کارگروهی

مشاور: علی حاجی اکبری

پرسش:

کودک ۵ساله ای که در جمع همسن و سالان خودش, نمیتواند برای مدت بیشتر از, ۵_۶ دقیقه بنشیند و کار گروهی انجام دهد, را چگونه میتوان کنترل کرد؟ البته برای یک مربی منظورم هست که چکار میتواند انجام دهد؟

توصیف:

برای بچه‌ای که تمرکز پایینی دارد و نمیتواند مدت مناسبی سر فعالیتی بنشیند چه کار باید کرد؟

ریشه:

1.برای کشف ریشه‌ی مسئله، به مشاهدات بیش‌تری نیاز است. ریشه‌های احتمالی مسئله در زیر قید شده است.
2.به طور کلی بچه های زیر 7 سال انرژی زیادی دارند و اولویت با فعالیت های هیجانی و حرکتی است که باید به مدت قابل توجهی و به شکل مناسب انجام شود.
اگر قبل از انجام بازی های حرکتی به میزان لازم، از بچه ها بخواهیم فعالیت های تمرکزی انجام بدهند انتظاری بیهوده است.
3. استفاده بیش از حد از موبایل و تلویزیون، به خصوص فیلم ها و پویانمایی‌های خشن باعث عدم آرامش روانی و تمرکز می‌شود.
4.در مواردی که کودک دچار بیش‌فعالی از نوع کمبود تمرکز و تحرک زیاد است لازم است با کمک از یک مشاور خبره راهکار دریافت کرد.
5. نباید انتظار نشستن طولانی مدت (بیشتر از 15 تا 20 دقیقه) از بچه‌های زیر 7، به خصوص پسربچه‌ها را داشت.
6. برچسب زدن و ایجاد حساسیت برای کودک باعث لجبازی و ماندگاری آن عمل می‌شود.

راهکارها:

1.بچّه‌های دیگرتان را که دچار چنین مسئله‌ای نیستند به کمک‌مربّی یا یک مربّی دیگر بسپارید

2.سعی کنید با بچّه‌ی یادشده رابطه‌ی چشمی و عاطفی بگیرید. این کار را ازطریق یک بازی انجام دهید. ازطریق تلاش برای بازی‌کردن با او، کشف کنید، به چه‌بازی یا چه‌چیزی علاقه دارد. بالاخره هر بچّه‌ای به چیزی( حیوان، کامیون، اسلحه، فوتبال یا… ) علاقه دارد‌‌‌.

بخوانید  مکیدن انگشت

3.از دریچه‌ی علاقه‌مندی‌اش وارد رابطه با او شوید و رابطه‌ی عاطفی‌تان را مستحکم کنید. برای سوق‌دادنش به‌سمت یک فعّالیت از همین علاقه‌مندی استفاده کنید.

4.سند بچّه‌های خاص را که واحد پژوهشی ادبستان حمزه‌ی دوران تدوین کرده، مطالعه کنید و با مشاهدات این متربّی تطبیق دهید. چنان‌چه در یکی از دسته‌های ارایه‌شده در این سند( بیش‌فعّال، اتیسم یا… ) می‌گنجید، از راه‌کارهای بیان‌شده در سند کمک بگیرید.

5.با خانواده‌ی متربّی، ارتباطی صمیمانه برقرار کنید و به‌گونه‌ای که حسّاسیتشان را برنینگیزید( مثلاً از واژه‌های حسّاسیت‌برانگیزی چون خاص، بیش‌فعّال، اختلال یا… استفاده نکنید‌ )، با آن‌ها گفت‌وگو کنید، تا ریشه‌های مسئله را کشف و با هم‌فکری آن‌ها به چند راه‌کار مفید برسید.

6.همیشه اول کلاس به مدت نیم ساعت تا 40 دقیقه بازی های هیجانی و حرکتی شدید انجام دهید تا انرژی همه بچه‌ها تخلیه شود و بعد به فعالیت‌های تمرکزی و نشستنی بپردازید و در طول روز هر نیم ساعت یکبار به بازی‌های حرکتی بپردازید.

7.سعی کنید از طرف هیچکس برچسب خاصی به کودک زده نشود و با کودک به طور عادی برخورد شود. قطعا نحوه برخورد اطرافیان روی رفتار کودک تاثیر زیادی خواهد داشت.

8.اگر بعد از بررسی و تایید بیش‌فعالی از نوع کمبود تمرکز و تحرک زیاد، همچنان بازی های هیجانی شدید در محیط آزاد را ادامه دهید. بدوبدو، بپربپر، پرتاب کردن توپ‌های کاغذی، آب بازی های هیجانی و با تخلیه انرژی و … را هر روز در برنامه داشته باشید. بعد از تخلیه کامل هیجان بازی‌های تمرکزی مثل نشانه گیری و پرتاب توپ در سبد، راه رفتن از روی یک خط مارپیچ، بازی‌های تعادلی و … را به او بدهید. به خانواده‌اش هم این راهکارها را بدهید.

بخوانید  جدا کردن محل خواب

9.میزان فعالیت‌های آرام و بدون هیجان باید کم باشد.