تربیت دینی ( مضامین اخلاقی و آداب دانی )

نام مشاور : سرکار خانم فرزانه جعفری

پرسش

سلام بچه های پیش دبستان که دروغ می گویند مثلا خوراکی که دوست ندارند رامیگند خوردیم باید چه برخوردی کنیم تا راستگویی را یاد بگیرند؟وواژه شیطان را از چه سنینی باید گفت؟چون بعضی اولیا به بچه هاشون از شیطان صحبت می کنند واز جهنم ؟

توصسف مسئله

در خصوص دروغگویی بچه‌ها چه واکنشی باید داشت؟ در مورد واژه شیطان و جهنم از چه سنی باید اطلاعات داد؟

ریشه

  1. یکی از مهم ترین عوامل بروز پنهان کاری و دروغگویی وجود قوانین و خط قرمزهای متعدد و غیر قابل هضم و غیر منعطف و پیرو آن محاکمه کردن کودکان و بازخواست آنهاست.
  2.  ایده‌آل گرایی ما بزرگترها نسبت به یک سری مسائل باعث می‌شود که انتظاراتمان نسبت به بچه ها بیشتر شود و آنها را مجبور به دروغگویی کنیم.
  3. وجود الگویی در اطراف کودک منجر به یادگیری این کار در بچه ها می‌شود. مثلا دروغ های کوچک و بزرگی که گاهی بزرگترها می‌گویند.
  4.  حساسیت نشان دادن و آگاه کردن بچه ها نسبت به دروغگویی باعث تثبیت و ماندگاری آن می‌شود.
  5.  هر گونه آگاهی دادن به بچه ها در زیر 7سال اثرات مخرب زیادی دارد. مثل اضطراب، شکنندکی و انعطاف کم، خارج شدن از دنیای کودکی و … .
  6.  ما فکر می‌کنیم دیندار شدن بچه ها از طریق گفتن و توضیح دادن محقق می‌شود در صورتی که در زیر7 نقش الگوها مهم هستند.
  7. در زیر 7سال ذهنیت بچه‌ها نسبت به مسائل صفر و صدی است؛ آنها توانایی درک مسائل چندبعدی مثل بهشت و جهنم و شیطان و خدا و … را ندارند.
بخوانید  دیر به دستشویی رفتن

راهکارها

  1. اگر قوانین و آداب و خط قرمز های زیادی داریم آنها را کاهش داده و منعطف تر کنیم.
  2. نکته اساسی این است که کودکان را نسبت به این قوانین و قالب های ذهنی آگاه و حساس نکنیم به طور مثال اگر قانونی در منزل وجود دارد که کودکان در اتاق تنها بازی نکنند به جای مستقیم گویی به آنها، ما مراقبت نامحسوس بیشتری داشته باشیم و حتی با انها هم بازی شویم.
  3. همیشه بنا را بر راستگویی او بگذارید و در مواقعی بیان کنید که اگر خوراکی ای دوست دارند می توانیم تعداد اضافه را بین همه تقسیم کنیم و از کودک مچ‌گیری نکنید و این کار باعث تقویت و دروغ گویی و پنهان کاری های بیشترمی شود.
  4. باور داشته باشیم که بچه ها واقعا دروغگو به دنیا نیامده‌اند آن را به طرق مختلف یاد گرفته‌اند بنابراین لازم است که نگاه ما به کار آنها از روی خشم نباشد.
  5. اگر الگویی در اطراف کودک وجود دارد که این کار را میکند بهتر است مراقبت بیشتری بکند. چون بالاخره بچه ها می بینند و می شنوند.
  6. اطلاعات دینی، علمی، آداب یا … را به کودک ندهید. کودکان را دچار سردرگمی، ترس، حساسیت های بهداشتی و پایین آمدن ریسک پذیری و … می کند .
  7. ما باید بنا را بر بیان هرآنچه خوبی و نیکی و نکات مثبت بگذاریم و این مفاهیم را به ۷ سال دوم واگذار کنیم و آن هم به تدریج و در ابتدا از بیان آداب دینی همچون آداب غذا خوردن و…که با مفاهیم زندگی طبیعی بچه ها خوگرفته و قابل لمس و فهم است و خصوصیات مثبت اخلاقی شروع کنیم.
  8. در مواردی که پدر و مادر برخی از این مفاهیم را زودتر به کودکان منتقل کرده اند نباید احساس گناه کنند و خود را سرزنش کنند بهتر است که شما با دادن آگاهی به آنها از ادامه دادن این روند جلوگیری کنید.
بخوانید  جویدن ناخن