ترس

نام مشاور :سرکار خانم صادقی

پرسش

چیکار کنیم تا پسربچه۴ ساله ترسو نباشه و زیر بار حرف زور نره و برای خودش احترام قائل بشه؟

توصیف مسئله

چطور با کودک ۴ساله برخورد کنیم تا بتواند از حق خود دفاع کند و نترسد.

ریشه

  1. معمولا بچه هایی که اعتماد به نفس پایینی دارند نمیتوانند از خودشان دفاع کنند.
  2.  گاهی ممکن است بچه ها تعامل اجتماعی در این سن را یادنگرفته باشند، و ممکن است خیلی با دوستان هم سن خودشان نبوده باشند که باعث یادگیریشان شود.
  3.  والدین باید انتظاراتشان از کودکشان به اندازه سن او باشد، اینکه گاهی والدین انتظار دارند که کودک ۴ ساله بتواند در هر موقعیت از خودش دفاع کند و زور نشنود قاعدتا توقع زیادی ست. کودک شما تازه درحال یادگیری است و هنوز تعاملات اجتماعی را به طور کامل یاد نگرفته است.
  4.  گاهی اوقات ممکن است علت ترس در کودکان الگوبرداری از والدین باشد، بعضی از والدین ممکن است خودشان اهل دفاع کردن نباشند و با بقیه کنار بیایند وقتی کودک این ها را دیده باشد یاد میگیرد و الگو برداری میکند.
  5.  وقتی دعوایی بین دو کودک پیش می اید دخالت و طرفداری بزرگترها و گفتن جملاتی مانند اینکه: دعوا خوب نیست، نباید دعوا کنی، تو بزرگتری تو باید کوتاه بیای و….. قاعدتا کودک آسیب پذیر میشود و یاد نمیگیرد چگونه از خود دفاع کند و فکر میکند دفاع کردن کار خوبی نیست.

راهکارها

  1. میتوانید برنامه ریزی داشته باشید تا زمان های بیشتری را درکنار فرزندتان باشید؛ سعی کنید فرزندتان را تشویق کنید و کارهایش را توصیف کنید. مثال: نقاشی اش را توصیف کنید نگویید چه نقاشی زیبایی! بگویید میبینم که خورشید خندون کشیدی، چه رنگ جالبی به درختا زدی. چقدر خوب غذا خوردی، امروز تونستی بلند تر‌ بپری این کار کمک میکند اعتماد بنفسش بیشتر شود.
  2. میتوانید با دوستان هم سن فرزندتان بیشتر رفت و آمد کنید و این کار موجب میشود کودکتان تعامل کردن را یاد بگیرد و یاد بگیرد با چالش هایی که برایش پیش می آید چطور برخورد کند.
  3. اگر بین کودکتان و بچه های دیگر چالش و دعوایی پیش آمد اگر آسیب سختی نداشت دخالت نکنید و اجازه دهید خودشان مسئله را حل کنند.
  4. میتوانید در منزل مسئولیت هایی را به کودک خود بدهید، مانند جمع کردن اسباب بازی هایش، مسئولیت بردن بشقاب های غذا و…
    مسئولیت دادن به کودک کمک میکند احساسات شایسته خود را افزایش دهد و توانمند شود.
  5. بهتر است که ما اول خودمان را اصلاح کنیم؛
    در تربیت کودک وقتی والدین خودشان اصلاح شوند کودک هم خود به خود اصلاح میشود. این روندی است که در اصول تربیتی وجود دارد.
  6. خوب است روزانه محبت های کلامی، غیر کلامی و توجه بیشتری به فرزندتان داشته باشید تا کودک حس امنیت بیشتری داشته باشد.
  7. زمان ناراحت شدن و عصبانی شدن کودکتان با او همدلی کنید و بگویید زمانی که ناراحت است میتواند ناراحتی اش را ابراز کند.
بخوانید  ارتباط با همکلاسی