کاهش اعتماد به نفس کودک

مشاور: خانم صحتی

پرسش:

سلام ، وقت بخیر ، من یک دختر ۵ سال و نیم و یک پسر ۹؛ماهه دارم ، دخترم ، دختری باهوش ، فعال و پرانرژی ، با اعتماد به نفس بسیار بالا بود ، که بدلیل شرایط ماه آخر بارداری و مشکلاتی که پیش آمد و از طرفی بدلیل شرایط کرونا و اینکه تقریبا یکسال و سه ماه با کسی ارتباط نداشتیم چون اقوام در شهرستان بودند و ما نتوانستیم به مسافرت برویم ، از طرف دیگر چون دخترم بشدت برادرش رو دوست داره ، گاهی برای ابراز محبتش کارهای خطرناک با بچه می کنه که من و پدرش تذکر می دهیم وگاهی عصبانی می شویم و دعواش می کنیم ، تمام این مسائل باعث شده که دخترم خیلی عوض بشه ، هنوز اون شور و شادیش رو داره، اما اعتماد به نفسش خیلی کم شده و استرس، زیادی پیدا کرده ، بسیار نق می زنه یعنی تقریبا در حال نق زدن هست ، بطوری که گاها عصبانی می شیم و دعواش می کنیم . میشه راهنمایی کنید که چه کار کنیم تا اعتمادبه نفسش برگردد .

توصیف:

با دختری ۵ ساله ای که بعد از تولد برادرش رفتارش تغییر کرده، با برادرش کارهای خطرناک میکند، مدام نق میزند و اعتماد بنفسش کاهش یافته چه کنیم؟

ریشه:

۱. گاهی والدین بعداز تولد فرزند دوم، توجه شان به فرزند اول کمتر می شود و فکر میکنند او دیگر بزرگ شده است و توقع دارند که مثل بزرگترها بفهمد و رفتار کند، در حالیکه اینطور نیست.
۲. گاهی والدین حواسشان نیست اما با تذکر دادن های روزانه خود در هرکاری که فرزندشان انجام میدهد، او را حساس میکنند و اعتماد به نفس کودک را کاهش می دهند.
۳. فرزند اول به مدت ۵ سال همه توجه ها و نگاه ها را به سمت خود داشته و جلب کرده است اما حالا یک بچه دیگر آمده و این توجه ها را تقسیم کرده است.

بخوانید  حرف زدن در خواب

راهکارها:

1.میزان امر و نهی ها و تذکرات تان را در خانه کم کنید. سعی کنید آزادی بیشتری در بازی و فعالیت و کارهای روزانه فرزندتان بدهید. به طور مثال دائم به او نگویید اینجوری نباید میکردی،دیدی چی شد و …
پیشنهاد می شود کارگاه حد و مرز آزادی را ببینید.

2.برای دخترتان جداگانه در طول روز زمان بگذارید و با او بازی کنید. میتوان این زمان هنگامی باشد که پسرتان خواب است و شما به صورت تمام وقت کنار دخترتان هستید و با او بازی میکنید.

3.روزانه دخترتان را در آغوش بگیرید و ببوسید و بگویید که چه اندازه او را دوست دارید. محبت کردن میتواند از طریق توصیف کارهای او هم باشد. به طور مثال اینکه چه دست های قوی داری، من دیدم تونستی وسایل برادرت رو برای من بیاری و …

4.هنگام ارتباط او با برادرش و رفتن سمت برادرش، حساسیت نشان ندهید. عدم نشان دادن حساسیت شما به مرور باعث می شود که حساسیت دخترتان هم کمتر شود.

5.مطالعه کتاب خواهر و برادرهای سازگار میتواند به شما در این زمینه کمک کند.

6.به دخترتان مسئولیت بدهید، اما او را بازخواست نکنید. سعی کنید مسئولیت هایی که میدهید، کوچک و در حد توانایی دخترتان باشد. خوب است در این هنگام ویژگی های مثبت دخترتان را ببینید و به زبان آورید و از گفتن ویژگی های منفی خودداری کنید.

7.شرکت در کارگاه مهمان ناخوانده ی فرزند بزرگتر در گذراندن این روند به شما کمک میکند.