وسواس در نماز

مشاور: مهدیه جعفریان

پرسش:

پسر هشت سال ونیم من که وسواسم هست وبه علت ترس و وسواس تحت درمانه،در مدرسه اسلامی هست که زنگ نماز دارند .ما از پایان ۷ سالگی به ایشون گفتیم قول بده یه نمازت رو بخونی و ایشون نماز مغرب رو خواندند تا امسال ،ایشون که عشا رو هم اضافه کردند. ولی بعد زنگ نماز مدرسه که ایشون تمام ریز ریز نماز رو توضیح میدن یا مبطلات نماز رو ،این بچه استرس میگیره یا بعضا گریه میکنه که من تا به حال نمازم اشتباه بوده .ما باید چه برخوردی بکنیم .سپاسگذارم از زمانی که میگذارید

توصیف:

برای پسر ۸.۵ ساله ای که وسواس دارد و به خاطر شنیدن احکام نماز فکر می کند که کل نمازهای قبلش اشتباه است چه راهکاری دارید؟

ریشه:

۱_گاهی وقت ها وسواس می تواند در مسائل دینی شرایط پرفشاری برای کودک ایجاد کند و از نظر روانی او را آشفته کند.
۲_نگرانی های زیاد والدین بابت پایبندی فرزندانشان به قیود شرعی، سبب میشود حتی قبل از به سن تکلیف رسیدن کودک سختگیری هایی را لحاظ کنند.
۳‌. تذکر دادن زیاد والدین، معلمین یا اطرافیان در این مورد باعث ایجاد اضطراب در کودک شود.
۴. وقتی لحن و شیوه ی بیان احکام مناسب سن کودکان نباشد، آنها دچار آسیب هایی مثل وسواس، شک و تکرار میشوند و یا کلا به این نتیجه میرسند که نمیتوانند در آن امر موفق شوند و آن را کنار می گذارند.

راهکارها:

1.می توانید با فرزندتان در این مورد گفتگو کنید. می توانید به او بگویید که: همانطور که در کلاس اول ما از مداد برای نوشتن و از پاکن برای پاک کردن اشتباهاتمان استفاده می کردیم، خدا برای اشتباهات ما هم پاکن قرار داده و خیلی راحت تر از دیگران اشتباهات ما را پاک می کند. می توانیم از خدا عذرخواهی کنیم و تلاش کنیم از این به بعد نمازمان را درست تر بخوانیم.

بخوانید  تقلید رفتار نامناسب

2.بهتر است از مفاهیمی مثل: توبه،استغفار و … استفاده نکنیم؛ چون بچه ها به درستی متوجه مفهوم آن نمی شوند.

3.بهتر است کمتر راجع به مسائل دینی در خانه و حضور کودک صحبت کنید. وقتی از شما سوالی در مورد مسائل دینی می پرسد سعی کنید اطلاعات کمتری به او بدهید.

4.می توانید برای حفط تمایل کودک به آداب دینی او را در کارهای خیر مثل پخت نذری یا پخش کردن آن مشارکت دهید.

5.حتما طبیعت گردی را در برنامه خود قرار دهید. مرتبط بودن با طبیعت به ارامش کودک کمک میکند‌.

6.سعی کنید حساسیت های خود را در زمینه های مختلف کم کنید. در مواردی مثل نجسی و پاکی، تمیزی و کثیفی تذکری به فرزند خود ندهید. حساسیت زیاد به آداب دانی و مسائل بهداشتی و نظم کودک را وسواسی و جزئی نگر میکند.

7.زمانیکه نماز میخواند نقاط قوت او را بگویید. مثلا: چقدر خوب و کامل وضو گرفتی، واقعا حمد و سوره را زیبا میخوانی و…

8.شنیدن کارگاه تربیت دینی را به شما توصیه میکنیم.

9.هنگام نماز خواندن اصلا از او اشکال نگیرید حتی اگر اشتباه فاحشی داشت هم چشم پوشی کنید چرا که این دوره کاملا تمرینی ست و درست نیست با سخت گیری بچه ها دوران پرفشاری را تجربه کنند.

10.پسرها هنوز در این سن نیاز به بازی های حرکتی_هیجانی دارند. حتما برنامه ی روزانه برای آب بازی، رنگ بازی و… داشته باشید.