ارزش گذاری

مشاور: مطهره یعقوبی

پرسش:

استاد فرمودن به بچه نگیم کتک زدن کار بدی! یا نباید بزنی!
اما بالاخره بچه ای که می زنه و حمله می کنه باید بدونه کارش صحیح نیست. نباید بی توجه از کنارش گذشت.
چجور اینطور نتیجه گرفتن که گفتن این عبارات منتهی به کاهش عزت نفس می شه؟

توصیف:

چرا نباید به کودک بگوییم کتک، کار بدی است؟ چرا تذکر های اینچنینی باعث کاهش عزت نفس میشود؟

ریشه:

۱_ ارزش گذاری بد و خوب در مورد کودک زیر هفت سال نباید بیان کرد. چون کودک در این سن هنوز با ملاک های اخلاقی آشنا نیست و متوجه این مفاهیم نمی شود. هر چقدر هم به او گفته شود، کتک زدن کار بدی هست، او متوجه نمی شود. در تعامل با کودکان باید متناسب با سن آنها و ادبیات سنی آنها صحبت کرد.
۲_ این جنس ارزش گذاری ها، که کودک مفاهیم آن را نمی داند و از جنس انتزاعی هستند و دائم درگیر چارچوب های والدین و ارزش گذاری آنها هستند، منجر به کاهش عزت نفس و از جهت شخصیتی ضعیف شوند.
مثلاً: چرا سلام نکردی! درست غذا بخور! کتک نزن…

راهکارها:

1.کارگاه عزت نفس را مشاهده کنید.

2.به فرزند خود بسیار محبت کنید. او را در آغوش بگیرید، زیاد ببوسید، زیاد نوازش کنید، ویژگی های مثبت او را نام ببرید. کارگاه نقش محبت به شما پیشنهاد می شود.

3.هنگام کتک کاری، با زبان کودکانه از احساسات قابل درک، با او صحبت کنیم. مثلاً: دوستت دردش میگیرد!!!

4.حداقل یک ساعت در روز با هم بازی هیجانی کنید. بازی های هیجانی؛ به بازی های گفته میشود که کودک در آن یک فعالیت حرکتی خوب داشته باشد تا بخشی از انرژی او تخلیه شود. بچه ها تا هفت سالگی، نیاز اساسی به بازی کردن دارند و بیشتر زمان روز خود را بازی می کنند، حتی غذا خوردن، خوابیدن هم برای آنان یک نوع بازی تلقی میشود. مثلاً: آب بازی، دویدن، بالشت بازی، بازی های هماهنگی دست و پا…
می توانید از این کتاب هیجان بی دردسر کمک بگیرید.

بخوانید  زمان از پوشک گرفتن

5.با کودک خود صحبت کنید و بگویید: خب دوست شما نمیدونه که از او ناراحت هستی! موافقی با هم بریم، بهش بگی از چی ناراحت شدی؟!!
در واقع شما باید نقش تسهیل گر داشته باشید و با این مدل مکالمه ها و گفتگو ها به آنها در حل مسئله یاری رسانید. تا کم کم در تعاملات شأن این امر را یاد بگیرند.

6.در آن موقعیت، حواس کودک را پرت کنید و خیلی سریع توجه او را به سمت بازی های مورد علاقه اش جلب کنید.