ای میخوای میتونی آروم بهم بگی.
- کودکان از نوع برخورد اطرافیان، واکنش بعدی را انجام می دهند؛ بنابراین شایسته است گاه در مقابل برخی از رفتارها و واکنش های او بی تفاوت باشید تا آن رفتار در وی خاموش گردد؛ زیرا چه بسا توجّه شما خود به خود باعث تقویت رفتار در کودک گردد؛ به عنوان مثال وقتی کودک می بیند شما در برابر جیغ زدن او، برآشفته شدید تازه یاد می گیرد که برای آشفته شدن شما باید چه کند.
- زمینه بروز این گونه رفتارها را در فرزند خود کاهش دهید. به عنوان مثال: بدخواب شدن، گرسنه ماندن و…؛ اگر تجربه نشان داده زمانی که با تندی با او برخورد می شود او شروع به جیغ زدن می کند، سعی کنید خود و دیگران چنین رفتاری با او نداشته باشید.
- در انتخاب فیلم و کارتون نیز دقت نموده و شرایطی فراهم آورید فیلم و کارتونی که مناسب سن وی نیست را نبیند.
- یکی از دلایل تکرار رفتار پرخاشگرانه این است که کودک به این نتیجه میرسد که نه تنها رفتار پرخاشگرانهاش منجر به پیامد بدی نمیشود، بلکه تقویت هم میشود. مثلاً والدین گاهی چون حوصله سر و صدا و داد و فریادهای کودک خود را ندارند یا از رفتارهای پرخاشگرانه او میترسند، هنگام بروز رفتار پرخاشگرانه از سوی کودک سریع او را به خواستهاش میرسانند تا او را آرام کنند، در نتیجه کودک یاد میگیرد برای رسیدن به خواستهاش پرخاشگری کند.
- گاهی کودک تنها برای جلب توجه والدین به خود و قراردادن خود در کانون توجه خانواده، پرخاشگری میکند.
- سعی کنید در طول روز بیشتر فرزندتان را در آغوش بگیرید و به او محبت کنید، و او را ببوسیدش و حس دوست داشتنتان را در آن لحظه به فرزند ابراز کنید.
- اگر تنش و چالشی بین شما و همسرتان وجود دارد و موجب ترس و اضطراب کودک میشود آن را به حداقل برسانید.
ان شالله که با صبوری این مسئله حل خواهد شد.