خواهر و برادر

نام مشاور : سرکار خانم صحتی

پرسش

با سلام و خسته نباشید. من دختربزرگم که تقریبا ۵ سال و نیمه است بسیار حساس شده. هر کاری که خواهر کوچکش که یک سال و چهارماهه است، انجام میده اونم انجام بده. مثلا اگر بچه انگشت خودشو بخوره اونم این کارو میکنه.  یا خواهرش هرکار دیگه ای انجام بده اونم انجام میده.

وقتی هم بهش میگیم این کارها برای بچه کوچیک بامزه است و مناسب سن شما نیست لج میکنه. داد و بیداد راه میندازه. البته لازم میدونم این رو هم عرض کنم که من مادر کم طاقت و زود جوشی هستم. میدونم که خیلی از مشکلات فرزندانم بخاطر اخلاق و رفتار خودمه. واقعا نیاز دارم به راه حل جدی برای مشکل اخلاقی خودم. لطفا اگر در این زمینه هم راه حلی دارید بفرمایید.

توصیف مسئله

دختر ۵ سال و نیمه ای که کارهای خواهر کوچکش را تقلید میکند. هنگام تذکر لجبازی میکند. مادر فکر میکند که مشکلات فرزندش از اخلاق خودِ او می باشد. چه راهکاری برای مادر و فرزند وجود دارد.

ریشۀ تقلید از خواهر

  • ممکن است کارهایی که دختر کوچک تان انجام میدهد، برای دختر بزرگترتان جالب باشد و بخواهد کشف کند که چگونه است.
  •  با آمدن عضو جدید در خانه، توجه ها از روی فرزند اول برداشته می شود و روی فرزند دوم می رود. همچنین بچه ها با آمدن فرزند دوم همه کارهای او برایشان جالب است و دوست دارند که کشف کنند که آن ها چه می کنند.  در نتیجه ممکن است خودشان دست به امتحان بزنند و یا به عقب برگردند و انگشت بخورند.
  •  گاهی تذکر دادن و دائم موضوعی را تکرار کردن باعث میشود تا بچه ها لجبازی کنند و برعکس حساسیت ایجاد شود که اینکار مگر چیست که آنقدر میگویند انجام ندهم.
  •  والدین گاها به علت آگاهی‌های بیش از اندازه فضای مجازی ممکن است بارخورد هایی داشته باشند که صحیح نباشد و نگرانی‌های ذهنی خود را با عصبانیت از یک رفتار و… نشان دهند.
بخوانید  بهانه گیری

راهکارهای مدیریت تقلید از خواهر

  1. سعی کنید تذکرات و امر و نهی ها را در خانه کم کنید. همچنین آزادی بیشتری در انجام بازی و فعالیت در خانه به فرزندانتان بدهید، تا حساسیت دخترتان نسبت به مسائل مختلف کمتر شود.
  2. بگذارید با خواهرش بازی کند و در رابطه خواهری آن ها سعی کنید هیچ حساسیت یا نگرانی از خود نشان ندهید. دخالت شما در جاهایی که خودشان می‌توانند مسائلشان را حل کنند و خطری آنها تهدید نمیکند، باعث می‌شود تا آنها نسبت به این طرفداری‌ها حساسیت نشان دهند.
  3. بچه ها به طورکلی دائما درحال کشف و امتحان کردن می باشند و تجربه میکنند. اگر ما به درستی و با صبر و حوصله و بدون حساسیت با آن ها برخورد کنیم، نتیجه خوبی هم خواهیم دید.
  4. سعی کنید به هیچ عنوان از جملات «تو دیگه بزرگ شدی، خجالت بکش این کارها زشته و…» خودداری کنید؛ زیرا باعث ایجاد حساسیت در او میشود.
  5. دیدن انیمیشن‌های کودکانه میتواند به شما کمک کند تا دنیای کودکی را بهتر درک کنید و راحتتر بتوانید با برخی از کارهای بچه ها کنار بیایید و کمتر عصبانی شوید.
  6. خوب است به دختر بزرگترتان مسئولیت‌های کوچک درباره خواهرش بدهید. به طور مثال مسئول شیشه شیر دادن به خواهرت شما هستی.
  7. خوب است به کودکی خودتان فکر کنید و بیینید رابطه خودتان و والدین آن زمان چگونه بوده است و چه احساس هایی را تجربه کردید و دوست داشتید چگونه با شما رفتار میشد.
  8. هنگام عصبانیت و ناراحتی از رفتار فرزندتان بهتر است که هیچ عکس العمل منفی و مثبتی نشان ندهید. تنها محیط را ترک کنید تا به آرامش برسید. بعد از ترک محیط خوب است به این فکر کنید که اگر سرزنش کنید و هر رفتاری داشته باشید، چه چیزی به دست می آورید و چه چیزی از دست می دهید.
بخوانید  پوشش بعد از دستشویی