عزت نفس و اعتماد به نفس

نام مشاور : سرکار خانم صحتی

پرسش

دختر یازده ساله دارم خیلی دیرجوش با هرکسی ارتباط برقرارنمیکنه مجلسی یامهمانی باشه فقط دوست یافامیلی که ازقبل آشنایی داشته ارتباط باهاش میگیره اگراون دوستش هم یک دوست دیگه پیداکنه وبه این محل نذاره دیگه فقط یه گوشه میشینه نگاه میکنه. لطفا منو راهنمایی کنید چجوری باهاش رفتار کنم بهتر شود؟

توصیف مسئله

با دختر ۱۱ ساله که با هرکسی ارتباط برقرار نمی کند و اگر دوست هایش یک دوست دیگر پیدا کنند، او یک گوشه می نشیند چه کنیم؟

ریشه

  1. هر بچه ای ویژگی های شخصیتی متفاوتی دارد که نباید با بچه های دیگر مقایسه شود.
  2.  دوست یابی در بچه ها از سن ۳_۴سالگی آغاز میشود و بچه ها با ارتباط گیری با یکدیگر به این نتیجه می رسند که چه دوستی انتخاب کنند و این مسیر را والدین برای بچه ها فراهم میکنند.
  3.  والدین معمولا نگرانی های زیادی در زمینه دوست یابی فرزندشان دارند که آیا این انتخاب درست است یا نه، یا اینکه فرزند من از این مرحله از زندگی اش که باید تعامل داشته باشد، عقب تر از بقیه نماند.
  4.  خوب است والدین به گذشته خودشون هم نگاه بیاندازند که در کودکی چه ویژگی های شخصیتی داشتند، چگونه تعامل میکردند یا در این مورد چگونه رفتار می کردند.
  5.  امر و نهی های والدین و سرزنش هایی که گاها درباره رفتار بچه ها به آن ها گوشزد می شود، ممکن است باعث پایین آمدن اعتماد به نفس بچه ها شود و در نتیجه در ارتباط گیری دچار مشکلاتی شوند.
بخوانید  الکی حرف هایی می زنه که واقعیت نداره ...

راهکارها

  1. همانطور که گفتیم یکی از ریشه های ضعف در ارتباط گیری پایین بودن اعتماد به نفس می باشد بهتر است او و فعالیت هایش را همراه با جزئیات ببینید و از او تعریف کنید. به طور مثال چه کاردستی رنگی و بامزه ای درست کردی، معلومه خیلی براش وقت گذاشتی و زحمت کشیدی.
  2. سعی کنید راه هایی ایجاد کنید تا دخترتان با دوستانش ارتباط داشته باشد ،حتی الان که شرایط کرونا وجود دارد و بچه ها مدرسه نمی روند، میتوانید با بعضی از خانواده هایی که می شناسید رفت و آمد داشته باشید تا دخترتان دوستانش را ببینید و با آن ها ارتباط بگیرد.
  3. مسئولیت های مختلف به فرزندتان بدهید و سعی کنید این مسئولیت ها در حد توانایی و حوصله او باشد. دادن مسئولیت به بچه ها باعث میشود تا اعتماد به نفس شان تقویت شود و در روز کارهای مختلفی برای انجام دادن داشته باشند. مسئولیت هایی مثل اینکه از این به بعد تو مسئول مرتب کردن اتاقت هستی، یا اینکه امشب مسئول آماده کردن وسیله های سفره دختر خونه است و… و بعد از انجام این مسئولیت ها او را تشویق کنید و با تذکر یا باید فلان کار را هم میکردی، او را از انجام آن مسئولیت ها ناامید نکنید.
  4. امر و نهی ها و سرزنش هایتان را درباره رفتار و اخلاق دخترتان کم کنید و به همان میزان محبت تان را نسبت به دخترتان بیشتر کنید. سعی کنید خوبی های او را ببینید و به رویش بیاورید و ضعف های او را نادیده گرفته و اصلا او را سرزنش نکنید، تا اعتماد به نفس او تقویت شود.
  5. اگر شما و یا پدرش در ارتباط گیری شخصیت تقریبا درونگرایی دارید، یکی از راهکارها میتواند این باشد که برای بهتر شدن اوضاع،اول روی خودتان کار کنید تا الگوی خوبی برای فرزندتان در ارتباط گیری باسید.
  6. میتوانید زمان هایی را تعیین کنید و با دخترتان بیرون بروید و باهم درباره اتفاقات روز و نیازها و آرزوهایتان صحبت کنید و سعی کنید تنها شنونده خوبی باشید و اصلا قضاوت نکنید. در این گفت و گو میتوانید احساسات تان را بیان کنید یا برای احساساتی که فرزندتان در صحبت هایش دارد اسم بگذارید تا فرزندتان بتواند احساسات خود را بشناسد و بیان کند که چه حسی دارد.
  7. میتوانید مهارت هایی که فرزندتان به آن علاقه زیادی دارد را برای او فراهم کنید تا انجام دهد به طور مثال( نقاشی، گلدوزی، آشپزی و…) و بهتر است در این یادگیری ها به او انگیره لازم را بدهید و او را تشویق کنید که چقدر خوب توانسته است آن کار را انجام دهد. اینگونه به بالاتر رفتن اعتماد به نفس فرزندتان کمک می کنید.
بخوانید  ارتباط با پدر