مسائل آموزشی

نام مشاور :سرکار خانم صادق پور

پرسش

یک کتاب را چند بار بخوانیم یا هر دفعه یک کتاب جدید بخوانیم؟؟

توصیف مسئله

آیا لازم است هر دفعه یک کتاب جدید برای کودک بخوانیم یا بهتر است کتاب ها را برایش تکرار کنیم؟

ریشه

  1. شناخت درست از هر سن به ما کمک می کند نیاز های کودک را بهتر بشناسیم و طبق همان نیازها برایش برنامه داشته باشیم.
  2.  ما بزرگترها با توجه به سن و تجربه ای که داریم با یک یا دوبار خواندن یک کتاب قصه جزئیات و زیر و بم آن را می فهمیم و برایمان تکراری می شود. گاهی در تعامل با کودک این نگاه بزرگسالانه را حاکم می کنیم و فکر می کنیم که کودک هم مثل ما به دنبال تنوع است و مدام باید بازی و کتاب جدید برایش فراهم شود.
  3.  گاهی اوقات والدین فکر می‌کنند برای رشد فرزندشان (به لحاظ کلامی، فکری و…)، باید برای او کتاب‌هایی با موضوعات مختلف بخوانند.

راهکارها

  1. کودکان زیر ۷ سال خصوصا آن هایی که در سالهای ابتدایی زندگی هستند، نیاز بیشتری به تکرار هر بازی یا کتاب دارند.
    آن ها با هربار تکرار شدن کتاب، چیزهای جدیدتری را در آن کشف می کنند و ارتباط و انس بیشتری با آن می گیرند.
  2. تکرار بازی ها و کتاب ها سبب می شود که کم کم کودکان آن ها را به شیوه ی خودشان ارتقاء دهند. این اتفاق، حاصل مهارتی است که از تکرار بازی و قصه کسب کرده اند.
    از هر قصه کلی فعالیت و کلی ماجرا می توان بیرون کشید.
  3. گاهی کودک ما قصه ای را می شنود اما موضوع آن کتاب برایش اتفاق نیفتاده. وقتی کتاب ها تکرار می شوند در بزنگاه هایی که برای کودک اتفاق می افتد، به او کمک می کنند که بهتر حل مسئله کند.
  4. استفاده از کتاب های متنوع هم هیچ مانعی ندارد. اما یادمان باشد که کودک زیر ۷ سالی که متعادل باشد از تکرار لذت می برد و هر تکرار برایش فرصت یادگیری و تجربه است.
  5. برای هر قصه چندین مدل فعالیت را با کودک پیش ببرید. مثلاً یکبار کاغذ و پاستل بیاورید تا با موضوع کتاب نقاشی بکشد. بار دیگر خمیربازی، بار دیگر کاردستی و همینطور فعالیت های متنوعی را با یک کتاب می توان پیش برد.
  6. هر کتاب را به شیوه های مختلف با کودک پیش ببرید. مثلاً دفعه ی اول با هم تصویر خوانی کنید. دفعه ی بعد، نمایش کاغذی، نمایش عروسکی، نمایش خلاق و…را با موضوع کتاب داشته باشید.
  7. توجه داشته باشید که بچه‌ها (خصوصا زیر هفت سال) دنیای اطراف خود را بر اساس کشف می‌شناسند. و این کشف برای بچه‌ها از طریق بازی‌های هیجانی، دست‌ورزی و… صورت می‌گیرد. پس روزانه علاوه بر خواندن کتاب، برنامه مفصلی برای انجام انواع بازی با فرزندتان داشته باشید.
بخوانید  پسرم دوست داره صبح تا شب تلویزیون ببینه