اضطراب و استرس

نام مشاور : سرکار خانم حبیب پور

پرسش

سلام خسته نباشید پسر سه ساله دارم به تازگی بعضی وقتها انگشتش را به دهانش میکند، ناخوناشو میخوره یا گوشه لبشو میجوه که زخم میشه .ممنون میشم راهنماییم کنید.

توصیف مسئله

با پسر ۳ ساله ای که ناخن می خورد و گوشه لب هایش را می کند، چگونه باید رفتار کرد؟

ریشه

  1. ممکن است استرس و اضطراب باعث به وجود آمدن این حالت ها در کودک شود.
  2.  گاهی بچه ها هنگامی که مشغول یک کار خاص هستند یا در حال تماشای تلویزیون هستند، دچار اضطراب میشوند که در نتیجه اضطراب خود را با این عمل نشان میدهند‌
  3.  گاهی والدین با مستقیم تذکر دادن و به روی کودک آوردن، کودک را از این حرکت آگاه میکنند و کودک اگر قبلا به صورت ناآگاهانه این عمل را انجام میداد، از این زمان به بعد به صورت آگاهانه انجام میدهد و این کار شما را سخت خواهد کرد.
  4.  بچه ها از نوزادی تا سنین دو، سه سالگی وابستگی های متفاوت و متنوعی را تجربه می کنند. مکیدن دست، ناخن خورن، دست مادر را در خواب گرفتن، بغل کردن عروسکی خاص، عادت به پتویی خاص و …همگی جزء عادتهای این رده سنی هستند. هر کدام از این رفتارها دوره ای دارند و گذرا هستند.
  5.  اتفاقهایی مثل بارداری یا مریضی مادر، به دنیا آمدن بچه جدید، عوض کردن خانه، از پوشک گرفتن زودهنگام، جدا کردن جای خواب وقتی کودک آماده نیست، ممکن است باعث آشفتگی کودک شود که منجر به کارهایی مثل ناخن خوردن می شود.
  6.  آگاهی دادن های زیاد، ترسیدن بچه ها از چیزی و تذکرات والدین و انتظارات آن ها هم معمولا باعث ایجاد اضطراب و در نتیجه ناخن خوردن می‌شود.
  7. گاهی اوقات لب جویدن کودکان می تواند ناشی از خشک شدن لب های کودک باشد. لب‌های ما (چه کودکان و چه بزرگسالان) تحت تاثیر عواملی مثل گرما،‌ سرما،‌ حساسیت‌ها ، ‌کم‌آبی و … خشک و ترک‌خورده می‌شوند. همچنین نفس کشیدن از راه دهان باعث خشک شدن بیشتر لب‌ها می‌شود،‌ مخصوصا در هوای سرد و خشک زمستان.
بخوانید  خوب حرف نمی زنه فقط یه سری آوا میگه

راهکارها

  1. به هیچ وجه نباید هیچ گونه تذکری راجع به این عادت ها به بچه ها داد. نه به صورت زبانی و نه با حرکات دست، سر و صورت. ‌هر عکس العملی از سوی ما، این عادت های بچه ها را تشدید می کند و باعث ماندگاری آنها می شود.
  2. به طور کلی امر و نهی و بکن نکن و حساسیت نشان دادن روی مسائلی مثل نظافت، آداب دانی و… را کم کنید تا کودکتان آرامش بیشتری داشته باشد.
  3. راجع به این مسئله در حضور بچه ها با هیچکس صحبت نکنید. کاری کنید که دستان پسرتان مشغول شود و زمان بیکاری نداشته باشد. خمیر بازی، گل بازی، آرد بازی، آب بازی و … جزء فعالیتهایی است که دست و ذهن بچه ها را مشغول می کند و باعث می شود بچه ها فرصت های کمتری برای ناخن خوردن داشته باشند.
    مقاله دست ورزی می تواند کمک کننده باشد.
    https://chamraniha.com/product/craftsmanship/
  4. ریشه یابی کنید که این کار در چه زمان هایی انجام می شود و چه زمان هایی شدت پیدا می کند و سعی کنید پس از یافتن ریشه آن کارهایی که باعث اضطراب و ناخن خوردن فرزندتان می شود را از بین ببرید.
  5. سعی کنید حتما در طول روز فرزندتان را بغل کنید و ببوسید و به او بگویید که چه اندازه دوستش دارید. اگر در طول روز مشغله ای دارید، زمانی را حدودا روزی نیم ساعت تا یک ساعت به پسرتان اختصاص بدهید و سعی کنید زمانی که اختصاص می دهید با کیفیت باشد، که نیاز عاطفی پسرتان پاسخ داده بشود.
  6. سعی کنید فضای خانه آرام و در آرامش باشد و روابط بین افراد با محبت صورت پذیرد.
  7. بازی های حرکتی و هیجانی بسیار مفید هستند. بزن بزن با بالش، بپر بپر، دنبال بازی، پاره کردن روزنامه و ریختن روی سر همدیگر از جمله بازی هایی هستند که باعث می شود اگر نگرانی درونی دارند، تخلیه شوند.
    مقاله بازی هیجانی می تواند کمک کننده باشد.
    https://chamraniha.com/product/emotional-game/
  8. رفتن کودک به پارک یا طبیعت به همراه پدر و مادر باعث می شود که کودک وقت بیشتری را درگیر این گونه بازی ها شود و کمتر به سراغ ناخن خوردن و لب جویدن برود.
  9. هرگز دنبال روش‌هایی مثل پاشیدن فلفل و دارو‌های تلخ، بدمزه، بد رنگ و… به روی انگشتانش نباشید. چون تجربه نشان داده این روش‌ها نه تنها برای ترک ناخن جویدن کودکان مؤثر نیست، بلکه باعث ایجاد اضطراب در کودکان می‌شود.
  10. کوتاه کردن ناخن های کودکان روش خوبی برای به حداقل رساندن میل آنها به جویدن ناخن است. هر هفته ناخن های آنها را کوتاه کنید و سوهان بکشید.
  11. هنگام خشک شدن لب های کودک از مرطوب کننده یا روغن های موجود در خانه برای چرب کردن لب های او استفاده کنید. روغن های مثل: روغن زیتون، روغن گیاهی و …
  12. بازی با گوشی و تبلت و دیدن تلویزیون در زمان های طولانی باعث اضطراب می شود و خوب است به حداقل برسد.
بخوانید  سرپیچی کودک