لجبازی و پرخاشگری

نام مشاور : سرکار خانم حبیب پور

پرسش

سلام من پسر ۶سال و نیمه ای دارم که نمیتونم درست باهاش ارتباط برقرار کنم خیلی عصبیم داد میزنم سرش، اونم مثل من شده حرفامو گوش نمیده اذیت میکنه، کلاس اولیه خیلی به درس علاقه نشون نمیده. هرچی باهاش حرف میزنم هیچ فایده ای نداره گوش نمیده. کمکم کنید.

توصیف مسئله

با پسر شش سال و نیمه ای که کلاس اول است و به درس علاقه ندارد، به حرف های مادرش گوش نمی دهد، چگونه باید رفتار کرد؟

ریشه

  1. به طور معمول کودکان زیر هفت سال از پدر و مادر و محیطی که در آن قرار دارند، الگو می گیرند. اگر پدر و مادر در برخورد با مسائل با عصبانیت و با پرخاش برخورد کنند، کودکان نیز یاد می گیرند.
  2.  گاهی اوقات قوانین زیاد در خانه، آداب دانی و همچنین امر و نهی بیش از حد والدین، ریشه تمام ناراحتی ها و حرف گوش ندادن بچه ها می شود .
  3.  نداشتن سرگرمی، بیکار بودن کودک، زیاد کار کردن با گوشی یا دیدن زیاد تلویزیون می تواند موجب تغییرات خلق و خوی کودک شود.
  4.  ممکن است فرزند شما در سنین پایین تر، خواسته های منطقی کودکانه ای داشته باشد که احیانا به آن ها توجه نشده است. به همین خاطر به دلیل برآورده نشدن آن نیازهای ضروری، اینگونه رفتارها در او بروز پیدا کرده است.
  5.  گاهی اوقات زود فرستادن کودکان به مدرسه باعث میشود که کودک آمادگی لازم برای انجام وظایف مدرسه و حضور در کلاس را نداشته باشد، چون کودکان در سنین کم، بیشتر دوست دارند بازی کنند.
  6.  گاهی عدم دریافت محبت کلامی و لمسی و کم توجهی خانواده نسبت به کودک باعث بروز مشکلات این چنینی می شود.
بخوانید  سوال 527

راهکارها

  1. در تشخیص و تصمیم گیری ها به او استقلال دهید. “خودت نظرت چیه؟” “خودت چی دوست داری؟”. همچنین تصمیم گیری هایش را تایید کنید. ” به نظر منم خیلی قشنگه” ” چه کار خوبی!” ” چه انتخاب خوبی کردی.”
  2. به صورت آزمایشی، یک هفته روی نحوه ی رفتار و گفتار خود با فرزندتان دقت نمایید و زمان هایی که او را به کاری امر یا از کاری باز می دارید، دلیل آن را با خود مرور کنید. متوجه خواهید شد که در اکثر مواقع، می توانستید به او امر و نهی نکنید. سپس امر و نهی‌هایتان را کم کنید.
  3. به همراه فرزندتان لیستی از نیازها و خواسته های او تهیه کنید. صرف نوشتن این لیست، حتی اگر همه آنها برآورده نشود، به او اعتماد به نفس می دهد که او و خواسته هایش برای شما مهم می باشد و به آن ها توجه میکنید.
  4. زمانی که کودکتان شروع به پرخاشگری می‌کند، صبور باشید و زود از کوره در نروید. با آرامش با او صحبت کنید و به او بگوئید چگونه برای به دست آوردن خواسته های خود باید عمل کند.
  5. کودک شما به دلیل شناخت پیرامون خود و عدم تشخیص رفتار خوب و بد، ممکن است دست به رفتارهای نامناسب بزند. بنابراین با صبوری اجازه دهید تا کودکتان از این مرحله عبور کند.
  6. می توانید با کودکتان بازی های هیجانی انجام دهید بازی های هیجانی مانند: درست کردن توپ جنگی و پرتاب ان ، پریدن از روی مبل روی بالش یا بالشت به هم پرتاب کردن و…
    همچنین می توانيد فعالیت های مانند :آب بازی، گل بازی، خمیر بازی، رنگ بازی و آرد بازی و… را در برنامه خود قرار دهید، این کار باعث میشود که هم کودک سرگرم شود و هم به آرامش برسد.
    کتاب الکترونیک هیجان بی دردسر در طبقه پنجم ساختمان ما، در این زمینه راهنمای خوبی برای شماست.
    https://chamraniha.com/product/emotional-game/
  7. سعی کنید احساس کودک را درک کنید. خودتان و همسرتان محبت های کلامی و غیر کلامی مثل بوسیدن، بغل کردن و … را نسبت به کودک بیشتر کنید.
  8. مهارت های کنترل خشم مثل تکنیک های تنفس، ترک کردن محیط، شمارش اعداد یا تکرار جمله آرامش بخش و … را تمرین کنید. خوب است آستانه تحمل خود را بالا ببرید و فراموش نکنید هرچند که او مدرسه می رود، اما هنوز یک کودک ۶ ساله است.
  9. روی تکالیف درسی اش سخت گیری نکنید و کار را به خودش و معلم اش بسپارید، کیفیت رابطه مادر و فرزندی شما مهم تر است.
  10. برای یادگیری موارد درسی از روش های بازی درسی هم می توانید استفاده کنید.
    کتاب الکترونیکی ۲۰ بازی فارسی، در این زمینه پیشنهاد های زیادی برای خانواده‌ کلاس اولی‌ها دارد.
    https://chamraniha.com/product/persian-game/
  11. ارتباط با هم سالان که خانواده شان هم سو و هم جهت با خانواده شما هستند، نیز بسیاری از مشکلات را ناخودآگاه حل خواهد کرد.
بخوانید  سوال 552