انحصارطلبی

مشاور: زهرا مهدیان

پرسش:

سلام دختري دارم دوسال و نيمه
وقتي بچه اي مي آيد منزلمان به هيچ عنوان حاضر نيست از اسباب بازيهايش به او بدهد حتي وقتي از او اجازه ميگيرن يا وعده جايزه ميدهم. لطفا راهنمايي کنيد
(ضمنا 4ماه پيش در تعطيلات عيد بچه هاي بزرگتر مي امدن و به اسباب بازيهايش دست زدن بعد چند هفته دچار بحراني شديم که مي بايست زمان خواب تمام اسباب بازيهايش را باخودش داخل تخت يا کريير جا ميداديم !
سر کوچکترين چيزي بهونه جور ميکرد يکساعت تمام گريه وجيغ ميزد خدارو شکر اين بحران با تموم شدن عيد و چند بار پارک و بازي تموم شد.)

توصیف:

با انحصارطلبی کودک دو سال و نیمه در خصوص اسباب بازی‌هایش چه کار باید کرد؟

ریشه:

1.بچه ها علاقه زیادی به وسایلشان خصوصاً اسباب بازی هایشان دارند و خیلی دوست ندارند آن را با کسی شریک بشوند چون فکر می کنند ممکن است از دستش بدهند. بنابراین این ویژگی دخترتان طبیعی است.
2. نکته مهم در خصوص این رفتار، واکنش‌هایی مثل حساسیت نشان دادن، برچسب زدن، دعوا کردن، شوخی کردن با او و مقابله مستقیم با کودک است که باعث ماندگاری و لجبازی طولانی مدت کودک می‌شود.
3. بچه‎‌ها در سن زیر 4 سال برای انتقال منظور و ارتباط گیری با افراد، نیازمند کمک بزرگترها هستند. بنابراین در چالش‌ها باید حتما بزرگتری مترجم احساسات او و بقیه باشد تا کمتر درگیری به وجود بیاید.
4. بچه‌ها توضیحات منطقی را متوجه نمی‌شوند و بیشتر احساسی هستند به خصوص که فرزند شما هنوز خیلی کوچک است. بنابراین سعی در فهماندن چیزی به او، کودک را لجبازتر می‌کند.

بخوانید  سوال 512

راهکارها:

1.اصلا نسبت به این رفتارش حساسیت نشان ندهید. مراقب شوخی‌ها، دعواها و تهدید کردن ها و … باشید. هر گونه رفتاری که کودک را آگاه و حساس کند باعث بدتر شدن قضیه می‌شود.

2.سعی نکنید توضیح منطقی به او بدهید که باید اسباب‌بازی‌هایت را به بقیه بدهی. قبل از مهمانی با فرزندتان صحبت کنید و به او پیشنهاد بدهید که یکی دو تا از اسباب بازی هایش را که دوست دارد بقیه هم با اون بازی کنند، انتخاب کند و بعد در اتاق را ببندید که بچه‌های دیگر نتوانند به اسباب بازی‌هایش دست بزنند.

3.کودک شما روی این مساله حساس شده است. سعی کنید با او همدلی کنید و احساسش را درک کنید. اجازه بدهید که این عدم اعتماد و اطمینان از بین برود.

4.سعی کنید خودتان بستر بازی‌هایی را فراهم کنید تا کمتر نیاز باشد به سراغ اتاق و اسباب بازی‌های دخترتان بروند. مثلا خمیربازی خانگی به مقدار زیاد درست کنید و به همه بچه ها بدهید، یا بستر گل بازی را آماده کنید و …

5.در ارتباطات دخترتان با بقیه و همسالانش، شما منظور او را توضیح بدهید و از طرف دیگر حرف دیگران را هم برای دخترتان ساده تر بیان کنید.