وابستگی

نام مشاور : سرکار خانم جعفریان

پرسش

دخترم پنج سال و ۹ ماهشه و از ابتدای تولد حتی یه شبم جای دیگ نخوابیده. خیلی اجتماعیه اصلا مشکل دوست یابی نداره، تو پارک و مهد کودک راحت می‌مونه. ولی شبا باید کنارم باشه هیچکس و قبول نداره غیر من مگر باباش یا خاله‌ش، اونم فقط تو روز بوده قبول کرده. شبا ازم جدا نمیشه… شب پاشه ببینه نیستم میاد دنبالم، منو می‌بره تو اتاقش.اگه قبلش بگم امشب از پیشت میرم بعد از اینک خوابت ببره …از لحظه‌ای که بهش بگم فقط گریه میکنه، اگه به لحظات خواب نزدیک بشیم انقدر گریه‌ش شدید میشه از شدت استرس دل درد شدید میشه و استفراغ میکنه. هر چی بگم من پیشت میخوابم، قصه میخونم حتی چهار تا کتاب میخونم و کلی حرفهای آرامش بخش، لالایی بزارم اصلا حتی نیم ساعتم میره بغل باباش اونجام کتاب میخونن ولی کوتاه نمیاد. میگ تو باید پیشم باشی یا من پیش شما.

توصیف مسئله

برای دختر ۵ سال و ۹ ماهه خود که شب ها حتما باید کنار شما بخوابد و حاضر نیست تنها یا در کنار شخص دیگری بخوابد، به دنبال راهکار هستید.

ریشه

  1. وابستگی به مادر هنگام خواب یکی از مواردی است که در بچه های زیر هفت سال دیده می شود.
  2.  ممکن است که کودک شما قبلا خواب ترسناکی دیده و نیاز به حضور شما داشته باشد.
  3.  ممکن است چندین بار متوجه عدم حضور شما هنگام خواب شده باشد که باعث نگرانی و اضطراب او می باشد.
  4.  گاهی وقت ها امر و نهی والدین و جهت دهی آن ها باعث می شود کودک استقلالش را از دست بدهد و وابسته شود.
  5.  وقتی شما به فرزندتان می گویید که شب پیش او نیستید، او دچار درد و تهوع می شود و گریه شدید می کند، ترس او از تنها خوابیدن بیشتر و بیشتر می شود.
  6.  گاهی وقت ها والدین کارهای شخصی بچه ها، که خودشان از پس انجام آن ها برمی آیند را انجام می دهند و این کار باعث وابستگی در بخش های دیگر می شود‌.
  7.  گاهی جدا کردن زود هنگام جای خواب بچه ها باعث می شود تا آن ها بعد از گذشت مدتی دچار بازگشت به عقب شوند و وابستگی پیدا کنند
بخوانید  رفتار های عجیب و غریب با ورود برادرهای دوقلو

راهکارها

  1. در اولین اقدام سعی کنید آرامش خودتان را حفظ کنید. وقتی شما آرامش داشته باشید، آرامش و حس خوب شما به فرزندتان منتقل می شود و باعث می شود که اضطراب او کاهش پیدا کند‌.
  2. یک عصرانه خوب تدارک ببینید و با دخترتان یک خاله بازی هیجان انگیز انجام بدهید. در بین بازی سعی کنید با او صحبت کنید و در مورد علاقمندی ها و خواب هایش بپرسید. با صحبت کردن به طور غیر مستقیم می توانید ریشه های دیگری از مسئله را بفهمید.
  3. سعی کنید در مقابل فرزندتان از ترس او با کسی صحبت نکنید. با این کار او احساس می کند که شما حریم شخصی او را نادیده گرفته اید و استقلال او را زیر سوال برده اید.
  4. برای مدتی تحت هیچ شرایطی هنگام خواب از او جدا نشوید. این کار نیاز به صبر زیادی دارد اما در طولانی مدت تاثیر گذار است. بعد از مدتی که به شما اعتماد کرد می توانید کم کم از محل خواب او دور شوید، به این صورت که ابتدا پایین تخت او بخوابید، بعد از مدتی نزدیک در ورودی اتاق و بعد به همین منوال کم کم دور تر از او بخوابیم.
  5. بهتر است در طول روز کمتر راجع به مسائل مختلف به او تذکر بدهید. مثلا اجازه بدهید راجع به انتخاب لباس، زمان بازی، زمان خواب استقلال بیشتری نسبت به قبل داشته باشد تا وابستگی اش به شما کم تر شود.
  6. می توانید از کارگاه استقلال کودک در سایت چمرانی ها استفاده کنید. برای شما مفید است.
    https://chamraniha.com/product/esteghlalworkshop/
  7. سعی کنید کارهایی که می تواند انجام بدهد را به خودش واگذار کنید، مثل: پوشیدن کفش یا لباس، جمع کردن اسباب بازی و … اجازه بدهید برای این کار از روش های خودش استفاده کند و سعی کنید نسبت به آن حساسیت نشان ندهید.
  8. اگر از شما کمک خواست فقط کاری را که از شما می خواهد انجام بدهید. اگر میخواهد که لباسش را برایش بیاورید، فقط همین کار را بکنید و لباس را به او نپوشانید.
  9. خواندن کتاب 《به بچه ها گفتن، از بچه ها شنیدن》به شما توصیه می شود.
بخوانید  سوال 301