دست شویی رفتن

نام مشاور : سرکار خانم محدثه میرزا جعفر

پرسش

پسر من۲۲ ماهشه الحمدلله نسبت به اطرافیان همه کارهاش جلوتربوده تویه ۱۰ ماهگی راه افتاد و الانم خیلی خوب حرف میزنه و جمله میگه یه مدت بود که همش شلوارشو در میاورد و پوشکش رو باز میکرد وکلا علاقه ای به پوشک نداره من هم تصمیم گرفتم از پوشک بگیرمش البته حدود بیش از شش ماهه که برای شست ووشو میبرمش دستشویی معمولی و تویه روشویی نمیشستمش و گاهی همون جا هم جیش میکرد منهم تشویقش میکردم یابهش امر میکردم که جیش کن و این کارو میکرد و هر وقت خودم میرفتم دستشویی براش توضیح میدادم و خلاصه با این مفهوم نسبتا آشناست الان روز سومی است که بدونه پوشک و هر نیم ساعت یک بار میرویم دستشویی دیشب برای اولین بار تویه خواب هم جیش نکرد تویه این سه روز گاهی هم به خاطر غفلت من خونه نجس شده ولی دعوای نمیکنم و نهایتا اخم میکنم و براش توضیح میدم که جیش و پی پی فقط تویه دستشویی. بهش جایزه آلبالو که خیلی دوست داره میدم. حالا با این توضیحات به نظرتان صدمه روحی میخوره?
یه مقدار برای دستشویی بزرگش مشکل داره از طرفی نمیخواد تویه حال و پذیرایی دستشویی کنه ولی وقتی میرویم دستشویی هم انگار میترسم و خلاصه حدود سه ساعت هر یک ربع یه بار میرویم دستشویی که یا خودش میگه یا من از زور زدنش میفهمم یا از باد معده ولی وقتی میریم جلوگیری میکنه از دستشویی اش.

توصیف مسئله

شما در 22ماهگی فرزندتان برای از پوشک گرفتنش اقدام کرده اید الان با مشکلاتی نظیر مشکل در دفع رو به رو شده اید.

بخوانید  سوال 468

ریشه

  1. از پوشک گرفتن یکی از سه اتفاق مهم در زندگی بچه های زیر هفت سال است که نیازمند وقت گذاشتن و دقت لازم والدین و رعایت نکات کارشناسی است.
  2. فرزند شما زیر دو سال است و اغلب در این سن فشار بیش از اندازه ای به بچه می آید اگر بخواهیم این مرحله جدید را برایش اجرا کنید؛ به علاوه که خیلی مهم است که شما چه زمان کودک خود را از شیر گرفته اید. در واقع هر کدام از ازشیر گرفتن، از پوشک گرفتن و جدا کردن محل خواب یک مرحله خاص از زندگی کودک است که باید در زمان مناسب و با فاصله نسبتا زیاد از هم انجام شود.
  3. همین موردکه میفرمایید برای انجام این کار مقاومت میکند نشانه ای از این است که فرزند شما آمادگی این کار را ندارد. به علاوه صرف عدم علاقه به پوشک، آماده بودن کودک برای این کار را نمی‌رساند.
  4. توضیحات شما و بردن های مکرر به دستشویی کودک را خسته و پراسترس می‌کند و مانع پیشرفت کار می‌شود که همین هم یکی از نشانه های عدم آمادگی کودک شماست.
  5. جایزه دادن و اخم کردن یا … هیچ کمکی به پسرتان نمی‌کند چون ریشه اصلی مسئله آماده نبودن اوست.

راهکارها

  1. کودک خودرا دوباره پوشک کنید و نگران نباشید. وقتی زمان مناسب فرا برسد به آسانی این مرحله خواهد گذشت.
  2. در صورتی هنوز مساله دست زدن به پوشک ادامه دارد به جای نشان دادن حساسیت یا هر بازخورد صریح دیگر، حواس او را پرت کنید یااو را به بازی ای تشویق کنید که از دستانش در آن استفاده کند. مثلا بازی های خمیربازی، گل بازی، رنگ بازی، پرتاب توپ به همدیگر و … .
  3. کودکان هم به بازی و سرگرم شدن نیاز دارند و هم لازم است که به نسبت سن خود بازی های هیجانی انجام دهند. حتمادر روز با کودک خود مقدار مناسبی بازی کنید.
  4. مثلا یکی از بازی هایی که میتوانید انجام دهید این است که بسته پوشکش را بیاورید باهم آن ها را به هوا پرت کنید یا شما یک پوشک تمیز بردارید و با او دنبال بازی کنید و بخواهید آن را از دست شما بگیرد و برعکس.
  5. لطفا در خصوص هیچ کاری از روش تشویق و تنبیه استفاده نکنید. باعث شرطی شدن کودک می‌شود.
  6. به طور کلی زیر 3 سال برای از پوشک گرفتن توصیه نمی‌کنیم. ضمنا زمانی که قرار است از پوشک بگیرید به این نکات توجه بفرمایید: کودک از زمان شروع چندبار بدون خطا اعلام کرده باشد. حداقل 3تا4 ساعت پوشکش خشک باشد، یادآوری ها با بازی باشد، عکس العمل یا حساسیت نشان دادنتان در زمان خطای کودک باعث طولانی تر شدن قضیه می‌شود.
بخوانید  خط قرمز های حیا را چگونه به بچه ها بیاموزیم؟